Nem törte meg a gyümölcsfelvásárlás és a -feldolgozás folyamatosságát a koronavírus a siófoki gyárban

A COVID-19 koronavírus miatt kialakult helyzetben az egyik legfontosabb feladat a biztonságos élelmiszer-ellátás. A felelős élelmiszeripari vállalatok ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a biztonsági intézkedések fokozása mellett biztosítsák a termelés és a napi munkamenet folyamatosságát. A gyümölcsfelvásárlás és a feldolgozás témájában feltett kérdéseinkre Magyarország vezető gyümölcslé gyártója, a SIÓ-Eckes Kft. válaszolt. 

A siófoki gyárban a termelés folyamatos, aminek fenntartása érdekében többek között szigorították a belépés és a gyárterületen való mozgás szabályait. Védőfelszereléseket biztosítottak a fizikai területen dolgozó munkavállalóik számára és megváltoztatták a munkarendjüket, hogy minél kevesebb legyen a munkatársak közötti kontaktusok száma.

A gyümölcsfelvásárlás és a -feldolgozás is zavartalanul működik Siófokon
A gyümölcsfelvásárlás és a -feldolgozás is zavartalanul működik Siófokon

A termelés fenntartásához és a gyümölcslevek gyártásához kiváló minőségű alapanyagra is szükségük van, ezért az idei gyümölcsszezonban is számítanak a meglévő és leendő gyümölcstermesztő partnereikre. A gyümölcsfelvásárlás és a feldolgozás az elmúlt évekhez hasonló módon és ütemben történik, ezt a vírushelyzet nem befolyásolja.

Hogyan történnek a gyümölcsfeldolgozási munkálatok a cégnél?

A gyümölcsfeldolgozási munkálatok a gyümölcs beérkeztetésével kezdődnek. A mérlegelést követően az előzetesen ismert minőségi kritériumrendszer alapján a műszakvezető minősíti a gyümölcsöt. Átvételre csak az kerül, amely megfelel ennek a rendszernek. Ezt követően a gyümölcsök érettségi állapota, beérkezési sorrendje alapján kezdődik meg a feldolgozás. Alapos tisztítás és kézi átválogatás után gépsoraink segítségével velőt vagy levet készítünk a gyümölcsökből, amit termékeink előállításához használunk fel. Ezután a gépek tisztítása szigorú előírások szerint történik. A gyártás során a gyümölcsből keletkezett hulladékot is igyekszünk újrahasznosítani. Például a barack egyik melléktermékét biogázként, magját pedig magolajként.

Barackok érkeznek a siófoki üzembe
Barackok érkeznek a siófoki üzembe

Milyen megállapodás és milyen rendszer szerint történik a gyümölcsfelvásárlás a cégnél?

A termelő partnereinkkel kölcsönösen elfogadott feltételeken alapuló, kétoldalú megállapodásokat kötünk, fontos számunkra a transzparencia. Hosszú távú partneri kapcsolatokra törekszünk, így tudjuk biztosítani a stabilitást és a megbízhatóságot a termelők és saját magunk számára is. Ugyanakkor természetesen nyitottak vagyunk új partnerekkel történő megállapodásokra is, elsősorban a gyümölcslé piac legkedveltebb ízéhez, az őszibarackhoz kapcsolódóan. A folyamat során a tavaszi időszakban kötünk egy szándéknyilatkozatot a felvásárolandó mennyiségre vonatkozóan, majd az adott gyümölcs érését megelőzően megkötjük a szerződést az adott évre. A szerződések feltételeit minden évben újratárgyaljuk. A gyümölcsök minőségére vonatkozóan szigorú kritériumrendszert használunk, amit az egyeztetések kezdetén minden partnerünkkel megosztunk. A beszállított gyümölcs átvétele ezen kritériumrendszer teljesítéséhez kötött.

Milyen forrásokból és milyen gyümölcsöt vásárolnak?

Kizárólag magyar termelőktől vásárolunk gyümölcsöt.

Jelenleg több, mint 200 gyümölcsbeszállítóval van aktív kapcsolatunk. Közülük többekkel nagyon hosszú időre nyúlik vissza az együttműködésünk, van olyan partnerünk, aki a SIÓ-Eckes Kft. 1977-es alapítása óta szállít be nekünk gyümölcsöt. Somogy megye és a Balaton-part a helyi termelők támogatása és a környezetvédelem miatt kiemelt fontosságú. Ebben a térségben van a legtöbb kistermelőnk, de partnerhálózatunk országos lefedettségű és nyitottak vagyunk az ország egész területéről érkező új partnerek megkeresésére is.

Gyümölcsfeldolgozás a SIÓ-Eckes Kft. gyárában
Gyümölcsfeldolgozás a SIÓ-Eckes Kft. gyárában

A legnagyobb mennyiségben kajszibarackot, őszibarackot, almát, meggyet, körtét, szilvát és paradicsomot vásárolunk fel.

A pontos mennyiség azonban az igények, az ár és a minőség alapján évről-évre változik. Az elmúlt 10 évre visszamenőleg megfigyelhető, hogy ingadozó az általunk felvásárolt mennyiség. Ám általánosságban elmondható, hogy évente 7-10 ezer tonna gyümölcs közötti mennyiséget vásárolunk fel.

A gyümölcsfelvásárlás kizárólag magyar forrásból történik
A gyümölcsfelvásárlás kizárólag magyar forrásból történik

Érkezik-e külföldi gyümölcs a gyárba, és ha igen, jellemzően milyen fajta?

A gyárba nem érkezik gyümölcs külföldről. A termékportfóliónk legnagyobb része magyar gyümölcsből készül, de megtalálhatók benne az egzotikus ízek is. Mivel ezek természetesen nem teremnek meg itthon, így ezen termékek alapanyagait külföldről szerezzük be.

Csurja Zsolt

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...