Friss narancslé helyett friss rovarpüré jöhet reggelire?

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Ebből kiderült, hogy a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé. Ezen felül az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. Ám mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé. […]

Tovább…

Megtudhatja, melyik darázsfaj mennyire veszélyes

Magyarországon nagyjából 10 ezer faj képviseli a hártyásszárnyúakat (Hymenoptera), azaz a darazsakat, hangyákat és méheket magába foglaló rovarrendet, világszinten pedig 150 ezernél is több fajukat írták már le. A hazai hártyásszárnyúak 90 százaléka különféle darázs, ám közülük mindössze 20 faj tartozik abba a társas életmódú, hírhedt csapatba, amely miatt a darázs népszerűtlen. A többi darázs magányos, vagyis nem társas életmódú, ezek többsége igazi szörnyetegnek számít. Különleges, új szakkönyvet adtak ki a darazsakról, amiből megtudhatja, melyik darázsfaj mennyire veszélyes az emberre. […]

Tovább…

Támadnak az idegen fajok

A mezőgazdaságban tevékenykedők életét mindig is megkeserítették a kártevők. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre több, idáig idegen faj teszi be a lábát szinte a világ minden országába. A gazdálkodóknak így folyamatosan újabb és újabb támadásokat kell kivédeniük, ami anyagilag rendkívül megterhelőnek számít. […]

Tovább…