Zöldségben európai elsők a horvátok

Számos gyönyörű hely, és rengeteg finom étel van Horvátországban. A horvát nép pedig egy fontos listán az első. Európában egy főre vetítve a horvátok fogyasztanak a legtöbb zöldséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének a legújabb adatai szerint. A FAO statisztikája alapján a horvátok átlagosan 302 kilogramm zöldséget fogyasztanak egy évben, ezzel pedig vezetik az európai rangsort. […]

Tovább…

Hogy ne legyen újra 5 halott és 46 megbetegedés: kérdőív kitöltését kéri a fagyasztott zöldségek vásárlásáról és fogyasztási szokásairól a Nébih

Új kutatást indít a Nébih a magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerése érdekében. A 2022. március 31-ig kitölthető kérdőív arra is kitér, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik a fagyasztott zöldségeket, milyen ételekhez vásárolják őket, és figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat. […]

Tovább…

Tömegével zárnak be a piacok, zöldségeket is a hipermarketben vásárolunk

A magyarok többsége hetente 2-3-szor fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik. […]

Tovább…

Gyümölcsfogyasztással javítanának a költséghatékonyságon és a fenntarthatóságon Romániában

Románia az utolsó helyen áll Európában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban. Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora szerint íz és minőség tekintetében még mindig nagyon jól állnak, amit a szakemberek is megerősítettek. “Ezt ki kell használnunk. Az Európai Fenntartható Fejlődési Héten is arra buzdítjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez is. Ez az egészséges táplálkozás és a fenntartható életmód egyszerű titka” – nyilatkozta. […]

Tovább…

Egészséges, vagy káros a csak növényi alapú táplálkozás?

Napjainkban egyre népszerűbb a csak növényi alapú táplálkozás. Egészségügyi, környezetvédelmi és állatjóléti előnyei is vannak, ha az ember mindennapi étrendjében növeli a növényi alapú élelmiszerek arányát. Azonban a nem megfelelő táplálkozással hiánybetegségek is kialakulhatnak. Anyagunkban a vegán és a vegetáriánus étrenddel kapcsolatban elterjedt 4 félreértést vettünk sorba. […]

Tovább…

A városok földterülete a lakosság 15%-át el tudná látni zöldséggel és gyümölccsel

A városok kertjeinek és zöld területeinek mindössze 10 százaléka elég lenne ahhoz, hogy a lakosság 15 százalékának biztosíts a napi 5-szöri fogyasztást zöldségekből és gyümölcsökből. Egy új kutatás legalábbis ezt állítja, amelyet a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének tudósai végeztek el. A vizsgálat a városi kertészet potenciáljára terjedt ki, amely számba vette a városban található zöld övezeteket, és beépített területeket is. […]

Tovább…

Csökkenti-e az IQ-t a vegán életmód?

Az agy rengeteg energiát fogyaszt, és a normál működéséhez még egy csomó speciális tápanyagra is szüksége van. Köztük sok olyan tápanyagra, amelyek inkább az állati eredetű táplálékban vannak jelen, a növényekből gyakran hiányoznak. Ennek tudatában adja magát a kérdés, hogy a vegán étrend hogyan hat az agyra. Nos, a válasz összetett, de nem valószínű, hogy pozitívan. […]

Tovább…