Magyar kutatók jöttek rá, hogyan javítható a kukoricahibridek hideg-ellenállósága

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete (ATK MGI) Kukoricanemesítési Osztályán újszerű és ígéretes kutatásokat folytatnak a kukorica beltenyésztett vonalainak hidegtűrése szempontjából jelentős tulajdonságok meghatározására. Ennek érdekében a kukorica hidegtűrésének genetikai hátterét az egyik legújabb markerszelekciós módszer (GWAS) segítségével, DArTseq technológia alkalmazásával vizsgálták. […]

Tovább…

Gombabetegségek elleni szert találtak a magyar kutatók az aranyvesszőben

A kutatók kimutatták, hogy a kivadult, idegenhonos aranyvessző fajok bizonyos összetevői alkalmasak lehetnek a növények gombás megbetegedései elleni fenntartható kémiai védekezésre […]

Tovább…

Magyar kutatóhölgyek fedeztek fel egy különleges biostimulátor-alapanyagot Tokaj szőlőtőkéin

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a kereskedelemben is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, egy különleges tulajdonságokkal rendelkező biostimulátor. Ehhez a magyar kutatók egészséges növényekből két gombatörzset izoláltak, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, és jótékony hatást fejtenek ki a szövetekben. […]

Tovább…

Új felfedezés: szarvasgomba keresésén kaptak két madárfajt Chilében

Vannak szarvasgombász kutyák és disznók, nemrég pedig madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első olyan nem emlős fajok, amelyekről tudni lehet, hogy keresik a szarvasgombát. A fantasztikus felfedezés egy véletlennek köszönhető. A madarak szokatlan viselkedését szarvasgombát kereső kutatók fedezték fel Chilében. A tudósok figyelmét két faj, a vörösbegyű tapakúló (Scelorchilus rubecula) és a feketetorkú törökmadár (Pteroptochos tarnii) keltette fel. […]

Tovább…

Egy új magyar mezőgazdasági fejlesztés is hozzájárul a fenntartható vegyipar létrehozásához

Az oldószereket számtalan területen használják fel, többek között a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban. Ezek az anyagok a legtöbb esetben fosszilis alapúak, ami nagy környezeti terhelést jelent a bolygónak. Ráadásul világszerte egyre elterjedtebbek, ugyanis csak szerves fajtájából éves szinten több millió tonnát használ fel az emberiség. Erre a problémára keresett megoldást Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, aki egy környezetbarát alternatíva, az eukaliptol alkalmazásával tenné fenntarthatóbbá a vegyipart. […]

Tovább…