Hogy ne legyen több haláleset: EFSA-javaslatok a lisztériafertőzés csökkentésére

Felmérte a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségügyi kockázatait a 2015 és 2018 közötti több országot érintő, a csemegekukoricához kapcsolódó kitörés után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A szervezet olyan lépéseket határozott meg, amelyeket az élelmiszeripari vállalkozások a fagyasztott zöldségfélék Listeria monocytogenes fertőzésének csökkentése érdekében alkalmazhatnak. […]

Tovább…

Bajban az európai növényvédelem: két fontos hatóanyag engedélyének megújítását szavazta le az Európai Unió

Aggályosnak találta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által feltérképezett humánegészségügyi kockázatokat az Európai Bizottság, ezért nem javasolta a klórpirifosz és klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyének megújítását. A tagállamok többsége támogatta a határozattervezeteket. Az EFSA augusztusban kiadott jelentése szerint a klórpirifosz és klórpirifosz-metil hatóanyagok a gyanú szerint idegrendszeri és genetikai elváltozásokat okozhatnak, ezért az Európai Bizottság javasolja a tagállamoknak, hogy 2020 januárjától ne újítsák meg a hatóanyagok felhasználási engedélyét.
[…]

Tovább…

Alig marad növényvédőszer az uniós élelmiszerek többségében az EFSA szerint

Megjelent az EFSA legújabb növényvédőszer-maradék jelentése. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság értékelése szerint a 2017-ben Európában végzett növényvédőszer-maradék vizsgálati program eredményei alapján a vizsgált élelmiszerminták mintegy 96 százalékánál a mért szermaradék mennyisége a megengedett határérték alatt volt. A minták körülbelül 54,1 százalékánál pedig egyáltalán nem volt kimutatható szermaradék. […]

Tovább…