Védik a vető- és áruburgonyát: szigorodtak a növénykórokozó baktérium elleni intézkedések

Tavaly az előző évekhez képest jóval több helyszínen fordult elő Magyarországon a burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum uniós zárlati baktérium. A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az eddigieknél országosan 30 százalékkal több hatósági ellenőrzés – termőhelyi szemle, mintavétel és laboratóriumi vizsgálat – elvégzését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. […]

Tovább…

A javuló talajélettel a költségek csökkennek, a termés pedig növekszik

A népesség és a fogyasztás növekedésével egyre fontosabb a mezőgazdaság élelmiszertermelő szerepe, amihez lényeges a talajt nem kizsigerelő gazdálkodás. Ebben segítenek azok az alga- baktérium- és gombatörzseket tartalmazó készítmények, amelyek a talajba bekerülve segítik a növények számára ideális adottságok kialakulását. Ezek az aktivátorok olyan folyamatokat indítanak el, amelyekkel javítják a talaj mikrobiológiai összetételét, ezáltal segítik a méregtelenítő és lebontó szervezetek munkáját. Ez pedig alacsonyabb költségekhez, jobb termésátlagokhoz és megbízható hozamokhoz vezet. A Natur Agro Hungária Kft. termékeivel a gazdálkodás hatékonysága és a talajerő is javítható. […]

Tovább…

Láthatatlan kórokozó gyilkol Európában

Létezik egy baktérium, ami még olyan kevés ideje ismert, hogy még csak latin neve van. Veszélyességi szintje azonban Európában a legnagyobb, nincsen jelenleg nála súlyosabb károsító a karantén-listákon. A jövőben akár hazánkban is károsíthat, ami széles gazdanövény-körének köszönhetően komoly problémával járhat. […]

Tovább…

Gyógyíthatatlan vírus terjed a gyümölcsfák között

Tavaly Olaszországban komoly olajfapusztulást okozott az a betegség, ami most Spanyolországban ütötte fel a fejét. Mindenféle biztonsági óvintézkedés ellenére tehát a betegség továbbterjedt, a jövőben akár hazánkba is elérhet. […]

Tovább…

A túlzott földhasználat hatásai

Az intenzíven vagy közepesen erősen művelt földeken a kevésbé igénybe vett földekhez képest megtizedelődött a talajlakók száma (hasznos baktériumok, gomba, giliszta), ami nagy hatással van az adott talaj tulajdonságaira (pl: nitrogén és szén körforgása) – számol be egy nemzetközi kutatócsoport a vizsgálódásainak eredményeiről. Ha ugyanis több baktérium él a talajban, több nitrogén mineralizálódik, azaz felvehető növényi táplálék válik belőle A túlzott földhasználattal: ezeket a lényeges baktériumokat távolítják el, megnő a műtrágya igény, a növények által fel nem vett nitrátot pedig az eső kimossa, és az ivóvizet szennyezi, megnő az üvegházhatású gázok mennyisége. Érdemes tehát nem kizsigerelni a termőföldet, mert hosszútávon […]

Tovább…