A görögöknek kedvez, hogy a spanyol és az olasz terméseredmények is gyengébbek a vártnál

A COVID-19 koronavírus-járvány kitörését követő időszakban az értékesítések jelentős növekedését tapasztalták a görög zöldség-gyümölcs exportőrök. Mivel a görögországi járványügyi intézkedések hatásosnak bizonyultak, az ottani termékek is biztonságosabbnak tűnnek a fogyasztók szemében egy elemzés szerint. Spanyolországban és Olaszországban viszont gyengék az eddigi eredmények a kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány miatt. Ez is hozzájárult a görög kertészeti termékek iránti kereslet növekedéséhez. […]

Tovább…

Nagyon megártott a kajszinak a változékony tavasz

Hátrányosan befolyásolja Európa kajszitermését a kifejezetten változékony idei tavasz. Míg délen a meleg téli idő okozott problémát a virágfejlődésben, addig többfelé a március végén és április elején beköszöntő fagyok gyakoroltak komoly hatást a kajszi növekedésére. A görög termés várhatóan akkora lesz, mint a tavalyi. Bár északon, különösen Macedóniában tavaszi fagyok voltak, ám a termőre forduló fiatal ültetvények ellensúlyozzák a terméskiesést. A változékony időjárás miatt az első kajszibarackokat valószínűleg a tavalyinál kissé később kezdik szedni. […]

Tovább…

Átkozott április: 35 fokos hőingadozás volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Az idei tavasszal a csapadékhiány mellett gyakori fagyos napok rontották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodók terméskilátásait, noha az áprilisi középhőmérséklet éppen megfelelt az ilyenkor várható értéknek. Az elmúlt hónap időjárása jól példázza azt, hogy a számtani átlag önmagában mennyire kevés és elégtelen információt hordoz egy-egy időszakról. Az idei április a 11°C-os havi átlagával pontosan a 30 éves középértéket hozta, miközben a napi skálán 20-25 fokot elérő hőingadozás havi szinten néhol a 35 fokot is elérte. Így a megyében nyári nap, és zord mínusz 10 fok körüli fagy is előfordult. […]

Tovább…

Nem törte meg a gyümölcsfelvásárlás és a -feldolgozás folyamatosságát a koronavírus a siófoki gyárban

A COVID-19 koronavírus miatt kialakult helyzetben az egyik legfontosabb feladat a biztonságos élelmiszer-ellátás. A felelős élelmiszeripari vállalatok ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a biztonsági intézkedések fokozása mellett biztosítsák a termelés és a napi munkamenet folyamatosságát. A gyümölcsfelvásárlás és a feldolgozás témájában feltett kérdéseinkre Magyarország vezető gyümölcslé gyártója, a SIÓ-Eckes Kft. válaszolt. […]

Tovább…

A városok földterülete a lakosság 15%-át el tudná látni zöldséggel és gyümölccsel

A városok kertjeinek és zöld területeinek mindössze 10 százaléka elég lenne ahhoz, hogy a lakosság 15 százalékának biztosíts a napi 5-szöri fogyasztást zöldségekből és gyümölcsökből. Egy új kutatás legalábbis ezt állítja, amelyet a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének tudósai végeztek el. A vizsgálat a városi kertészet potenciáljára terjedt ki, amely számba vette a városban található zöld övezeteket, és beépített területeket is. […]

Tovább…

Sok kertészeti alapgondot old meg a talajlevegőztetés

Megoldhatóak a leöregedő ültetvény, a kihagyó évek és a leaprósodott gyümölcs problémái a talajlevegőztetés segítségével. 3 építőipari gép szinkronizálásával elérhetővé vált az, hogy 12 bar nyomású levegőt egy 5 cm átmérőjű, 82 cm hosszú lenyomótüskével a talajba juttassanak, így feljavítva annak tulajdonságait. A rendhagyó ötlet technológiai megvalósításáról a helvéciai Faragó Endre kertészmérnök, szaktanácsadó beszélt. […]

Tovább…

Ez lesz az enyhe tél hatása a gyümölcstermesztésre és az idei termésre

A téli időjárás leginkább két tényezőn keresztül hat a gyümölcsfákra, a -termesztésre, valamint a termésre. Az egyik a károsítók áttelelő alakjainak gyérítése, ezáltal az adott évi fertőzési nyomás befolyásolása. A másik a rügyfakadás és a virágzás idejére gyakorolt hatás, ezáltal a tavaszi fagy jelentette kockázat befolyásolása. Anyagunkból kiderül, hogy milyen hatásokkal lehet számolni 2020-ban az enyhe tél után. […]

Tovább…

Napi egy bioalma rendben tartja a bélflórát

Az alma nem csupán kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, hanem számos hasznos mikroorganizmust, főleg baktériumot is tartalmaz. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből a szervezetbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek benne, az alma mikrobiális összetétele a bélflórán keresztül közvetlen hatással van rá. Ám nem minden alma hat ugyanúgy. Ahogy az emberi bélflóra, az almában élő mikrobiális közösség – más szóval mikrobiom – is egyedi és változó. Ráadásul egy 2019-ben publikált kutatás szerint az alma mikrobiális közösségére az is hatással van, hogy milyen termesztéstechnológiát használnak. […]

Tovább…