Meghosszabbítható a glifozát további használata az EU-ban az EFSA szerint

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legutóbbi véleménye szerint támogatható az Európában legszélesebb körben használt és vitatott gyomirtószer, a glifozát használatának meghosszabbítása. Környezetvédő szervezetek felháborítónak tartják a döntést, felszólítják az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a glifozát betiltására, a tagállamokat pedig arra, hogy támogassák a tilalmat. […]

Tovább…

Betiltotta a fehérítő E171 élelmiszer-adalékanyagot az Európai Bizottság

Betiltotta az Európai Bizottság a titán-dioxid néven is ismert E171 élelmiszer adalékanyagként való használatát – derül ki a bizottság sajtóközleményéből. A rendelkezés fél évnyi türelmi időt követően, nyártól lesz hatályos. Sztella Kiriakídisz, a szervezet egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a tiltó határozattal egy olyan élelmiszer-adalékot vonnak ki, ami már nem minősül biztonságosan fogyaszthatónak. […]

Tovább…

Veszélyes is lehet az egészségesnek mondott chiamag, vizsgálják, hogy mennyire

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legfrissebb értékelése a hőkezelt chiamagok (120 °C feletti hőmérsékleten) feldolgozási vagy főzési eljárások során való biztonságosságára vonatkozik, amely a technológiai szennyező anyagok aggályos szintjének kialakulását eredményezheti. Tovább vizsgálják, mennyire kockázatos a chiamag kiterjesztett felhasználása. […]

Tovább…

Hogy ne legyen több haláleset: EFSA-javaslatok a lisztériafertőzés csökkentésére

Felmérte a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségügyi kockázatait a 2015 és 2018 közötti több országot érintő, a csemegekukoricához kapcsolódó kitörés után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A szervezet olyan lépéseket határozott meg, amelyeket az élelmiszeripari vállalkozások a fagyasztott zöldségfélék Listeria monocytogenes fertőzésének csökkentése érdekében alkalmazhatnak. […]

Tovább…

Bajban az európai növényvédelem: két fontos hatóanyag engedélyének megújítását szavazta le az Európai Unió

Aggályosnak találta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által feltérképezett humánegészségügyi kockázatokat az Európai Bizottság, ezért nem javasolta a klórpirifosz és klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyének megújítását. A tagállamok többsége támogatta a határozattervezeteket. Az EFSA augusztusban kiadott jelentése szerint a klórpirifosz és klórpirifosz-metil hatóanyagok a gyanú szerint idegrendszeri és genetikai elváltozásokat okozhatnak, ezért az Európai Bizottság javasolja a tagállamoknak, hogy 2020 januárjától ne újítsák meg a hatóanyagok felhasználási engedélyét.
[…]

Tovább…

Alig marad növényvédőszer az uniós élelmiszerek többségében az EFSA szerint

Megjelent az EFSA legújabb növényvédőszer-maradék jelentése. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság értékelése szerint a 2017-ben Európában végzett növényvédőszer-maradék vizsgálati program eredményei alapján a vizsgált élelmiszerminták mintegy 96 százalékánál a mért szermaradék mennyisége a megengedett határérték alatt volt. A minták körülbelül 54,1 százalékánál pedig egyáltalán nem volt kimutatható szermaradék. […]

Tovább…