Több tényező összetett rendszerétől függ a méhek egészsége. Úgynevezett „rendszergyógyászatnak” tekinthető. A méhek egészségének megértése magában foglalja a genetika, a táplálkozás, a mikrobiológia, az állat- és növénybiológia (a rovarok mint egyéni és társadalmi szervezet), a környezettudomány, az agronómia, a toxikológia, a biokémia, a méhészeti technikák stb. tanulmányozását és kombinálását. […]
Méhészet
Mézkészítés méhek nélkül – lehetséges?
A MeliBio, egy kaliforniai székhelyű startup, méhek nélkül mézet fejleszt, és első termékeit a szlovén élelmiszergyártó Narayannal együttműködve az Egyesült Királyságban, Svájcban és Ausztriában vezeti be egy 10 millió dolláros, négyéves megállapodás első részében, amely 75 000 üzletet ér el. […]
Magyar kutatók is dolgoznak a beporzók élőhelyeinek helyreállítási programjában
A RestPoll projekt célja a beporzók élőhelyeinek tartós helyreállítása és összekapcsolása Európában. A program a Freiburgi Egyetem (Universität Freiburg) vezetésével 2023 októberében kezdődött és négy évig tart. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Piross Sándor és Demeter Imre tudományos munkatársak vezetésével a projekt hazai kutatási tevékenységeit irányítja. […]
A méhek és megporzók kulcsszerepe az világunk fennmaradásában
A növényi szaporodás nélkülözhetetlen lépcsőfoka a beporzás, megporzás vagy idegen szóval a pollináció, az a folyamat, amely során a virágpor eljut a nőivarú virágok bibéjére. Ez megtörténhet szél, víz és állatok segítségével. Ebből a legnagyobb jelentőségű az állati és ezen belül is a rovarok által végzett megporzás. […]
A méz, a gyümölcslé és a lekvár egyértelműbb címkézését követelik az EU-s képviselők
Az Európai Parlament 2023.12.12-én, kedden 522 igen szavazattal, 13 ellenében és 65 tartózkodás mellett elfogadta álláspontját az úgynevezett „reggeli” irányelvek felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat célja, hogy segítse a fogyasztókat tájékozottabb és egészségesebb döntések meghozatalában az olyan termékek esetében, mint a méz, a gyümölcslé, a lekvár, a zselé és a dzsem. […]
Kötelező lesz százalékosan feltüntetni a mézek származását az EU-ban
Célt értek a magyar erőfeszítések, hazánk kezdeményezésére az uniós agrárminiszterek egyetértettek azzal, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát. […]
A méhészeknek is fontos magyar találmány segít a veszélyes ázsiai lódarazsak ellen
Az invazív ázsiai lódarázs első magyarországi fészkét Kimlén találták meg, a település központjában, egy történelmi emlékhely mellett kialakított kis parkban, egy fa tetején. […]
Bakteriofág és endolizin a nyúlós költésrothadás ellen
A méhfiasítás jelentésköteles betegsége a nyúlós költésrothadás. Kórokozója a Paenibacillus Larvae. Magyarországon az érintett méhcsaládokat, lépkészlettel együtt elpusztítják, és nem alkalmazható a betegség ellen gyógykezelés vagy úgynevezett rehabilitáció. Ezért különösen fontosak lehetnek azok a kutatások, amelyek a betegség ellen ható eljárásokat, hatóanyagokat vizsgálják. […]