Reflektorfényben az újszerű tejipari megoldások az EuroTieren

Az EuroTier 2022-es eseményére 141 országból több mint 106 000 látogató érkezett. A tejtermelők biztosak voltak benne, hogy az eseményen új ötleteket találnak gazdaságaik hatékonyabb működtetéséhez, mivel rengeteg technológia és berendezés volt kiállítva. A tehenek kényelmének megőrzése és az egészséges borjak felnevelése volt az a két terület, amellyel a kiállításon számos gyártó részletesen foglalkozott.

Az egyszerű takarmányozási egységtől kezdve a tehenek vizeletének összegyűjtésére szolgáló újszerű módszerig ezek a termékek és más termékek is bemutatkoztak a látogatók előtt. Néhány érdekes tejipari kiállítási tárgy nagy figyelmet keltett a kiállításon, ezekből válogatott a dairyglobal.net.

 A pasztőrözési zóna a hűtőrendszer által termelt hőt használja a víz előmelegítésére. Amikor a pasztőrözési ciklus megkezdődik, egy elektromos elemet használ a 60°C-os pasztőrözési hőmérséklet eléréséhez és fenntartásához szükséges további hőellátáshoz
A pasztőrözési zóna a hűtőrendszer által termelt hőt használja a víz előmelegítésére. Amikor a pasztőrözési ciklus megkezdődik, egy elektromos elemet használ a 60°C-os pasztőrözési hőmérséklet eléréséhez és fenntartásához szükséges további hőellátáshoz (Fotó: Pixabay)

Wasserbauer – Flypit

Tehenek boxokban vagy borjak karámokban – a Wasserbauer Flypit alomágykészítő gépe népszerű választásnak bizonyult. A Flypit rendszeres almot biztosít az egyes karámokban vagy fülkékben a száraz fekvőhelyek és a jobb higiénia érdekében. Ez hosszú távon javítja az istállóban lévő állatok egészségét.

A Flypitbe kerek vagy szögletes szalmabálákat kell betölteni, a többit pedig a teljesen automatikus rendszer végzi el. A szalmát a marórendszer kisebb darabokra vágja, és szállítószalagon szállítja a Flypitbe. A Flypit a mennyezeten lévő sínek segítségével eléri az istálló minden sarkát, ahová a levágott szalmát naponta többször is kiszórják. Az elektromos meghajtású Flypit kapacitása 2000 liter, a port pedig egy speciális elszívórendszerrel távolítják el. Méretei: 2,6 m x 1,4 m x 1,7 m. Minden funkció mobiltelefonról vagy tabletről vezérelhető.

Hanskamp – CowToilet

Minden fülkésháznak szüksége van egy WC-re, ezért a holland Hanskamp cég előállt egy teheneknek valóval. A CowToilet a vizeletet közvetlenül a forrásból és az ürüléktől elkülönítve gyűjti össze, hogy mindkét tápanyagot optimálisan, külön-külön lehessen felhasználni. Mivel a vizelet nem érintkezik az ürülékkel, lényegesen kevesebb ammónia képződik. Ez a forrásnál kezeli az ammóniafelesleget, és a CowToilet megoldást jelent a kibocsátások csökkentésére.

A CowToilet egy természetes idegi reflexet használ, amely a tehenet vizelésre készteti. Ezt a technikát a Hanskamp automatizálta, és egy speciálisan erre a célra tervezett CowToilet fülkébe integrálta, amely bármelyik ólban elhelyezhető. A vizeletet a CowToilet tartályában gyűjtik, majd kipumpálják és külön tárolják.

Valmetal – Supercart

A tejelő tehenek vagy üszők etetésére tervezett Valmetal Supercart VA egy motorral hajtott önjáró egység. A 0,9 köbmétertől 2,7 köbméterig terjedő kapacitású Supercart a jobb oldalra szerelt 12 hüvelykes ürítőcsigával van felszerelve. Használat közben a kezelő egyszerűen rááll a kocsira, vagy a nagyobb kényelem érdekében ülés is felszerelhető.

