A termesztési forma, ami megéri a fáradtságot – bio növénytermesztés

Napjainkban még mindig kevés az olyan gazda, aki belevág a biotermesztésbe a rengeteg vélt vagy valós kockázat miatt, amivel szembe kell nézni ebben az ágazatban. Viszont mégis akadnak néhányan, akik vállalva a kihívást, a vegyszermentes növénytermesztés mellett döntenek, és a kórokozók és kártevők nyomása ellenére sem adják fel a biotermesztést. Ezek közé a gazdák közé tartozik Berki Gyula is, aki egy interjú keretein belül számolt be a termesztés során szerzett tapasztalatairól. […]

Tovább…

Jó válasz lehet a cirok-, tönkölybúza- és kendertermesztés a klímaváltozás hatásaira

A mezőgazdasági termények piaca Szerbiában meglehetősen ingatag, aminek egyik oka, hogy csak a termőterületek mintegy 2 százalékán megoldott az öntözés. Ezért a növénytermesztés eredményessége a tápanyagutánpótláson kívül főleg attól függ, hogy az adott évben van-e elegendő csapadék. Ennek hiányában egyre nehezebben tudnak felszínen maradni azok a szerbiai gazdák, akik hagyományos haszonnövényeket – kukoricát, búzát, szóját, napraforgót vagy cukorrépát – termesztenek. Ezért vizsgálták meg azt, van-e a jövője a cirok-, tönkölybúza- és kendertermesztésnek Szerbiában? […]

Tovább…

Régi-új búzafélék újra termesztésben

Manapság ha azt mondjuk, hogy búza, akkor mindenkinek ugyanaz a kalászos jut eszébe. Régen azonban – visszamenve akár egészen a neolitikumig – egyéb búzafajtákkal is foglalkoztak az emberek és fogyasztották is őket. Most egy kísérlet keretében került elő többek között a már elfeledett alakorbúza is, melyet most ismét termesztésbe kívánnak vonni az alakorral együtt. […]

Tovább…