A jó szilázs sosem véletlen –  a  probiotikumok hatása az állattenyésztésre

A világ növekvő népessége és az erőforrások szűkössége szükségessé teszi, hogy másképp végezzük a dolgokat az ágazatunkban. A fogyasztók és a szabályozó hatóságok fenntarthatóbb gyakorlatokat követelnek meg, kevesebb antibiotikumot használva és nagyobb hangsúlyt fektetve az állatok jólétére. A keresés szükségessége, a probiotikumok használata kulcsfontosságú stratégiaként kerül a figyelem középpontjába. […]

Tovább…

Ennéd olyan kacsának a húsát, amit rovarokkal etettek?

A rovarok baromfitáplálékba való bevonása környezetgazdagító eszközként és tápanyagforrásként állatjóléti és egészségügyi előnyökkel járhat. Eddig azonban csak korlátozott mértékben folytak kutatások a rovarokkal etetett haszonállatokból származó termékek fogyasztói elfogadásával kapcsolatban. […]

Tovább…

Egy tehenészlány őszinte vallomása – egyes szám első személyben

Szilágyi Szabina írása eredetileg a Kistermelők Lapja számára készült. Mi a Magyar Mezőgazdaság online kiadásában bukkantunk rá, és érdemi szerkesztői beavatkozás nélkül adjuk közre. Úgy gondoljuk, a magro.hu olvasótábora is szívesen fogadja az első kézből szerzett tapasztalatok alapján készült vallomást. Mindaz összegződik ugyanis a cikkben, ami miatt egyre többen fordulnak tisztelettel a mezőgazdaságban aktívan tevékenykedők felé. […]

Tovább…

Komoly veszteségek után 2023 sem lesz sétagalopp az állattenyésztőknek

A 2022-es az egyik legnehezebb éve volt a magyar mezőgazdaságnak, azon belül az állattenyésztőknek is. Az idei év sok meglepetést, csavart, bajt és veszteséget okozott a termelőknek, és az sem volt ritka, ha valaki végleg felhagyott tevékenységével. Történelmi aszály, árrobbanás, háború, válság, betegségek, hiány – ezek mind sújtották a gazdákat. Nagyon úgy tűnik, hogy 2023 sem lesz sétagalopp.  […]

Tovább…

A bendő egészségének javítása vízben oldódó szénhidrátokkal

A vízben oldódó, szénhidrátokban gazdag takarmányok a tejelő szarvasmarhák számára a laktáció korai szakaszában alapvető energiaforrást jelentenek, a rágást és a bendő pufferelését elősegítő szerkezeti rostot biztosítanak. Az ilyen takarmányok támogathatják a bendő egészségét, a takarmányfelvételt és a magas tejtermelést. A forrástól, a felvehető mennyiségtől és a teljes takarmány összetételétől függően […]

Tovább…

Jól halad a malacok 26 emeletes otthonának betelepítése

Az elmúlt hónapokban különböző honlapok egy 26 emeletes sertéstelepi létesítményről számoltak be. Ezt a kínai Hubei tartományban, Ezhou városában vették használatba. A többszintes sertésólak építésének folyamatos trendjében ez biztosan az egyik legnagyobb lehet. A Pig Progress mélyre merült a témában. Mi az eddigi újdonság? […]

Tovább…

Probiotikummal “vennék rá” a teheneket a kevesebb böfögésre

Egy új-zélandi farmon azzal kísérleteznek, hogy csökkentsék az állatok kérődzése során felszabaduló, üvegházhatású gáz a metán mennyiségét. Ennek érdekében egy por formájú probiotikumot kevernek egy tejszerű italba és ezt adják a szarvasmarha borjaknak. A Kowbucha névre elkeresztelt szer korábbi vizsgálatok szerint csökkenti az állatok böfögését. […]

Tovább…

A takarmányozás hiányát jól pótolhatja a szőlőtörköly

A szárított, majd megőrölt szőlőtörköly energiatartalmát és ízét kis mennyiségű melasz hozzáadásával lehet fokozni, mész hozzáadásával pedig a pektineket lehet megkötni, és emelni a pH-t. Silózáskor arra kell figyelni, hogy a vízben oldódó szénhidrátok és az etanol jelenléte nem segíti a tejsavas erjedést, így tejsavbaktérium-oltóanyag hozzáadására lehet szükség.  […]

Tovább…