„DNS-vonalkód” a terményeken

A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya felvetette, hogy a haszonnövények termését egy olyan permetszerrel kellene kezelni, amely tartalmaz egyfajta DNS kódot, amelyet gomba- vagy baktériumspórákba juttatnak. Ennek célja az, hogy egy esetleges élelmiszer-mérgezés során könnyen visszavezethető legyen a termék származása. Bár első hallásra inkább veszélyesnek hangozhat ez a megoldás, nagyon is az emberek egészségét szolgálja. […]

Tovább…

Méhek nélkül készítettek műmézet izraeli diákok

Az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézet egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával. Rendkívül kedvező tulajdonságai miatt a mézet számos területen, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a kozmetikai termékek előállításhoz is használják. A méhészetek terjeszkedése azonban az egyetem szerint ártalmas a méhekre, káros a környezetre, és a méhpopulációk csökkenését eredményezi világszerte. […]

Tovább…