A 3+1 legnagyobb tévhit a növényi alapú táplálkozásról

Több olyan megállapítással is találkozhatunk a növényi alapú táplálkozás tekintetében, amelyek terjednek a köztudatban, viszont nem feltétlenül mondhatók igaznak. Így például az is, hogy a vegán és vegetáriánus étkezés hiánybetegségeket okozhat, illetve hogy azzal, hogy lemondunk az állati eredetű termékekről, eleget tehetünk a fenntarthatóságért. Tény, hogy a húsmentes étkezésnek is vannak előnyei, viszont nem mindegy, hogy milyen ételeket választunk étkezésre.

Fehérje kérdése

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás rengeteg pozitív hatással jár, viszont az étrendek között található olyan, ami kizár bizonyos élelmiszereket. Így minél több élelmiszert zár ki egy adott étrend, bizonyos tápanyagokból hiány merülhet fel, és megnő az alultápláltság kialakulásának esélye. Ezek közé a tápanyagok közé tartoznak a fehérjék is, tudatos élelmiszerválasztással azonban segíthetünk abban, hogy ne legyen probléma a fehérjék hiánya. Kellő változatossággal, illetve rendszeresen nagyobb mennyiségű olajos magvak, hüvelyesek és gabonafélék fogyasztásával nagy mennyiségű fehérje juttatható be a szervezetbe.

Több tévhit is terjed a vegán, iletve vegetáriánus étrendről, amelyek nem bizonyulnak igaznak a valóságban. (Fotó: Pixabay, RitaE)
Több tévhit is terjed a vegán, iletve vegetáriánus étrendről, amelyek nem bizonyulnak igaznak a valóságban. (Fotó: Pixabay, RitaE)

Hiánybetegség kialakulásának veszélye

Az Omega-3 zsírsavak nagyon fontosak az agy, a sejtmembránok és a retina fejlődéséhez és működéséhez, továbbá elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzését. A hiedelmekkel ellentétben azonban a vegán és vegetáriánus étrendekbe is beiktathatók az omega-3 zsírsavak, ugyanis néhány növényi olaj, mint a repce- és a lenmagolaj is kiválóak erre a célra. Továbbá a növényi olajok mellett is áll az a tény is, hogy telítetlen zsírsavakban nagyon gazdagok, amelyek szintén a szív és érrendszer egészségét szolgálja.

Földterület a növénytermesztéshez

A hús előállítása is hatalmas területhasználattal jár, főképp a marhahúsé, illetve a vízhasználat sem elhanyagolható. Érdemes megemlíteni, hogy a tejipar környezeti lábnyoma kisebb, mint a hústermelésé, de a növényi olajokból előállított margarinok karbonlábnyoma csak 30 százaléka a tehéntejből készült vajénak.

A növényi alapanyagok előállítására használt földterület csak egyharmada a vaj előállításához szükséges területek méretének.

A vega étrend összeköttetése a zöld étrenddel

Nem minden növényi alapú étrend tekinthető kis környezeti lábnyomúnak, nagyban befolyásolja az, hogy milyenek a termesztési körülmények. Ez leginkább az avokádót és a kesudiót jellemzi, amelyeknél például egy gyümölcs előállításához 140-270 liter vízre van szükség úgy, hogy az ültetvények sokszor vízhiányos területeken találhatók. A kesudió vízigénye viszont még ennél is nagyobb: egy kiló kesudióbél előállításához több mint 4 köbméter víz szükséges.

Ezért ha úgy is döntenénk, hogy növelnénk a növényi élelmiszerek arányát életünkben, akkor érdemes arra is odafigyelni, hogy hol, és milyen körülmények között állítják elő az adott növényt. Tehát ha van rá mód, inkább a környezetbarát gazdálkodású, környékbeli és szezonális növények mellett döntsünk.

Forrás: https://www.origo.hu/tafelspicc/20200624-tevhitek-a-novenyi-alapu-taplalkozasrol.html

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...
Megalakult a GMO-mentes Magyarországért Egyesület... Megalakult Magyarországon a GMO-mentes Magyarországért Egyesület. A 11 tagot számláló egyesület létrejöttét a mai napon jelentették be. Az egyesület ...
Új kihívója akadt a szójának! Ha fehérjenövényről beszélünk, leginkább a szója jut az eszünkbe. Pedig itt van az őszi borsó is, ami tökéletes alternatíva lehet a fehérjeszükséglet ...
Oda kell figyelni, ha támogatást szeretnénk Idén is van mód arra, hogy szálas fehérjenövények termesztésére vegyünk fel támogatást, azonban mint mindennek, ennek is vannak buktatói. Jelen esetbe...
Több a szója a támogatások hatására Fokozatosan növekszik a hazai szója termőterülete, ami szakértők szerint, az egyre magasabb összegű, fehérjenövényekhez kapcsolódó támogatásoknak kösz...
Adjunk férget a disznóknak A takarmányok biztonsága, az állat egészségre gyakorolt hatása létkérdés a tenyésztők számára. Fontos, hogy kizárólag minőségi, az állatoknak megfelel...