Sok kertészeti alapgondot old meg a talajlevegőztetés

Megoldhatóak a leöregedő ültetvény, a kihagyó évek és a leaprósodott gyümölcs problémái a talajlevegőztetés segítségével. 3 építőipari gép szinkronizálásával elérhetővé vált az, hogy 12 bar nyomású levegőt egy 5 cm átmérőjű, 82 cm hosszú lenyomótüskével a talajba juttassanak, így feljavítva annak tulajdonságait. A rendhagyó ötlet technológiai megvalósításáról a helvéciai Faragó Endre kertészmérnök, szaktanácsadó beszélt. […]

Tovább…

Ez lesz az enyhe tél hatása a gyümölcstermesztésre és az idei termésre

A téli időjárás leginkább két tényezőn keresztül hat a gyümölcsfákra, a -termesztésre, valamint a termésre. Az egyik a károsítók áttelelő alakjainak gyérítése, ezáltal az adott évi fertőzési nyomás befolyásolása. A másik a rügyfakadás és a virágzás idejére gyakorolt hatás, ezáltal a tavaszi fagy jelentette kockázat befolyásolása. Anyagunkból kiderül, hogy milyen hatásokkal lehet számolni 2020-ban az enyhe tél után. […]

Tovább…

Napi egy bioalma rendben tartja a bélflórát

Az alma nem csupán kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, hanem számos hasznos mikroorganizmust, főleg baktériumot is tartalmaz. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből a szervezetbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek benne, az alma mikrobiális összetétele a bélflórán keresztül közvetlen hatással van rá. Ám nem minden alma hat ugyanúgy. Ahogy az emberi bélflóra, az almában élő mikrobiális közösség – más szóval mikrobiom – is egyedi és változó. Ráadásul egy 2019-ben publikált kutatás szerint az alma mikrobiális közösségére az is hatással van, hogy milyen termesztéstechnológiát használnak. […]

Tovább…

Hatékony fegyver érkezett a varasodás és a lisztharmat ellen

Engedélyt kapott a Luna Care fungicid, ezzel pedig egy újabb hatásos eszköz kerül az alma- és körtetermesztők kezébe. A Bayer Hungária Kft. legújabb készítménye a varasodás és a lisztharmat ellen jelent ezentúl megbízható védelmet az idei szezontól. A szer az egyik legjobb varasodás és lisztharmat elleni megoldásnak bizonyult almában és körtében. Nem csak a kijuttatás után megjelenő hajtásokat védi, de azt tapasztalták, hogy a virágzást is segítette. […]

Tovább…

Látványosan csökkent a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés volumene

3,1 százalékkal haladta meg 2019-ben az előző évit a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által készített Mezőgazdasági Számlarendszer első előzetes adataiból. Az egyik legnagyobb visszaesést az almatermesztésben lehetett érzékelni, a termés 25,6 százalékkal volt kevesebb a 2018. évitől, a zöldségtermesztés volumene pedig 7 százalékkal csökkent az előző évhez képest. […]

Tovább…

Kiszorult az almapiacról a magyarok régi kedvence, a Jonatán

Az 1970-es évektől egészen a rendszerváltozásig a magyar almatermesztés egyik fő fajtája volt a Jonatán. Az 50-60 évvel ezelőtti nagyarányú telepítésekor korszerű fajtának számított, a hazai termőterület egyharmadát tette ki. Azóta nagyot fordult a világ – mondta dr. Apáti Ferenc egyetemi docens, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesülete elnöke. Magyarország a rendszerváltás előtti időszakban átlagban évente 1-1,2 millió tonna almát termelt. A felét akkoriban jórészt a szovjet piacokra exportáltuk, nagy részét a Jonatán-fajták tették ki. A kifejezetten jó ízű, közkedvelt almafajtának, nagyon jó a cukor- és a savtartalma, és egyedi az íze. […]

Tovább…

Ilyen a magyar szilvakörkép idén: van min javítani, és volna hol eladni

Idén a szilva minősége nagyon jó, a hazai becsült termésmennyisége pedig átlagos, 60 ezer és 70 ezer tonna közé tehető. Magyarországon jelenleg 6551 hektáron folyik üzemi szilvatermesztés, ezen kívül a szilva kedvelt házikerti gyümölcs is. A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente, a Magyarországra – jellemzően szezonon kívül – behozott friss szilva mértéke ehhez képest elhanyagolható, mindössze 400-600 tonna. […]

Tovább…

Éledezik a somtermesztés Somogyban

Új lendületet vinne a Húsos Som Társaság a Somogy megyében egykor sok helyen előforduló csonthéjas gyümölcs termesztésébe. A céljuk az, hogy újra megismertessék az emberekkel a somot, és a belőle készülő termékeket. Ám nehéz a dolguk, mert Magyarországon nincs bejegyzett somfajta, így újat nemesítettek, aminek már az elbírálása zajlik. A somból a lekváron kívül chutney-t is készítenek, valamint somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is kínálnak. […]

Tovább…