30 év alatt eltűnt a rovarok negyede, ez pedig az emberek számára is tragikus lesz

Világszerte óriási a rovarpusztulás mértéke. A létfontosságú élőlények számának csökkenése Európában különösen nagy, ez pedig a kutatók szerint sokkoló következményekkel járhat. A rovarokból az elmúlt 30 évben világszerte 25 százalékkal lett kevesebb. A nagy gondot az okozza, hogy többségükben olyan fajok egyedei tűntek és tűnnek el a legnagyobb számban, amelyek a növények beporzását biztosítják. […]

Tovább…

Hogy ne legyen több haláleset: EFSA-javaslatok a lisztériafertőzés csökkentésére

Felmérte a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségügyi kockázatait a 2015 és 2018 közötti több országot érintő, a csemegekukoricához kapcsolódó kitörés után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A szervezet olyan lépéseket határozott meg, amelyeket az élelmiszeripari vállalkozások a fagyasztott zöldségfélék Listeria monocytogenes fertőzésének csökkentése érdekében alkalmazhatnak. […]

Tovább…

Nem törte meg a gyümölcsfelvásárlás és a -feldolgozás folyamatosságát a koronavírus a siófoki gyárban

A COVID-19 koronavírus miatt kialakult helyzetben az egyik legfontosabb feladat a biztonságos élelmiszer-ellátás. A felelős élelmiszeripari vállalatok ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a biztonsági intézkedések fokozása mellett biztosítsák a termelés és a napi munkamenet folyamatosságát. A gyümölcsfelvásárlás és a feldolgozás témájában feltett kérdéseinkre Magyarország vezető gyümölcslé gyártója, a SIÓ-Eckes Kft. válaszolt. […]

Tovább…

Hatalmas károkat okoz a fák és a bokrosok kivágása a költési időszakban

Súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek a madarak szaporodási és vegetációs időszakában végzett fa- és bokroskivágások, amelyek védett állatfajok tömeges sérülését és kínhalálát okozzák. A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődött a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Számos fajnak pedig másodköltése is van. A kivágások ráadásul az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik. […]

Tovább…

55 zöldség, amit kovászolni érdemes, és nem uborka

Az erjesztés, vagyis a fermentálás már az őskortól fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban. A kémiai folyamat során valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának tesznek ki. A kovászolás segítségével állítják elő a sört, a bort és az antibiotikumokat, például a penicillint is. A zöldségeket is lehet erjeszteni, hozzájuk kenyeret, kaprot és sós vizet adva, meleg helyen tartva lehet azokat kovászolni, a folyamathoz fényre nincs is feltétlenül szükség. […]

Tovább…

A vetés mintázata elősegítheti a nagyobb terméshozamot

Napjainkban az emberiség számára nagy kihívást jelent, hogy hogyan lehet több élelmiszert termelni úgy, hogy a mezőgazdaságból származó negatív környezeti hatásokat csökkenti. A fenntarthatóbb mezőgazdaság érdekében pedig a kutatók folyamatosan kísérleteznek, hogy mely technológiákkal és munkafolyamatokkal segíthető elő a fejlődés. A kutatások során fény derült arra, hogy a vetés mintázata is befolyásoló tényező lehet, amelyre nem is gondolnánk, mennyit jelent a növények gondozása során. Ugyanis ha erre odafigyelnek a gazdák, az befolyásolhatja a terméshozamot és a gyomnövények előfordulását is a területen. Ezen túl pedig az egységes térszerkezet hozzájárul a gyomirtó szerek, valamint a műtrágya mennyiségének csökkentéséhez is. […]

Tovább…

A magyar mezőgazdaságnak az aszálytól kellene tartania a koronavírus helyett

Magyarországnak jelenlegi helyzetben több problémával is szembe kell néznie egyszerre, hiszen a madárinfluenza, a koronavírus járvány okozta munkaerőhiány, valamint a piacon levő kereslet átrendeződése mellett aszály is sújtja az országot. Március második felétől számottevő csapadék nem érkezett hazánkba, inkább a szeles időjárás volt jellemző, amely nem hatott pozitívan sem az őszi, sem pedig a tavaszi vetésű növénykultúrák számára. […]

Tovább…

Az új koronavírus (SARS-COV-2) terjedését gátló intézkedések a sertéstartó gazdaságokban

A COVID-19 világjárvány okozta válság és a számos országban bevezetett rendkívüli intézkedések hatással lehetnek a sertéstermelés alakulására. Ám fontos hangsúlyozni, hogy a COVID-19 okozta problémák közepette sem szabad megfeledkezni a sertéságazatban gyakori egyéb betegségek – például az afrikai sertéspestis – elleni fegyelmezett védekezésről. […]

Tovább…