Méhlegelő a balkonon

Ha nem is rendelkezünk nagy kerttel, és csak egy erkély, vagy egy balkon áll rendelkezésre, az is bőven elegendő lehet méhlegelő gyanánt. Érdemes magunkhoz szokatni a méheket és a beporzókat egész évben, ugyanis ha már tavasszal megkedveli az általunk biztosított környezetet, akkor később a számunkra hasznos növényeket is előszeretettel beporozzák.

A méhek köztudottan fontosak az ökoszisztéma számára, és az emberiség is belátta már, hogy igenis hasznosak az apró rovarok az életünkbe, nem hiába nyilvánította az Earthwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet a Föld legfontosabb élőlényeinek őket.

Ha nem áll rendelkezésünkre kert, de mindenképp szeretnénk növényeket termeszteni, akkor az erkély is kiváló megoldásként szolgál. (Fotó: Pixabay, Jeglaat)
Ha nem áll rendelkezésünkre kert, de mindenképp szeretnénk növényeket termeszteni, akkor az erkély is kiváló megoldásként szolgál. (Fotó: Pixabay, Jeglaat)

A kertekben nagyon sokféle növényt termeszthetünk, így a fűszernövények, a zöldségek, a gyümölcsök és a dísznövények is szóba jöhetnek, viszont a legtöbben inkább a haszonnövények mellett döntünk. Ez nem is meglepő, hiszen igazán felemelő érzés, amikor a munkánk gyümölcsét láthatjuk viszont az asztalon, illetve így biztos forrásból származik az élelmiszerünk. Viszont a haszonnövények mellett érdemes olyan növényeket is tartanunk, amelyek elsősorban esztétikailag járulnak hozzá a környezethez már a tavasz kezdetétől a nyár végéig. Miért is van erre szükség? A virágzó növények odavonzzák a beporzó rovarokat, és ha ez az egész vegetációs időszakban történik, akkor a haszonnövényeink is könnyen beporzásra kerülnek. Ez főképp akkor hasznos, ha csak egy erkélyen tudunk termelni, ahol a környezetben nincs olyan zöld terület, amely odavonzaná a beporzókat. Továbbá ezeket az állatokat az jellemzi, hogy sűrűn visszalátogatnak azokra a helyekre, ahol korábban táplálékot kaptak.

Az ebből a célból telepített növények azonban más módokon is hasznosak lehetnek számunkra.

Bár a tavasznak már vége van, fontos megemlíteni a hóvirágot és a krókuszt, amelyek már korán virágzanak, és elkezdik a méhek és dongók csalogatását a termőterületükre. Márciusban nyílik még az árvacsalán is, amely elfér egy virágos ládában, viszont érdemes odafigyelni, mert megfelelő körülmények között nagyon nagyra képes terjedni. Tavasszal leginkább a fák és cserjék vonzzák a beporzókat, amelyek nem férnek el kis helyen, így azok telepítése csak kertbe ajánlott, viszont akkor garantált a dongás a kertben lévő növények körül.

Áprilisban a repceföldek is virágba borulnak, bár ezek jellemzően nem balkonon tartott növények, pedig virágzásuk kezdetétől a végéig biztosítják a méhek jelenlétét a területen. Viszont természetesen ezek helyett is van megoldás, ami nem más, mint a pitypang. Bárhol megterem, és sokan gyomnövényként gondolnak rá, pedig a dongók és a méhek egyaránt kifejezetten kedvelik a növényt.

Tehát kijelenthető, hogy kifejezetten előnyös a méhek számára és számunkra is, ha mindig virágzik valami. Májustól a fűszernövények is kivirágzanak, elsőként a kakukkfű és a zsálya virágzik, dísznövények közül pedig a levendula válhat erkélyünk növénykészletének részévé, ami egyébként fogyasztásra is alkalmas, és nagyon jó stressz-oldó hatással bír. A körömvirág, a napraforgó és a pipacs is jó választás lehet, hiszen mindegyik virágot szeretik a méhek.

Nyáron pedig kezdetét veszi a menta és az oregánó virágzása, amelyekre érdemes odafigyelni, ha később fel is szeretnénk használni őket. A szarkaláb azonban már csak egy nagyobb láda elhelyezésével termeszthető, ezért érdemes utánanézni, hogy melyik növény milyen helyigényekkel rendelkezik, és az alapján beszerezni a szükséges ládákat és cserepeket.

Ha úgy döntünk, hogy nem csak táplálékot, hanem otthont is adunk a méheknek, erre is van lehetőség. A Magyar Madártani Egyesület egy részletes útmutatót tett közzé, amely a méhlakások és darázsgarázsok építését írja le.

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/06/08/mehlegelo_kert_mme_zold_index/

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Aki nem figyel, az fizethet! Lassan, de biztosan közeledik a növények, különösen a repce és a gyümölcsfák virágzásának időszaka. A növénytermesztéssel foglalkozóknak fokozottan ke...
Egy méh agya lehet a jövő drónjainak pilótája... Egy háziméh agyának komplett, digitális újraalkotásával akarnak önállóan repülő robotokat létrehozni a Green Brain Project kutatói – írja az IFLS-re h...
Feleslegesen pusztítják a méheket Feleslegesen pusztítják a beporzó rovarokat egyes növényvédő szerek egy európai szakértői testület szerint, melyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)...
Asszonyélet – termesszen bazsalikomot otthon... Egyre kedveltebb fűszer a bazsalikom a háziasszonyok körében. A bazsalikomot szárított és zöld formában is meg lehet vásárolni a boltban, de minek fiz...
Mitől romlik a méhkirálynők teljesítménye? Hivatalosan félévente cserélni kellene a méhészeknek a méhkirálynőt, de ez gyakorlatban csak 1-2 évente történik meg. Pedig a méhkirálynők teljesítmén...
A kávéfüggő méhek elhanyagolják a családjukat... A növényvilágban is vannak ravasz trükkök. Egy megfigyelés szerint a koffeintartalmú virágporok jobban vonzzák a méheket, mint egyszerű társaik. Ezt s...