Nem törte meg a gyümölcsfelvásárlás és a -feldolgozás folyamatosságát a koronavírus a siófoki gyárban

A COVID-19 koronavírus miatt kialakult helyzetben az egyik legfontosabb feladat a biztonságos élelmiszer-ellátás. A felelős élelmiszeripari vállalatok ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a biztonsági intézkedések fokozása mellett biztosítsák a termelés és a napi munkamenet folyamatosságát. A gyümölcsfelvásárlás és a feldolgozás témájában feltett kérdéseinkre Magyarország vezető gyümölcslé gyártója, a SIÓ-Eckes Kft. válaszolt. […]

Tovább…

Lebuktak és 19 milliárd forintos büntetést kaptak a kartellező gyümölcsfeldolgozók

Összesen 6 vállalatra szabott ki súlyos büntetést a Gazdasági Versenyhivatal Franciaországban. A bírságra ítélt, gyümölcsfeldolgozással – püré-, konzerv- és befőttkészítéssel – foglalkozó cégek között ott van az Andros, a Materne és a Lactalis is. A bírság teljes összege 58,3 millió euró, ami nagyjából 19,2 milliárd forint. A vád a piac felosztása és az árak manipulálása volt, a bizonyítékok szerint a cégek több, mint 3 éven keresztül folytatták a piac tisztességtelen manipulálását 2010 és 2014 között. A FruitVeB számolt be róla, hogy a társaságok a háttérben kötött megállapodásaik szerinti árakon értékesítették a saját márkás termékeiket a legnagyobb nagykereskedelmi szereplőknek, valamint a […]

Tovább…

70 milliárd forint támogatás is érkezhet az élelmiszeriparba és a borászatba idén

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a Vidékfejlesztési Programban – mondta Nagy István agrárminiszter egy budapesti sajtótájékoztatón. A miniszter ismertette, hogy az agrártárca tavaly októberben újra megnyitotta az élelmiszeripari fejlesztést szolgáló felhívást 50 milliárd forintos keretösszeggel. 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó üzemek számára, 10 milliárd forintot pedig a borászati üzemek számára különítettek el. A felhívásra idén január és április között lehetett támogatási kérelmet benyújtani. […]

Tovább…