Csökkenthetők a sertések takarmányozásának költségei – néhány jótanács

Valamennyi összetevő takarmányköltsége óriási mértékben emelkedett, csakúgy, mint az energiaköltségek. Ez a takarmánytermelők és a gazdák termelési költségeinek növekedését eredményezte. Sok takarmány- és sertéshústermelő ezért kritikusan vizsgálja, hogy mit lehet tenni a takarmányköltségek csökkentése érdekében az előállított sertéshús kilogrammonkénti mennyiségének csökkentése érdekében. […]

Tovább…

A bendő egészségének javítása vízben oldódó szénhidrátokkal

A vízben oldódó, szénhidrátokban gazdag takarmányok a tejelő szarvasmarhák számára a laktáció korai szakaszában alapvető energiaforrást jelentenek, a rágást és a bendő pufferelését elősegítő szerkezeti rostot biztosítanak. Az ilyen takarmányok támogathatják a bendő egészségét, a takarmányfelvételt és a magas tejtermelést. A forrástól, a felvehető mennyiségtől és a teljes takarmány összetételétől függően […]

Tovább…

Magyar laskagomba is segíthet az élelmiszerhiányon Afrikában

Öt ország – köztük Magyarország – hét kutatóintézete és egyeteme, valamint kis- és középvállalkozások vesznek részt abban a kutatási projektben, amelynek célja fenntartható, biomassza alapú élelmiszer-értékláncok kialakítása Afrikában – közölte a Bay Zoltán Kutatóközpont az MTI-vel. Magyar részről egy laskagomba-termesztő társaság is részt vesz a programban. […]

Tovább…

Reflektorfényben az újszerű tejipari megoldások az EuroTieren

Az EuroTier 2022-es eseményére 141 országból több mint 106 000 látogató érkezett. A tejtermelők biztosak voltak benne, hogy az eseményen új ötleteket találnak gazdaságaik hatékonyabb működtetéséhez, mivel rengeteg technológia és berendezés volt kiállítva. A tehenek kényelmének megőrzése és az egészséges borjak felnevelése volt az a két terület, amellyel a kiállításon számos gyártó részletesen foglalkozott […]

Tovább…

Lavinát indított el egy videó – bezáratnák a „vérfarmokat”

A „lóvérfarmok” bezárását követelik állatvédő szervezetek Izlandon, miután egy éve megjelent egy videó a lovakkal való rossz bánásmódról, és ez sokkolta az embereket. Miért értékes a vemhes kancák vére? Izland azon kevés országok egyike a világon – és az egyetlen Európában –, amely alkalmazza a vitatott módszert. Az említett videóriportban egy vemhes kanca látható, akinek kanült helyeznek a nyakába, és ezen át vért vesznek tőle. […]

Tovább…

Vastagbél: nagyon nem ajánlott a feldolgozott hús, a finomított pékáru és a cukros ital fogyasztása

A „bélrendszer” egyszerű kifejezésnek tűnhet, de valójában a test számos olyan részét foglalja magában, amelyek az emésztőrendszerhez és a gyomor-bél szakaszhoz, valamint a mikrobiomhoz kapcsolódnak. Egy seattle-i gasztroenterológus három olyan élelmiszertípusra hívja fel a figyelmet, amelyekről ismert, hogy egészségtelen bélmikrobiomot hoznak létre, és komoly egészségügyi problémákkal állnak összefüggésben. […]

Tovább…

Tart az egykori sláger-élelmiszernövény másodvirágzása – Hollandiában

 „A 19. század elején a hajdina a második legnagyobb mennyiségben termesztett növény volt a rozs után” – mondta Peter Brul, organikus növénytermesztési tanácsadó. „Abban az időben ez az ország egyik alapélelmiszere volt.” Azonban a 20. században egyre jobban hozzáférhetővé váló műtrágyáknak köszönhetően a gazdák átálltak az olyan, nagyobb hozammal bíró, jobban jövedelmező növényekre, mint a burgonya. […]

Tovább…