A streptococcus zoo egy légúti betegség, terjedéséért a S. zooepidemicus a felelős. Az elmúlt években ütötte fel a fejét Észak-Amerikában. Több ezer sertés hullott el. Nemrég Németországban is felbukkant. A betegséget nagyon komolyan kell venni. […]
Címke: állategészségügy
Új eljárást dolgoznak ki a debreceni agrárkaron a szarvasmarhák egészségének megőrzésére
A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiás eljárást a Debreceni Egyetem szakemberei. A négyéves kutatási program keretében a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar munkatársai a betegség megelőzését is szolgáló postbiotikum kifejlesztését tervezik. […]
Jó hír érkezett: világszerte folyamatosan csökken az antimikrobális szerek állatokban való alkalmazása
Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) nemrégiben kiadott egy mérföldkőnek számító jelentést, amely biztató előrelépést mutat az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben. Ezen új elemzés szerint az antimikrobiális szerek állatoknál való globális alkalmazása három év alatt 13%-kal csökkent, ami jelentős elmozdulást jelent az e kritikus gyógyszerek hatékonyságának megőrzésére irányuló folyamatos erőfeszítésekben. […]
Hogyan kezeljük hatékonyan az állatok stresszét az állattenyésztésben?
Ha télen magas kalóriatartalmú takarmányt adnak az állatoknak, az segíthet nekik megbirkózni az alacsony hőmérséklettel, ha megfelelő tartási fűtőrendszerekkel együtt használják, és elkerülik a hideg levegő áramlását. […]
Hogyan kezeljük és tartsuk fenn az állatok optimális bélrendszeri egészséget?
Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a krónikus fertőzések hatásai és következményei, mind az emberek, mind az állatok esetében. Az intenzív állattenyésztésben a krónikus fertőzések nem ismeretlenek, gondoljunk a PRRSv-re vagy az E. coli okozta colibacillosisra baromfiban. Multidiszciplináris megközelítésre van szükség ezen állapotok negatív hatásainak ellenőrzéséhez. […]
Az ochratoxin állategészségügyi kockázatai
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megbízásából készült tanulmány szerint a világszerte előforduló egyik vezető mikotoxin, az ochratoxin A (OTA) által jelentett kockázatok alacsonyak. Az OTA-t az Aspergillus és a Penicillium nemzetségek számos gombája termeli. A legtöbb állatfajban gyorsan és nagymértékben felszívódik a gyomor-bélrendszerben, és főként a bélrendszeri mikrobióta detoxifikálja ochratoxin-alfává. […]
Nyolc, a baromfialom minőségét befolyásoló táplálkozási tényező
z ólakban gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a baromfialom minőségére, alomanyagként használnak különböző típusú almot, például rizshéjat, mogyoróhéjat stb. Nem megfelelő kezelés esetén ezek az anyagok termelési és jóléti problémákat okozhatnak, beleértve a penészesedést, a mellhólyagok kialakulását, a talpbőrgyulladást (FPD) és az aszpergillózist, ezek mind gazdasági veszteségekhez vezetnek. […]
Támogatást igényelhetnek az állattartók és az állatorvosok a rezisztenciavizsgálatokra
Lehetőség nyílt a rezisztenciavizsgálatok pénzügyi támogatással történő megvalósítására 2023. január 1-től. A támogatás a kis létszámú állattartó telepek élelmiszertermelő állatai esetében elvégzett mintavételre, a laboratóriumi bakteriológiai vizsgálatra és az érzékenységi teszt elvégzésére vonatkozik. A mértéke pedig a vizsgálat típusától függ. […]