Lavinát indított el egy videó – bezáratnák a „vérfarmokat”

A „lóvérfarmok” bezárását követelik állatvédő szervezetek Izlandon, miután egy éve megjelent egy videó a lovakkal való rossz bánásmódról, és ez sokkolta az embereket. Miért értékes a vemhes kancák vére? Izland azon kevés országok egyike a világon – és az egyetlen Európában –, amely alkalmazza a vitatott módszert. Az említett videóriportban egy vemhes kanca látható, akinek kanült helyeznek a nyakába, és ezen át vért vesznek tőle.

A vemhes kancák véréből kivont PMSG hormont a haszonállatok, különösen a sertések termékenységének növelésére szolgáló állatgyógyászati készítmények előállítására használják fel az Unióban.

 A vérgyűjtés jövedelmező üzlet az északi szigetországban. A gazdálkodók évente akár 10 millió izlandi koronát (körülbelül 70 000 eurót) is kereshetnek vele
A vérgyűjtés jövedelmező üzlet az északi szigetországban. A gazdálkodók évente akár 10 millió izlandi koronát (körülbelül 70 000 eurót) is kereshetnek vele (Fotó: Pixabay)

Izlandon az egyik európai piacvezető biotechnológiai cég, az ÍSTEKA csoport dolgozza fel. A vérgyűjtés jövedelmező üzlet az északi szigetországban. A gazdálkodók évente akár 10 millió izlandi koronát (körülbelül 70 000 eurót) is kereshetnek vele.

2021-ben Izlandon a vérfarmok száma háromszorosára, 199-re nőtt, és közel 5400 kancát tenyésztettek kizárólag a véréért.

Nyilvános visszhang

A videó tavalyi közzététele felzúdulást és rendőrségi nyomozást váltott ki Izlandon. Sok gazdálkodó kénytelen volt felhagyni a vállalkozásával Egy állatjóléti szervezet a gyakorlat teljes betiltását kéri arra hivatkozva, hogy a félvad lovakat szűk istállókban tartják, és egyes esetekben bántalmazzák.

Rosa Lif Darradotir, a tiltakozó állatvédelmi szervezet alelnöke szerint „nincs rendben, hogy egy ijedt lovat nyakon szúrjanak azért, hogy más állatoknak további szenvedést okozzanak.

A termékenységüket ugyanis a természetes kapacitásukat meghaladó mértékben növelik, csak azért, hogy stabilan lehessen olcsó sertéshúst szállítani.”

Arnthor Gudlaugsson, az ÍSTEKA ügyvezető igazgatója szerint azonban a videó nem ad pontos képet. Túlságosan negatívan mutatja be a folyamatot, és nem a megfelelő gyakorlatot ábrázolja.

Kormányzati válasz

A film vitát váltott ki Izlandon, ahol sokan először értesültek a vérfarmokról, annak ellenére, hogy 1979 óta működnek. Az ellenzők az összegyűjtött vér mennyiségét is bírálták, sokan pedig a véleményük szerint állatkínzó gyakorlat betiltását követelik a kormánytól.

Válaszként augusztusban hatályba léptek a szigorúbb szabályozások. Ezek több hatáskört adtak a hatóságoknak az ágazat megfigyelésére és jövőjének meghatározására a következő három évben.

Uniós petíció

2019-ben hasonló témában került online petíció az Európai Parlament elé. Célja, hogy az EU titsa be a vemhes kancák véréből kivont PMSG hormon Dél-Amerikából történő behozatalát, mivel vizsgálatok bizonyítják, hogy Uruguayban és Argentínában embertelenül bánnak a donor kancákkal.

A petíció benyújtója azt állítja, hogy a dél-amerikai vérfarmok nem tartják tiszteletben az állati melléktermékekről szóló 142/2011/EU rendeletben az állati melléktermékek és a belőlük származó termékek behozatala, átszállítása és kivitele tekintetében meghatározott rendelkezéseket.

A kancákat nem vetik alá állategészségügyi ellenőrzésnek, és a rossz egészségi állapotuk szenvedést okoz számukra.

A nemzeti hatóságok nem biztosítják a farmok megfelelő ellenőrzését és vizsgálatát. A petíció benyújtója rámutat arra is, hogy a vemhes kancák véréből kivont PMSG hormon használata károsan hat az európai kocák és malacok egészségére és jólétére, és hogy léteznek a sertések termékenységének fokozására szolgáló alternatív eszközök is. A beadványt az Avaaz kormányoktól független nemzetközi véleményplatformon 2 millió polgár írta alá.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu, euronews.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Legalább a lépfene terjedését sikerült megállítani... A hatóságok összehangolt, gyors fellépése megakadályozta a nyári lépfenejárvány elterjedését. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azon dolgozik, hogy...
Hogyan védjük meg állatainkat télen? Gazdasági állataink számára a télvíz ideje komoly stesszhelyzetet teremthet, mind a beólazás, mind az akár drasztikusan megváltozó takarmányozási visz...
Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyész... Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások. 2014 második felében az oroszorszá...
Olcsó a hízó Szerbiában! Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat ki...
Madárinfluenza Békés megyében! Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei baromfitelepen. A vírus elterjedéséne...
Felszámolták egy baromfitelep kacsaállományát Befejeződött a több mint százezres kacsaállomány felszámolása a füzesgyarmati baromfitelepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. ...