Gyógy-, aroma- és fűszernövények termesztését, feldolgozását és piacra jutását támogatta a szerb-magyar AGRINNO2 projekt

Véget ért „A vállalkozási és foglalkoztatási potenciál javítása a határokon átnyúló régióban az innováció által vezérelt mezőgazdasági gyakorlatok révén” című AGRINNO2 projekt. Ebben a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának oktatói is részt vettek. A projekt témája a gyógy- és más aromás növények, valamint a fűszernövények termesztése, feldolgozása és piacra jutása témakör köré épült. […]

Tovább…

A háztáji növénytermesztés reneszánsza a modern biokert

A mindennapi gondos kertészkedés után örömet szerez néhány fürt paradicsom, hát még az, ha a bőséges termésből befőzni is tud a gazda. Az életminőségünket tekintve felértékelődik a modern „háztájik” szerepe: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak a talajok egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából. […]

Tovább…

Néhány kattintással mérhetővé válhat a gyümölcsök vitamintartalma egy új fejlesztéssel

A zöldségek és gyümölcsök vitamintartamának meghatározására képes bioszenzor egy európai projekt fejlesztésének része, amely a gyártóknak és termelőknek segít felkészülni a mezőgazdaság jövőjére. A Food Screening EMR nevű projekt bioszenzora lehetővé teszi, hogy valós időben, a helyszínen határozzák meg a zöldségekben és gyümölcsökben található vitamin és folsav mennyiségét. […]

Tovább…

„DNS-vonalkód” a terményeken

A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya felvetette, hogy a haszonnövények termését egy olyan permetszerrel kellene kezelni, amely tartalmaz egyfajta DNS kódot, amelyet gomba- vagy baktériumspórákba juttatnak. Ennek célja az, hogy egy esetleges élelmiszer-mérgezés során könnyen visszavezethető legyen a termék származása. Bár első hallásra inkább veszélyesnek hangozhat ez a megoldás, nagyon is az emberek egészségét szolgálja. […]

Tovább…

Méhlegelő a balkonon

Ha nem is rendelkezünk nagy kerttel, és csak egy erkély, vagy egy balkon áll rendelkezésre, az is bőven elegendő lehet méhlegelő gyanánt. Érdemes magunkhoz szokatni a méheket és a beporzókat egész évben, ugyanis ha már tavasszal megkedveli az általunk biztosított környezetet, akkor később a számunkra hasznos növényeket is előszeretettel beporozzák. […]

Tovább…

Magyar kutatóhölgyek fedeztek fel egy különleges biostimulátor-alapanyagot Tokaj szőlőtőkéin

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a kereskedelemben is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, egy különleges tulajdonságokkal rendelkező biostimulátor. Ehhez a magyar kutatók egészséges növényekből két gombatörzset izoláltak, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, és jótékony hatást fejtenek ki a szövetekben. […]

Tovább…

A biodiverzitás sokfélesége segíthet a shea terméshozamán

Bizonyára már sokan hallhattunk a shea vajról, mint kozmetikai termékek összetevőjéről, amely kifejezetten jótékony hatással bír, viszont gyümölcse fontos élelmiszerként szolgál az ott élők számára. A shea fák terméshozamai pedig egy új tanulmány szerint profitálhatnak a körülöttük lévő növényvilág sokféleségéből a nyugat-afrikai partvidéken. A tanulmány a dublini Trinity College kutatói végezték, az eredmények pedig fontos szerepet töltenek be a növény gazdálkodásának szempontjából. A termés betakarítását általában a vidéki nők végzik, akik később értékesítik is a terméket, amely segíti a gyerekek oktatásának finanszírozását. […]

Tovább…