A biodiverzitás sokfélesége segíthet a shea terméshozamán

Bizonyára már sokan hallhattunk a shea vajról, mint kozmetikai termékek összetevőjéről, amely kifejezetten jótékony hatással bír, viszont gyümölcse fontos élelmiszerként szolgál az ott élők számára. A shea fák terméshozamai pedig egy új tanulmány szerint profitálhatnak a körülöttük lévő növényvilág sokféleségéből a nyugat-afrikai partvidéken. A tanulmány a dublini Trinity College kutatói végezték, az eredmények pedig fontos szerepet töltenek be a növény gazdálkodásának szempontjából. A termés betakarítását általában a vidéki nők végzik, akik később értékesítik is a terméket, amely segíti a gyerekek oktatásának finanszírozását.

A shea fák a száraz szavannák erdős részein nőnek, és területük megközelítőleg 1 millió négyzetkilométeren fekszik Szenegál nyugati, és Uganda északnyugati része között. A shea fontos gazdasági növény, amely élelmet biztosít a száraz időszak végéhez közeledve is, dióját vajként dolgozzák fel, amely a becslések alapján 80 millió ember fenntartását biztosítja, illetve a helyi és a globális kereskedelemből befolyt jövedelem is segítség az ott élők számára -írja a Science Daily.

A shea mind élelmiszer szempontjából, mind pedig kozmetikai termékek szempontjából fontos alapanyag. (Fotó: Pixabay, Theresaharris10)
A shea mind élelmiszer szempontjából, mind pedig kozmetikai termékek szempontjából fontos alapanyag. (Fotó: Pixabay, Theresaharris10)

A kutatások megállapították, hogy a fák és cserjék sokfélesége a területen nagyban befolyásolja a shea fák terméshozamának alakulását. Ahogy a legtöbb növény számára, úgy a shea fáknak is előnyös, ha a méhek sűrűn látogatják virágaikat, ugyanis ez elősegíti a termésmennyiség alakulását. Ahol a biodiverzitás nagyobb mértékű volt, ott a kutatások megállapították, hogy sokkal több mézelő méh is volt megfigyelhető, illetve más beporzók is nagyobb számban látogatták a területet, amely fokozta a beporzást.

A shea erdők már tradicionális élelmiszerbiztosítónak mondhatók, amelyek tüzelőanyagot is biztosítanak az emberek számára, viszont a növekvő népesség, illetve a traktorok bevezetése miatt a gazdaság elkezdett átalakulni. Ennek következménye pedig, hogy a hagyományos művelési módok helyett, amelyek nem sürgették a termés alakulását, elkezdtek áttérni az intenzívebb, úgynevezett „állandó” mezőgazdaságra, amelynek több negatív hatása is van. Negatív hatáshoz sorolható a területnagyság csökkenése, illetve a talaj minőségének romlása, amelynek következménye a növények sokféleségének amortizációja. Ha pedig a biodiverzitás sokfélesége hanyatlik, akkor az a beporzó rovarok munkáját is nehezíti.

Ezért a tanulmányban azt javasolják a kutatók, hogy a területek megművelése után a cserjéket és a fákat, amelyek hasznosak a beporzó rovarok számára, őrizzék meg. Továbbá a régióban a beporzók megóvására irányuló intézkedéseket ki kell terjeszteni a mézelő méheken túl a többi méhfajra is.

A tanulmányban részt vevő kutatók a Trinity és az INGOs, a BirdLife International és az RSPB közreműködése lévén csatlakoztak, és a helyi gazdálkodókkal, nem kormányzati szervekkel, valamint akadémikusokkal végazték a munkát Burkina Fasoban, Nyugat-Afrikában.

Jane Stout, a Trinity Botanikai professzorának és a tanulmány egyik vezető írójának elmondása szerint az ilyen tanulmányok rendkívül fontosak a biológiai sokféleség jelentőségének bizonyításához. A tanulmány segítségével bebizonyítható, hogy a több biodiverzitású földterületet több beporzó is látogatja, amely termékenyebbé teszi a növényeket, így javítva az ott élők megélhetését.

Dr. Aoife Delaney, vezető kutató elmondása alapján a shea különleges gazdasági szereppel rendelkezik a városban. A termését általában a nők takarítják be és értékesítik, a befolyt jövedelmet pedig főképp a gyermekek oktatásának finanszírozására költik. A gyümölcs éppen abban az időszakban érik, amikor a leginkább szükség van rá, ugyanis akkor a legkevesebb az élelem, és a pénz is, így nagyban hozzájárul a családok megélhetéséhez a termés.