Calf-Star – Colostrum Care Center

Az Egyesült Államokból származó Colostrum Care Centre egy olyan feldolgozóegység, amelyet úgy terveztek, hogy a kolosztrum teljes körű kezelését biztosítsa a tehéntől a borjúig. Egyetlen gépben végzi a zsákolást, pasztőrözést, hűtést, újramelegítést és etetést. A tehenek első fejése után a kolosztrumot összegyűjtik és 1 gallonos kolosztrumzsákokba töltik.

A hűtési zóna 2-4 °C-os hűtött vízfürdőt tartalmaz, amely a pasztőrözés utáni kolosztrum azonnali hűtésére szolgál a baktériumok szaporodásának megállítása érdekében, majd hűtve tartja azt a következő borjú etetésének idejéig. A pasztőrözési zóna a hűtőrendszer által termelt hőt használja a víz előmelegítésére. Amikor a pasztőrözési ciklus megkezdődik, egy elektromos elemet használ a 60°C-os pasztőrözési hőmérséklet eléréséhez és fenntartásához szükséges további hőellátáshoz. Az újramelegítő zóna a pasztőrözött kolosztrumot etetési hőmérsékletre hozza.

Royal de Boer – Automatikus kaparó spray

Az EuroTier kiállításon a számos istállókaparó robot közül az egyik a Royal de Boer Auto Scraper Spray modellje volt. Ez az egység teljes mértékben programozható a tisztítási útvonalak, a tisztítás gyakorisága és az előrehaladási jelentés tekintetében.

A robotkaparó 3 változatban kapható. A legegyszerűbb és egyben az alapegység az Auto-Scraper. Az Auto-Scraper Pro intelligensebb, az Auto-Scraper Spray pedig vízpermetező rendszerrel van felszerelve. A gép követi az istálló oldalát, és megáll, amikor eléri a töltőállomást. Azokon a helyeken, ahol nincsenek oldalsó vezetők, 8 cm magas gerendákat kell elhelyezni. A kaparórobot a következő körét akkor indítja el, amikor a következő előre beprogramozott indítási idő elkezdődik. Az Auto-Scraper robot 140, 170 és 200 cm-es munkaszélességben kapható.

Buri – patacsiszoló zúzó

A patanyírás az állattenyésztők számára létfontosságú gazdálkodási eljárás, és a svájci Buri cég standján ott volt a végső, kifejezetten erre a célra kifejlesztett berendezés. A KP303 és KP304 típusú zúzógépek megkönnyítik a kezelő számára a patanyírás munkáját, mivel a tehén lábát könnyen biztonságos helyzetbe rögzítő, az állatok mozgásához tökéletesen igazodó vezetőkkel rendelkezik.

Az oldalsó összecsukható panelek manőverezhetők, hogy az állat könnyen be- és kiszállhasson. Ráadásul erős anyagokból készült, és könnyen elvezeti a vizet. Az opcionális extrák közé tartozik egy szerelt szerszámosláda, egy forgó kar reflektorral és tartókarral a sarokcsiszolóhoz, valamint egy állandóan telepített fali aljzat. A kezelő biztonságos és tágas munkaterületen dolgozhat. Ennek a készüléknek a bemutatói ára 7 150 euró plusz áfa volt.

Topcalf – Duo Easy Clean

A borjúnevelésre vonatkozó új előírások készülnek Európában, borjúnként nagyobb nevelőhelyeket foglalnak magukban. A holland Topcalf cég bemutatta Duo Easy Clean XXL egységét, amely borjúnként 4,5 négyzetméteres fekvőhelyet biztosít. Ez a borjútartó targoncával könnyen mozgatható, horganyzott acélból készült, és a könnyű tisztítás érdekében felborítható. Az egység 4 görgős keréken áll, az első kettő fékkel. 2 részből álló első ajtókkal rendelkezik, lehetővé téve a könnyű belépést a borjúistállóba anélkül, hogy megzavarnák az ivó borjút. Van egy kivehető válaszfal, és az opcionális extrák közé tartoznak a dönthető vödrös tartók zárórendszerrel.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...