Port, bort, koktélt, krémet és főzeléket is készítenek tormából

A tormát eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használják még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, valamint savanyúságok tartósításánál is. Ez a gyógy- és fűszernövény azonban ennél sokkal többféleképpen használható. Tormabor, tormapor, tormakoktél, tormakrém, tormapép és tormafőzelék készül a jellegzetesen csípős aromájú zöldségnövényből.

A frissen reszelt torma baktérium és vírusölő hatása körülbelül fél napig tart, ezért a gyógyhatás eléréséhez inkább nyersen és frissen érdemes fogyasztani – írta a Magyar Mezőgazdaság. Gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő hatása is ismert. A nehéz ételek fogyasztása mellé ezért ajánlanak tormás fogásokat is. Fiatal levele remekül használható salátába. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez adják. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, és majonéz ízesítésére. Reszelt gyökere étvágygerjesztő hatású és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja. A magyar tormatermesztésről itt írtunk korábban.

A torma leveléből főzeléket is lehet készíteni
A torma leveléből főzeléket is lehet készíteni

Tormalevél főzelék

Egy kilogramm tormalevél megmosása után a szárat levágva és apróra vágva készítik elő. A leveleket egymásra helyezve – főerére merőlegesen – cérnavékonyságúra szeletelik. Felöntik annyi vízzel, amennyi 2 ujjnyira ellepi. Szárított zöldségkeverékkel ízesítik és megsózzák. A forrástól számított 10 perc múlva 2 deciliter vízben elkevert 6 evőkanálnyi zabkorpával behabarják. Tálaláskor ki-ki kedve szerint ízesítheti aprított metélőhagymával, medvehagymával, sóskával, zsázsával, és egyéb finomságokkal. Fogyasztható bundás kenyérrel, fasírttal, vagy burgonyakrokettel.

Tormabor

A bél-, és gyomorpanaszokra javasolt. 50 gramm reszelt tormát 5 deciliter vörösborban 5 órán keresztül kell áztatni, majd gyorsan felfőzni és hagyni kihűlni. A langyosra hűlt főzetet leszűrés után 3 evőkanál mézzel kell elkeverni. A főzet 1-2 hétig tartható el. Étkezések előtt egy kupicával érdemes meginni. A cukorbetegek a méz helyett a tormával egy időben áztassanak a borba jázminpakócát, ismertebb nevén steviát. Aki gyomorégésre hajlamos, az fokozatosan próbálja ki.

Tormakoktél

A recept szerint 2 deciliter desztillált vízbe 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 teáskanál reszelt tormát, 1 teáskanál vegyes virágmézet, 1-2 evőkanál frissen facsart citromlét kevernek. Testmelegen fogyasztandó, meghűléses betegségek idején megelőzésként is hatásos.

Mézes tormapép

Torok- és mandulagyulladás gyógyítására egy evőkanál vegyes virágmézben ugyanennyi reszelt tormát kell elkeverni. Fontos, hogy csak frissen reszelt lehet, bolti ecetes torma ehhez nem használható. Ezt apránként elrágcsálva és lenyeljük kell elfogyasztani. A mézes tormapép gazdagítható néhány cseppnyi, vagy kanálnyi citromlével.

Tormakrém

Egy recept alapján 4 evőkanál zabpelyhet 2 dl langyos vízben áztatnak egy órán át. Két evőkanál hidegen sajtolt olajat, valamint ugyanennyi ecetes tormát adnak hozzá és annyi zabpelyhet, hogy kenyérre kenhető legyen. A négy evőkanál zabpehely helyett szójapelyhet is lehet használni. Turmixgépben krémesebb állagúvá tehető.

Tormapor

Egy kilogramm tisztított tormát mosás után vékony szeletekre kell gyalulni. A radiátoron, hősugárzón, kályhán vagy kemencében gyakran forgatva megszárított karikákat lehet elkészíteni. A kemény tormakarikákat csipszként is lehet fogyasztani. Használat előtt a kívánt mennyiséget érdemes kávédarálón megőrölni. A tormaport csak légmentes üvegben, vagy más zárt edényben szabad tárolni, mert a levegő nedvességtartalmától összeáll és megkeményedik. Minden gyógynövény, fűszer és szárított zöldség esetén el kell kerülni a termék visszanedvesedését. Amennyiben nem levegőtől elzárva van tárolva, a visszanedvesedés esősebb napokon akár a légpáratartalom miatt is bekövetkezhet.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...
Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...