Sikeres fiatal magyar halltenyésztő nyert díjat és kapott támogatást

Aranyhal ikrát mutatott a mikroszkópban. Elmagyarázta, hogyan kísérletezte ki a pontyivadék nevelésének új és természetbarát módszerét, amit az OTDK különdíjjal jutalmazott. Megmutatta a makrofotót a lepkeszárnyról, amelyen jól felismerhető a hímpor aranya. Mindez Turuczki Szabolcs Márk tudománya. […]

Tovább…

A selyemhernyók fenntartható takarmányforrást biztosítanak a brojlercsirkék számára

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a zsírtalanított selyemhernyóliszt fenntartható választékot nyújthat a brojlercsirkék számára. A selyemhernyó bábjait jelenleg a selyemipar hulladéktermékének tekintik. A kutatások mégis kimutatták, hogy a bábokból készült liszt magasabb fehérjetartalmú, mint más  alternatívák, például a szójaliszt és a halliszt. Emellett bőséges omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. […]

Tovább…

Bálint gazda is megmondta: jól kell bemeszelni a fák törzsét, hogy legyen értelme a védekezésnek

A meszezés megvéd a tavaszi fagytól, ráadásul a ráérős téli hónapokban is végezhető munkafolyamat. Fontos előny, hogy a rovarok és a gombák elpusztulnak a mészréteg alatt. A mésztejet egy 10-12%-os szuszpenzióban gombaölő szerként és sebgyógyító anyagként is használják a kertészek. […]

Tovább…

Nagy verseny várható a 2022-es Év rovara címért, részletesen a jelöltek

Az Év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. A védett vagy védendő rovarok megismerése pedig elengedhetetlen a természetben zajló folyamatok jobb megértéséhez. A Magyar Rovartani Társaság által meghirdetett verseny idei jelöltjei mind őshonosak Magyarországon, jobbára mégis ismeretlenek. A fűrészlábú szöcske, az óriás tőrösdarázs és az óriás énekeskabóca közül lehet kiválasztani, melyikük legyen a 2022-es Év rovara. […]

Tovább…

Kényszer nincs, kockázat van a lombikhús, a szója és a rovarok evésében: vizsgálatot indított az alternatív fehérjeforrások értékelésére Nébih

Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség és a globalizáció egyaránt arra ösztönzi az emberiséget, hogy keresse a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat. Ezek komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek – mondta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal budapesti központjában. Egyre többen fordulnak az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. A lombikhús, a rovarok és a szója is a vizsgálatokban. […]

Tovább…

30 év alatt eltűnt a rovarok negyede, ez pedig az emberek számára is tragikus lesz

Világszerte óriási a rovarpusztulás mértéke. A létfontosságú élőlények számának csökkenése Európában különösen nagy, ez pedig a kutatók szerint sokkoló következményekkel járhat. A rovarokból az elmúlt 30 évben világszerte 25 százalékkal lett kevesebb. A nagy gondot az okozza, hogy többségükben olyan fajok egyedei tűntek és tűnnek el a legnagyobb számban, amelyek a növények beporzását biztosítják. […]

Tovább…

A rovarok és a betörők rémálma a gyöngytyúk

Az Afrikából származó gyöngytyúk különleges kinézetű és több, a gazdálkodóknak hasznos tulajdonsággal rendelkező baromfi. A szabadságot és a nagy, bejárható területeket szereti. Tartása egyszerű, nem igényel túl sok törődést és figyelmet. Ijedőssége miatt a szokatlan zajra és mozgásra hangzavarba kezd, így a magántulajdon védelmében is jelentős szerepe van. Ráadásul kifejezetten kiváló rovarirtó, nagy számban szedi össze azokat akár a porta körüli 10 kilométeres körzetben is. […]

Tovább…

Friss narancslé helyett friss rovarpüré jöhet reggelire?

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Ebből kiderült, hogy a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé. Ezen felül az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. Ám mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé. […]

Tovább…