Éledezik a somtermesztés Somogyban

Új lendületet vinne a Húsos Som Társaság a Somogy megyében egykor sok helyen előforduló csonthéjas gyümölcs termesztésébe. A céljuk az, hogy újra megismertessék az emberekkel a somot, és a belőle készülő termékeket. Ám nehéz a dolguk, mert Magyarországon nincs bejegyzett somfajta, így újat nemesítettek, aminek már az elbírálása zajlik. A somból a lekváron kívül chutney-t is készítenek, valamint somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is kínálnak. […]

Tovább…

Budapesten fejlesztik az európai mezőgazdasági innovációs tudástárat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet vesznek részt az első EURAKNOS műhelymunkában, amely a már létező 29 tematikus hálózat jelenlegi tudását és jó gyakorlatait összegyűjtve segíti az unió mezőgazdasági témájú tudásáramlását. A tematikus hálózatok speciális részei a Horizont 2020 nevű uniós többszereplős projekteknek, amelyek egy adott témában (baromfitenyésztés, növényvédelem, gyümölcstermesztés, erdészet stb.) a meglévő tudást és jó gyakorlatokat összegyűjtve, könnyen hozzáférhető formában teszik elérhetővé a mezőgazdasági termelők, erdészek, tanácsadók és az agrárszektor egyéb szereplőinek. […]

Tovább…

Néhány hónap múlva változnak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék, ellenőrzi is a Nébih

Új típusú címkék szerepelnek 2019. december 14-től a szőlő-gyümölcs szaporítóanyagokon. A címkéken ezentúl – az eddigi adatokon kívül – fel kell tüntetni az Európai Unió zászlóját, valamint a „Növényútlevél/Plant Passport” feliratot is. Az előírás pontosan meghatározza az elemek elhelyezését is. Az új rendelkezés a Nébih által kiállított hatósági, valamint a termelői címkékre egyaránt vonatkozik. A hivatal az őszi értékesítési idénytől a jogszabály szerinti szőlő és gyümölcs szaporítóanyagoknál biztosítja a megfelelő tartalmú és formátumú címkét a termelőknek. […]

Tovább…

A gyilkos UV-sugarak hatására megéghetnek a zöldségek és a gyümölcsök

Erős UV-sugárzásra hívták fel a figyelmet a meteorológusok az elmúlt időszakban. Az utóbbi években érzékelhetően nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV-sugárzás aránya. De vajon az extrém UV-sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet védekezni a napsugárzás ellen? Van-e jelentősége annak, hogy milyen színű a takaróháló? Ezekre a kérdésekre válaszolt Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. […]

Tovább…

Könnyektől, erőszaktól és szenvedéstől lesz szép és olcsó a dél-olasz gyümölcs

A legtöbb vásárló csak a szép eredményt tapasztalja meg a gyümölcstermesztésből. A kiváló bor, a gyönyörű alma, az érett paradicsom és az ízletes avokádó nem mesél arról, hogy milyen szenvedések árán jutott el a termőhelytől fogyasztókig. Egyes európai országokban a mai napig rabszolgaságban, embertelen körülmények között tartott munkások termelik és gondozzák a haszonnövényeket. Ráadásul mindez hazánktól néhány 100 kilométerre történik. Maffiamódszerek uralkodnak a gyümölcstermesztésben. […]

Tovább…

Erdélyben termesztik a goji bogyót

Egyre népszerűbb Erdélyben a Kelet-Ázsiában őshonos, a burgonyafélék családjába tartozó növény, a goji termesztése. A Kínából származó, vitaminokban gazdag, kitűnő antioxidánsként ismert gyümölcs romániai termesztése Brassó környékéről indult és terjedőben van. Az átlaghőmérséklet növekedésével járó éghajlatváltozás miatt Erdélyben is megteremnek olyan növények, melyek korábban nem. Az első romániai goji ültetvény a Brassó megyei Ágostonfalva határában található. […]

Tovább…

Jóval többet kell költeni a növényvédelemre a sok eső miatt

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okoztak károkat az elmúlt hetek viharai, amelyek a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben szerencsére kisebb mértékben pusztítottak. A Dunától keletre azonban a sok eső miatt intenzívebb növényvédelemre, ennek következtében magasabb költségekre számíthatnak a termesztők – közölte a FruitVeB alelnöke. Apáti Ferenc szerint a zöldségtermesztőknél országos viszonylatban is jelentős terméskiesést okozó jégverés nem volt, ugyanakkor ahol 40-70 milliméter csapadék esett, ott a meleg, párás időjárás növeli a gombafertőzés veszélyét és minőségi veszteségeket okozhat. […]

Tovább…

Változások a termelői csoportok elismerésével kapcsolatban: árbevétel lett a zöldszüretre igénybe vett támogatás is

Módosult a termelői csoportok elismeréséről szóló 42/2015. (VII. 22.) FM rendelet. Új szabály, hogy a szőlőültetvényekben végzett zöldszüretre igénybe vett támogatás is az árbevétel részét képezi. Továbbá, ha a termelői csoport és kereskedelmi partnere között bármilyen szinten tulajdonosi összefonódás van, úgy az árbevételt is generáló üzleti tranzakciókat az évenként kötelezően előírt beszámolóban, külön írásos indoklással kell alátámasztani. Az indoklásban igazolni kell, hogy a tranzakció piaci viszonyok között valósult meg. Cikkünkben összegyűjtöttük a változásokat. […]

Tovább…