A shea olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, viszont a száraz időszakban kevés mennyiségben találhatóak meg. A növény termesztése ezért fontos hosszú távon élelmiszerbiztonság szempontjából. A beporzók segítése pedig több szempontból is hasznos, ugyanis amellett, hogy a shea fák beporzása is hatékonyabb lesz, a cserjék és fák segítik a talaj termékenységének fenntartását.

A BirdLife International és a Burkinabe partner, a Naturama már azon dolgoznak, hogy megváltoztassák a shea fák borította területek kezelési módját, amely a mezőgazdasági termelők szemléletmódját is megváltoztatja. A változtatások egyszerűek és olcsóak, viszont fokozzák a biodiverzitás nagyságát a területeken. Ezek pedig magukba foglalják az őshonos fák és cserjék természetes megújítását valamint ültetését, ami előnyös az állatok, az emberek és a rovarok számára is. A talaj termőképességét agrokémiai anyagok helyett helyben előállított talajtakaróval, és komposzttal kívánják helyreállítani, illetve méhészetet hoznak létre a beporzás, az élelmezés, és a jövedelem stabilitása érdekében.

A nemzetközi csoport együttesen készítette el a biológiai sokféleségre vonatkozó irányelveket a Parkland Management számára, amelyet a Global Shea Alliance fogadott el. Ez egy 500 tagból álló szervezet, amelynek célja a fenntarthatóság növelése a shea értéklánc egészében az élelmiszer-, illetve a kozmetikai iparban egyaránt. A csoport a helyi partnerekkel együtt oktatta és tudatosította a beporzók szerepét, illetve képzést és kapacitásépítést folytatott a Burkinabe közösségekkel, és a régió iskoláiban.

Elaine Marshall elmondása szerint munkájuk támogatta azt az elméletet, amely alapján a gazdaságokban a biodiverzitás sokféleségének javításával megnő a beporzók száma, és így a shea terméshozama is. Úgy gondolják, hogy az ökoszisztéma termékeinek és szolgáltatásainak védelme csökkentheti az emberek sebezhetőségét. A tanulmány bemutatja, hogy az ökoszisztéma helyreállításával egészségesebb és ellenállóbb természeti tőkekészlet áll rendelkezésre, fokozott a beporzók aktivitása, és javul az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási képesség. Ezek a sikeres fejlesztési támogatási stratégia alkotóelemei.

Az RSPB természetvédelmi tudományos központjának, Juliet Vickery professzornak a véleménye szerint a fák és cserjék megtartása több előnyt is adhat, ugyanis segíthet az elsivatagosodás elleni küzdelemben is. Továbbá létfontosságú élőhelyet biztosíthat sok európai vándormadárnak, vagy csak átmeneti megállóhelynek is szolgálhat, hogy onnan induljanak tovább délre.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Aki nem figyel, az fizethet! Lassan, de biztosan közeledik a növények, különösen a repce és a gyümölcsfák virágzásának időszaka. A növénytermesztéssel foglalkozóknak fokozottan ke...
Egy méh agya lehet a jövő drónjainak pilótája... Egy háziméh agyának komplett, digitális újraalkotásával akarnak önállóan repülő robotokat létrehozni a Green Brain Project kutatói – írja az IFLS-re h...
Feleslegesen pusztítják a méheket Feleslegesen pusztítják a beporzó rovarokat egyes növényvédő szerek egy európai szakértői testület szerint, melyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)...
Mitől romlik a méhkirálynők teljesítménye? Hivatalosan félévente cserélni kellene a méhészeknek a méhkirálynőt, de ez gyakorlatban csak 1-2 évente történik meg. Pedig a méhkirálynők teljesítmén...
3,5 milliárd forint érkezik élőhely fejlesztésre... A mezőgazdasági táj és az ökoszisztéma állapota kiemelkedően fontos manapság, ezért az agrárium ezen területét is támogatják. A most megjelent felhívá...
A kávéfüggő méhek elhanyagolják a családjukat... A növényvilágban is vannak ravasz trükkök. Egy megfigyelés szerint a koffeintartalmú virágporok jobban vonzzák a méheket, mint egyszerű társaik. Ezt s...