Jól jön a zsírsavak antibakteriális potenciálja

A malacok elválasztása olyan időszakban történik, amikor emésztőrendszerük és immunrendszerük még éretlen. Az elválasztás során a malacok új környezetnek és különböző alomból származó malacoknak vannak kitéve. Emellett a stressz a bélmikrobióta diszbiózisát okozza. A nem emészthető szénhidrátok mikrobák általi fermentációjának fő végtermékei a rövid szénláncú zsírsavak, mint például a butirát és az acetát. […]

Tovább…

Vastagbél: nagyon nem ajánlott a feldolgozott hús, a finomított pékáru és a cukros ital fogyasztása

A „bélrendszer” egyszerű kifejezésnek tűnhet, de valójában a test számos olyan részét foglalja magában, amelyek az emésztőrendszerhez és a gyomor-bél szakaszhoz, valamint a mikrobiomhoz kapcsolódnak. Egy seattle-i gasztroenterológus három olyan élelmiszertípusra hívja fel a figyelmet, amelyekről ismert, hogy egészségtelen bélmikrobiomot hoznak létre, és komoly egészségügyi problémákkal állnak összefüggésben. […]

Tovább…

Napi egy bioalma rendben tartja a bélflórát

Az alma nem csupán kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, hanem számos hasznos mikroorganizmust, főleg baktériumot is tartalmaz. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből a szervezetbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek benne, az alma mikrobiális összetétele a bélflórán keresztül közvetlen hatással van rá. Ám nem minden alma hat ugyanúgy. Ahogy az emberi bélflóra, az almában élő mikrobiális közösség – más szóval mikrobiom – is egyedi és változó. Ráadásul egy 2019-ben publikált kutatás szerint az alma mikrobiális közösségére az is hatással van, hogy milyen termesztéstechnológiát használnak. […]

Tovább…