Lavinát indított el egy videó – bezáratnák a „vérfarmokat”

A „lóvérfarmok” bezárását követelik állatvédő szervezetek Izlandon, miután egy éve megjelent egy videó a lovakkal való rossz bánásmódról, és ez sokkolta az embereket. Miért értékes a vemhes kancák vére? Izland azon kevés országok egyike a világon – és az egyetlen Európában –, amely alkalmazza a vitatott módszert. Az említett videóriportban egy vemhes kanca látható, akinek kanült helyeznek a nyakába, és ezen át vért vesznek tőle. […]

Tovább…

Vastagbél: nagyon nem ajánlott a feldolgozott hús, a finomított pékáru és a cukros ital fogyasztása

A „bélrendszer” egyszerű kifejezésnek tűnhet, de valójában a test számos olyan részét foglalja magában, amelyek az emésztőrendszerhez és a gyomor-bél szakaszhoz, valamint a mikrobiomhoz kapcsolódnak. Egy seattle-i gasztroenterológus három olyan élelmiszertípusra hívja fel a figyelmet, amelyekről ismert, hogy egészségtelen bélmikrobiomot hoznak létre, és komoly egészségügyi problémákkal állnak összefüggésben. […]

Tovább…

Tart az egykori sláger-élelmiszernövény másodvirágzása – Hollandiában

 „A 19. század elején a hajdina a második legnagyobb mennyiségben termesztett növény volt a rozs után” – mondta Peter Brul, organikus növénytermesztési tanácsadó. „Abban az időben ez az ország egyik alapélelmiszere volt.” Azonban a 20. században egyre jobban hozzáférhetővé váló műtrágyáknak köszönhetően a gazdák átálltak az olyan, nagyobb hozammal bíró, jobban jövedelmező növényekre, mint a burgonya. […]

Tovább…

Szántsunk vagy váltsunk? Kíméljük talajainkat!

Talajaink védelme egyben a jövő egyik záloga is. Nem hiába fókuszálnak az új KAP célkitűzései is arra, hogy a társadalmi szereplők mellett a gazdálkodóknak is egyre inkább olyan agrotechnikákat, praktikákat célszerű alkalmazniuk, elsajátítaniuk, amelyek által termőföldjeink talajállapotát megőrzik, javítják, illetve a már leromlott állapotot valamely módon fokozatosan regenerálják. […]

Tovább…

Öröklődik-e a takarmányozási viselkedés a sertésekben?

A sertéshús a világ népessége által elfogyasztott hús mintegy 37%-át teszi ki. A kereslet növekszik, a takarmányköltségek azonban a sertéságazatban a teljes termelési költség közel 70-80%-át teszik ki. A takarmányhatékonyság növelése kulcsfontosságú tényező a takarmányfogyasztás, az energiafelhasználás, a trágyatermelés és a potenciális üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésének szempontjából […]

Tovább…

Némelyik dal hallatán táncra perdülnek a malacok

Egy belgiumi sertéstenyésztő úgy véli, hogy a különböző zenei műfajok érdekes hatással vannak a sertések viselkedésére.

A Reuters szerint Piet Paesmans akkor figyelt fel először a jelenségre, amikor a fia „egy lomha termékenyítés során” elkezdett énekelni egy dallamot a kocaistállóban. Elmondása szerint a kocák láthatóan élvezték a dallamot, és izgatottá váltak, csóválták a farkukat. […]

Tovább…

Víz és műtrágya nélkül terem a tök, bab, paradicsom és hagyma!

Marc Mascetti francia kertész 17 hektáros, agyagos talajú parcellája a franciaországi Marcoussisban az Európa nagy részét sújtó szárazság miatt rendkívül száraz. A szárazság ellenére Mascettinek mégis sikerült termesztenie tököt, babot, paradicsomot, hagymát és egyebeket – olvasható a The Connexion weboldalán megjelent cikkben. Mindezt öntözés és trágyázás nélkül tette. Ez hogyan lehetséges? […]

Tovább…

Napégés? Léteznek szerek a megelőzésére!

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja. […]

Tovább…