Műtrágyaárak az egekben, de kéznél van a segítség

A műtrágya árát látva a legtöbb ember elképed, és semmi jele annak, hogy a horizonton enyhülés lenne. A hígtrágyát előállító gazdálkodók számára azonban lehetőség nyílik arra, hogy megtakarítást érjenek el a műtrágya költségein. Sok gazdálkodó már évek óta használja az Active NS-t, a hígtrágyába keverhető hígtrágyaadalékot. Tesztek szerint a termék a hígtrágya tonnájára vetítve 1-2 kg nitrogént képes megkötni. […]

Tovább…

Pénzt csinálni a trágyából? Igen! Kacsafű termesztésével

Az állattartóknak nehéz dolguk van azzal kapcsolatban, hogy miként ártalmatlanítsák a hígtrágyát a gazdaságaikban. Egy új kutatás azonban olyan tervvel állt elő, hogy a hulladékot állati takarmányfehérje termesztésére használják fel. A walesi Aberystwyth Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogyan használhatnák a gazdák a hígtrágyát és a szennyvizet a walesi őshonos növény, a kacsafű termesztésére. […]

Tovább…

Az automatizálás és az upcycling a brokkolifehérje termelésének kulcsa

A brit brokkolifehérje-specialista, az upp mesterséges intelligenciára épülő betakarítási automatizálási technológiát és a mellékfolyamatok újrahasznosítását ötvözi a fenntartható és tápláló brokkolifehérje előállítása érdekében. Az upp betakarító berendezése 3D kamerákat és gépi tanulást használ a betakarításra kész brokkolifejek azonosítására. Még akkor is, ha azokat részben eltakarják a levelek […]

Tovább…

Vannak aggodalmak a tehéntenyésztéssel kapcsolatban, de a fogyasztók még mindig hajlandóak tejet inni

A fogyasztói reakciók bizonyos fokú aggodalmat mutattak, de a legtöbben még mindig hajlandóak tehéntejet inni. Egy dán tanulmány szerint csak minden ötödik ember nem hajlandó meginni a fejlett tenyésztésből származó spermával tenyésztett tehenekből származó tejet. A Koppenhágai Egyetem Élelmiszer- és Erőforrás Tanszékének professzora, Thomas Lund vezetésével a kutatók keresztmetszeti vizsgálatot végeztek. […]

Tovább…

A rovarral táplált kacsa húsa ízletesebb? Sok múlik a tájékoztatáson

A rovarok beillesztése a baromfitakarmányokba előnyös lehet az állatok jóléte és egészsége szempontjából, mivel a környezet gazdagítását szolgálják, és tápanyagforrásként szolgálnak. A rovarokkal etetett haszonállatokból származó termékek fogyasztói elfogadottságát azonban eddig csak korlátozott mértékben vizsgálták. […]

Tovább…

Fűszerként, gyógyhatású szerként, gasztronómiai csemegeként sincs párja a görögszénának. Igazi szupertáplálék!

Január az életmódváltások elkezdésének (és sokaknál egyben befejezésének) a hónapja. Előbbiben segíthet bennünket egy nagyszerű növény a görögszéna, aminek magja fűszer, de tea is készíthető belőle, sőt mikrozöldnek nevelve is ízletes, és hasznos szupertáplálék. Rómában a gladiátorok is fogyasztották, hiszen remek tápanyagforrás. Cukorbetegség esetén kifejezetten ajánlott, ugyanis lassítja a cukor felszívódását. […]

Tovább…

Az ember számára legfontosabb ásványok – ezek fogyasztását javasolják az orvosok

Ha valaki szeretne egészségesebb lenni, vagy le akar fogyni, hasznos, ha elkezd olyan ételeket fogyasztani, amelyekben több ásványi anyag van. Az ásványi anyagok szükségesek a tápláló, étrendhez: az ételeket energiává alakítják. Az ásványi anyagok – szemben a vitaminokkal – szervetlen elemek, amelyek a talajból és a vízből származnak, és amelyeket a növények vesznek fel, vagy az állatok fogyasztanak el. […]

Tovább…

A jólét mérőszámai – így pontozzák a malacokat

Az utóbbi években az állati termékek fogyasztói magasabb jóléti követelményeket támasztanak a malacokkal kapcsolatban. A malacok jólétének meghatározása olyan tényezőktől függően változik, mint a kulturális, tudományos, vallási és politikai háttér. A malacjólétet különböző megközelítésekkel értékelik, olyan mérésekkel, mint az érzés alapú megközelítés, a természetes életmód és az öt szabadságjog. […]

Tovább…