A teljes kiőrlésű gabonából származó rostok kímélik igazán a szívet

Egy tanulmány szerint a teljes kiőrlésű kenyér rostjai jobban csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, mint a gyümölcsök és a zöldségek. A zöldségek és a gabonafélék rostjai fontosak az emésztés, az anyagcsere és a hosszú élet szempontjából. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabonából származó rostok más élelmiszerekkel szemben egyedülálló előnyökkel járhatnak a szív egészségének szempontjából. […]

Tovább…

Önellátás, „leválva a hálózatról” – mekkora legyen a 100%-os túlélőkert?

A kertészkedést gyakran pihentető, terápiás tevékenységként emlegetik – és valóban az is! De azt is jelzi, mennyire fejlett a társadalom, ahol élünk, hogy az élelmiszer-termesztést bájos hobbinak tekinthetjük, nem pedig abszolút szükségletnek. Másrészt viszont függővé váltunk egy olyan mezőgazdasági és szállítási logisztikai rendszertől, amelyről bebizonyosodott, hogy aggasztóan törékeny. […]

Tovább…

Fekete foltok a rózsákon: előidéző okok és kezelési megoldások

A fekete foltok a rózsákon az egyik leggyakoribb rózsatermesztési betegség, és ha nem kezelik, az egész növényt károsíthatja, és idő előtti pusztulást okozhat. Észrevette a fekete foltokat mostanában a rózsákon? Ha nem foglalkoznak vele, ez komoly probléma lehet. Ne aggódjon! Íme, hogyan szabadulhat meg ettől a betegségtől. […]

Tovább…

Egyetlen fán 40(!) különböző gyümölcs terem

Különleges fa növekedik a New York-i Syracuse Egyetem udvarán. Az intézmény egyik professzora ugyanis létrehozott egy olyan fát, amelyen negyven különböző gyümölcs – köztük cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva és mandula – is terem. A fa nemesítése és sikeres gondozása Sam Van Aken érdeme. Akkor fogott bele a megvalósításához, amikor bezárásra ítéltek egy gyümölcsöskertet New Yorkban. […]

Tovább…

Két éven belül az elárusítóhelyek polcain landolhat a génszerkesztett marhahús

A hónap elején az FDA (Food and Drug Administration – az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) jóváhagyta a genommal szerkesztett szarvasmarhák hústermelésben való felhasználását. Az éghajlatváltozást szem előtt tartva tenyésztették ki ezeket az állatokat. Rendkívül sima, rövid szőrük van, ami állítólag segít az állatoknak hatékonyabban megbirkózni a meleg időjárással. […]

Tovább…

Csak gondolnánk, hogy a palántanevelés pofonegyszerű dolog…

Már javában tart a palántázás időszaka, sokan boltban veszik a palántát, de vannak, akik otthon magról nevelik fel őket. Ahhoz, hogy a palánta egészséges legyen, és szépen fejlődjön, rengeteg dologra oda kell figyelni. Nemcsak a megfelelő környezet biztosítására, de a növény gondozására is. Például arra, hogy a fiatal növényeket mindig alulról öntözzük. […]

Tovább…

Ökológiai termesztés: kérdések és felkiáltójelek

Szakmai rendezvényre invitálta az Agromash Expo látogatóit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A konferencia előadásai az ökológiai ágazat jelenlegi helyzetét, a támogatási rendszer környezeti és társadalmi hatásait, az ökogazdálkodás gyakorlati oldalát, valamint a hazai ökológiai szójatermesztést helyezték a középpontba.
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) hazánk egyedüli ökogazdálkodásra specializálódott kutatóintézete. Célja, hogy segítse az ökológiai gazdálkodás hazai fejlődését és szélesebb körű alkalmazását. […]

Tovább…

Korlátozni kell a brojlerek takarmányozásának megváltoztatásából eredő hatást

Annak érdekében, hogy a tápanyagszükségletet a madarak életkorához igazítsuk, a termelési ciklus során változtatni kell a takarmányspecifikációkat. Bár a követelmények az idő múlásával lassan változnak, ezt az átmenetet csak a takarmánykészítmény meglehetősen hirtelen változtatásával tudjuk kielégíteni. Szerencsére a madarak könnyen alkalmazkodnak.
A jelenlegi brojlercsirketörzsek kiemelkedő genetikai potenciált mutatnak a növekedési ütem tekintetében. Ezt az egyre növekvő takarmányfelvétel táplálja. A genetikai potenciált szükségszerűen alátámasztja az egyre kifinomultabb környezetszabályozás és a kornak és a teljesítményszintnek megfelelő tápok biztosítása. […]

Tovább…