Vastagbél: nagyon nem ajánlott a feldolgozott hús, a finomított pékáru és a cukros ital fogyasztása

A „bélrendszer” egyszerű kifejezésnek tűnhet, de valójában a test számos olyan részét foglalja magában, amelyek az emésztőrendszerhez és a gyomor-bél szakaszhoz, valamint a mikrobiomhoz kapcsolódnak. Egy seattle-i gasztroenterológus három olyan élelmiszertípusra hívja fel a figyelmet, amelyekről ismert, hogy egészségtelen bélmikrobiomot hoznak létre, és komoly egészségügyi problémákkal állnak összefüggésben.

A bélmikrobiom a vastagbélben található baktériumok és mikroorganizmusok trillióiból áll. A baktériumok változatos készlete kulcsfontosságú a különböző testi funkciók, például az idegrendszer, az immunrendszer, az emésztési funkciók, sőt a mentális egészség megfelelő működéséhez is.

„Az elfogyasztott ételek határozzák meg, hogy milyen típusú baktériumok nőnek a bélrendszerünkben”
„Az elfogyasztott ételek határozzák meg, hogy milyen típusú baktériumok nőnek a bélrendszerünkben” (Fotó: Pixabay)

Akár komoly egészségügyi problémák is jelentkezhetnek

A bélmikrobiom egészségében nagy szerepet játszik, hogy mit eszünk, és bizonyos élelmiszerek károsíthatják a bélrendszer egészségét. Chris Damman, a seattle-i Washingtoni Egyetem gasztroenterológusa szerint ha nem tápláljuk megfelelően a bélrendszerünket, komoly egészségügyi problémákkal nézhetünk szembe a későbbiekben.

„Az elfogyasztott ételek határozzák meg, hogy milyen típusú baktériumok nőnek a bélrendszerünkben” – mondja Dr. Damman.

„Az egészséges ételek egészséges baktériumokat termelnek, így olyan tényezőket hoznak létre, amelyek egészséges bélsejteket termelnek. Ez kevesebb gyulladást és összességében egészségesebb szervezetet jelent.” Mindazonáltal vannak bizonyos olyan típusú élelmiszerek, amelyek rendszeres fogyasztásával árthatunk a bélrendszerünknek, mivel egészségtelen környezetet teremtenek a bélbaktériumok számára. Dr. Damman megoszt három olyan élelmiszertípust, amitől óvakodnunk kell, ha kordában szeretnénk tartani a bélrendszerünk egészségét.

Finomított pékáruk

Bár az előrecsomagolt és finomított pékáruk – mint például a boltban vásárolt péksütemények, fehér kenyér és bagel – reggeli élvezetet nyújthatnak, sok szakember, mint például Dr. Damman, úgy véli, hogy ezek olyan élelmiszerek, amelyek károsíthatják a bélrendszert.

„Különösen a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó ételeket kell kerülni” – mondja Dr. Damman.

„Ezekből az élelmiszerekből hiányoznak azok a rostok, amelyeket a bélbaktériumok olyan molekulákká alakítanak át, amelyek egészséges vastagbélsejteket növesztenek, és megvédik a szervezetet az elhízástól és a cukorbetegségtől. Jobb választás (mértékkel) a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó pékáruk köre, amelyek összetevőlistájáról hiányzik a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup”.

A megfelelő mennyiségű élelmi rost bevitele az étrendbe kiemelten fontos a bélbaktériumok táplálásának szempontjából. Ha a bélben lévő baktériumok nem kapnak táplálékot, megnőhet a bélrendszerrel kapcsolatos betegségek, köztük a gyulladásos bélbetegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázata.

Feldolgozott húsok

Dr. Damman szerint a szalonna, a hot dog, a szárított marhahús és a felvágottak összefüggésbe hozhatók a vastagbélrák magasabb kockázatával, mivel a természetes összetevők és adalékanyagok a főzési folyamat során rákkeltő anyagokká alakulhatnak át. Hozzáteszi: „jobb választásnak bizonyulhatnak a hentesnél vásárolt húsok, különösen azok, amelyek nagyobb mennyiségű jó zsírokat tartalmaznak.”

A University of Washington School of Medicine 2021-es tanulmánya szerint az egészségtelen baktériumok bizonyos típusainak fokozott jelenléte összefüggésbe hozható a vastagbélrák fokozott kockázatával. Ami azt jelzi, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vastagbélpolipok rákossá válnak. A BMC Cancer című folyóiratban 2021-ben megjelent áttekintés megerősítette ezeket az eredményeket. Megállapította, hogy a bélmikrobiomnak fontos klinikai vonatkozásai vannak a vastagbélrák megelőzésében, míg a bélmikrobióta szabályozása nemcsak a rákkockázat, hanem az egyén általános egészségének szempontjából is fontos.

Cukros italok

A cukros italok csoportja nemcsak a szénsavas üdítőkre terjed ki. Ugyanis még a gyümölcslevek és egyes diétás üdítők is károsíthatják a bélrendszert. Különösen, ha magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, szacharint vagy szukralózt tartalmaznak.

„Ezek az italok egészségtelen baktériumokat növeszthetnek a vastagbélben, és hasmenést, valamint cukorbetegséget és elhízást okozhatnak” – mondja Dr. Damman.

A Clinical Gastroenterology and Hepatology című szaklapban megjelent áttekintés szerint mind a hiperglikémia (magas vércukorszint), mind a túlzott cukorbevitel megzavarhatja a bélgátat. Így növeli a bél áteresztőképességét, és bélmikrobióta-diszbiózist okozhat (a bélben lévő baktériumok egyensúlya felborulhat), aminek negatív következményei lehetnek.

„A legjobb választás a hideg víz, valamint a cukrozatlan teák és a kávé. Ha mégis cukorhelyettesítőt használunk, az allulóz az, amelyik a leginkább összefüggésbe hozható a ’jobb’ egészséggel.”

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu, healthy.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Napi egy bioalma rendben tartja a bélflórát Az alma nem csupán kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, hanem számos hasznos mikroorganizmust, főleg baktériumot is tartalmaz. Mivel a nyersen fogyas...
Antibiotikum-csökkentés az állattenyésztésben tápl... Az állatok egészségének megőrzése kulcsfontosságú az állattenyésztésben, és szeptember 8-án a thaiföldi Bangkokban, a Victam Asia 2022 rendezvényen a...
Sertéstenyésztők figyelmébe: minden, amit a szerve... Profilaktikus és növekedésösztönző céllal számos országban betiltották az antibiotikumok használatát a sertéstakarmányokban. A szerves sav lehet az e...
Egységenként 60 tehén napi fejésére alkalmas robot... A robotizált fejés témakörében szervezett szakmai napot Jákon a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete. A gyakorlati megközelítésű bemutatón a fejőrobotok...
A koca állapotának változása nem hasonlíthat a hul... A koca állapota nem lehet hullámvasút – állítja Dr. Casey Bradley. Ő osztja meg gondolatait arról, hogyan lehet megakadályozni, hogy a koca állapota ...
Reflektorfényben a tenyésztett és az alternatív fe... A tenyésztett fehérje a következő három évben árparitásba kerül a hagyományos aprított hússal, de az azonos textúra és íz elérése valószínűleg hossza...