Néhány kattintással mérhetővé válhat a gyümölcsök vitamintartalma egy új fejlesztéssel

A zöldségek és gyümölcsök vitamintartamának meghatározására képes bioszenzor egy európai projekt fejlesztésének része, amely a gyártóknak és termelőknek segít felkészülni a mezőgazdaság jövőjére. A Food Screening EMR nevű projekt bioszenzora lehetővé teszi, hogy valós időben, a helyszínen határozzák meg a zöldségekben és gyümölcsökben található vitamin és folsav mennyiségét. A fejlesztésben résztvevő egyik cég vezetője szerint ezen információk birtokában a termelők képesek lesznek változtatni például a páratartalmon, javítani terményeik tápanyagtartalmát.

„Eddig ha az ember tudni akarta, hogy mennyi vitamin van a zöldségekben, gyümölcsökben, sokáig tartott. A folyamat legalább két napot vett igénybe, mert bevizsgálják a laboratóriumban, aztán később küldik az adatokat. Most pedig meg lehet mérni egy szenzorral, és egy percen belül ott az információ,” mondta John van Helden, a holland Yookr igazgatója és tulajdonosa az Euronews cikke szerint. A még fejlesztés alatt álló bioszenzor színkód alapján tudja meghatározni az ételben lévő vitamin mennyiségét. A Maastrichti Egyetemen a bioszenzor kémiai részét fejlesztik, azt a receptorelemet, amely például egy gyümölcs pontos vitamintartalmát érzékeli.

Néhány kattintással mérhetővé válhat a gyümölcsök vitamintartalma egy új fejlesztéssel - Fotó: Magro.hu, CSZS, Vác
Néhány kattintással mérhetővé válhat a gyümölcsök vitamintartalma egy új fejlesztéssel – Fotó: Magro.hu, CSZS, Vác

Közös kutatás a bioszenzor fejlesztésére

A projekt költsége 1,9 millió euró, amelynek felét az Európai Unió kohéziós alapja finanszírozza. Tíz egyetem, kutatók és cégek vesznek részt a programban Németországból, Belgiumból és Hollandiából. A technológia egyik előnye, hogy a termelők és a fogyasztók pontosabban ismerhetik majd az egyes élelmiszerek tápértékét.

“Az egyik dolog, amit az ember tudni akar, hogy mennyi tápanyag van az ételében. Besétálhat egy boltba, ahol azt mondják, ez vagy az egészséges. D vajon tényleg az? Amennyiben van egy ilyen szenzor, amelyik gyorsan megmondja, hogy mennyi C-vitamin van benne, az nagyon hasznos,” fogalmazott Bart van Grisven, a Food Screening EMR projektvezetője.

Kommunikáció és kapcsolatépítés

A jövő mezőgazdaságára való átállás támogatása érdekében a kommunikáció kulcsfontosságú. A Brightlands kampusz az egészséges táplálkozásra és a kertészeti ipar jövőjére szakosodott központ felelős ennek a kapcsolatnak a megteremtéséért.

„Felvettük a kapcsolatot ezekkel az innovatív vállalatokkal, amelyek valóban tenni akarnak a fogyasztók egészségesebbé és tudatosabbá tételéért, de segítenek új innovációk kitalálásában is. Megpróbáljuk összegyűjteni a vállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a projektekhez, és segítsenek abban, hogy a végén tényleg bezáruljon a szociális olló” – mondta a Brightlands üzletfejlesztője, Max Vogel.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vételi lendület a Magro.hu-n! A világ más tájaihoz hasonlóan, összességében hazánkban is kedvezőek a terméskilátások a gabonák tekintetében. Csak búzából 1 millió tonnával többet a...
Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...