Szerves nyomelemkomplexek és ízületi porc – alig van hatás a sertéseknél

Amerikai kutatók a közelmúltban értékelték a szerves nyomelemkomplexek hatását a sertések felkarcsontfejporcában korai stádiumú osteochondrotikus elváltozások helyreállítására. Az ízületi porc egy porózus anyag, amely proteoglikánok hálózatából áll. Ezek kollagénfibrillákból álló mátrixban vannak eloszlatva, amely elnyeli a terhelést, és alacsony súrlódású érintkezési felületet biztosít az ízületeknek. […]

Tovább…

Sörtörköly és mezőgazdasági maradékanyagok a sertéstakarmányozásban

Németországban évente közel 100 millió hektoliter sört állítanak elő. Ennek 1860 tonna sörtörköly (BSG) az eredménye. Nagy részét a helyi gazdáknak adják tovább, de gyorsan romlik. A BSG tejsavbaktériumokkal történő beoltása nagyobb teret biztosít a mikrobiológiailag biztonságos feldolgozáshoz, míg az erjesztés növelheti a tápértékét. […]

Tovább…

A takarmányozás területét ma meghatározó trendek

A kiegészítő takarmányok vagy előkeverékek elsősorban nem az állatok energiával és fő tápanyagokkal való ellátására összpontosítanak, hanem speciális összetevők beépítésével támogatják őket. A takarmányiparban a legidőszerűbb témák a funkcionális kiegészítő takarmányok, az alternatív fehérjék, az abraktakarmány és a takarmány-adalékanyagok. Utóbbiakat egy átfogó jóváhagyási eljárás után használják. […]

Tovább…

Csökkenthetők a sertések takarmányozásának költségei – néhány jótanács

Valamennyi összetevő takarmányköltsége óriási mértékben emelkedett, csakúgy, mint az energiaköltségek. Ez a takarmánytermelők és a gazdák termelési költségeinek növekedését eredményezte. Sok takarmány- és sertéshústermelő ezért kritikusan vizsgálja, hogy mit lehet tenni a takarmányköltségek csökkentése érdekében az előállított sertéshús kilogrammonkénti mennyiségének csökkentése érdekében. […]

Tovább…

Öröklődik-e a takarmányozási viselkedés a sertésekben?

A sertéshús a világ népessége által elfogyasztott hús mintegy 37%-át teszi ki. A kereslet növekszik, a takarmányköltségek azonban a sertéságazatban a teljes termelési költség közel 70-80%-át teszik ki. A takarmányhatékonyság növelése kulcsfontosságú tényező a takarmányfogyasztás, az energiafelhasználás, a trágyatermelés és a potenciális üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésének szempontjából […]

Tovább…

Rovar- és húslisztevő haszonállatok: engedélyezte az EU a rovarfehérjék használatát és a keresztetetést a takarmányozásban

Életbe lépett az Európai Bizottság új irányelve, amely engedélyezi a baromfi és a sertéságazatban a rovarfehérjék takarmányozásban történő felhasználását, továbbá az úgynevezett keresztetetést, vagyis a más állati fehérje-alapú takarmányt. Ez a jelentősen megdrágult gabonaárak és az importszója kiváltása szempontjából is jó hír a hazai állattartóknak. A döntés eredményeképpen mérsékelhető lesz az önköltség jelentős részét kitevő takarmány ára. […]

Tovább…

Vitaminhiány: szerencsétlenség közeleg a sertéstartó telepeken

A piacok változásával, a kialakult új helyzetekben a disznók ideális étrendje is változik. Ami ebben az évben optimális, a következő évben szükség lehet rá. Mindig bölcs dolog folytatni az értékelést – mondja Dr. Casey Bradley, a sertéstáplálási technológiák szakértője, amikor újszülött malacokban vitaminhiányt észlelt. […]

Tovább…