Hogy ne legyen több haláleset: EFSA-javaslatok a lisztériafertőzés csökkentésére

Felmérte a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségügyi kockázatait a 2015 és 2018 közötti több országot érintő, a csemegekukoricához kapcsolódó kitörés után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A szervezet olyan lépéseket határozott meg, amelyeket az élelmiszeripari vállalkozások a fagyasztott zöldségfélék Listeria monocytogenes fertőzésének csökkentése érdekében alkalmazhatnak.

Meghatározta az EFSA a Listeria kockázatának csökkentésére szolgáló módszereket – írta a NAK. Az élelmiszer-feldolgozók gyakran előfőzik, vagyis blansírozzák a zöldségeket. Ilyenkor forró vízben vagy gőzzel rövid ideig forralják őket a fagyasztás előtt, mivel ez az eljárás megállítja az enzimes tevékenységeket, amelyek az íz, a szín és a textúra károsodását okozhatják. Az élelmiszeripar 2008–2018-as adatait felhasználva az EFSA összehasonlította az előfőzött fagyasztott zöldségek Listeria monocytogenes fertőzés kockázatát a fogyasztásra kész élelmiszerekkel kapcsolatos, élelmezésben előforduló betegségek ismereteivel. Így például a pástétom, a füstölt lazac vagy a lágy sajt is vizsgálat tárgya volt.

Csökkenthető a lisztériafertőzés kialakulásának esélye az EFSA ajánlásainak betartásával - képünk illusztráció
Csökkenthető a lisztériafertőzés kialakulásának esélye az EFSA ajánlásainak betartásával – képünk illusztráció

A hatóság megállapította, hogy a becsült egyéni kockázat, azaz az egy adagonkénti betegség valószínűsége alacsonyabb az előfőzött fagyasztott zöldségek esetében, mint bármelyik fogyasztásra kész élelmiszer-alkategória esetében – írták.

Így csökkenthető a lisztériafertőzés kockázata

A tanulmányban azt is leírták, hogyan csökkenthetik a vállalkozások a lehetséges szennyeződéseket. Az EFSA meghatározta azokat az ellenőrzési intézkedéseket, amelyeket az élelmiszer-ipari vállalkozók végrehajthatnak a fagyasztott zöldségek szennyeződésének kockázatcsökkentése érdekében. Ezek az üzemi környezet tisztításától és fertőtlenítésétől kezdve kiterjednek a víz, az idő és hőmérséklet ellenőrzésen át a különböző feldolgozási lépésekig és a pontos címkézésig is. Az EFSA a konyhai kockázatok csökkentése érdekében a fogyasztók számára is ajánlásokat fogalmazott meg. A legfontosabb a jó higiéniai gyakorlatok fenntartása. Például a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek tiszta fagyasztóban vagy hűtőszekrényben történő tárolása a megfelelő hőmérsékleten, valamint a biztonságos elkészítés a címke szerinti utasítások betartásával. A kockázatok általában sokkal alacsonyabbak, ha a zöldségeket megfelelően hőkezelik a kiolvasztás után.

Szabványcímkék, élelmiszerkategóriák létrehozása a lisztériafertőzés kockázatának csökkentésére

A tanulmány azt is ajánlja, hogy szabványosítsák az iparág által használt előfőzött fagyasztott zöldségek címkézését. Mindezt annak érdekében, hogy a fogyasztók jobban megértsék a biztonságos kezelési gyakorlatokat. Az anyag szerint a fogyasztókat oktatni és tájékoztatni kell a helyes higiéniai gyakorlatokról. Így például a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek tárolásáról, valamint az ételek megfelelő és biztonságos elkészítéséről is. Fel kell hívni a felhasználók – különösen az érzékeny csoportok körében (pl. idősebb korosztály, a várandós nők és a gyenge immunrendszerű fogyasztók) – figyelmét a nyers, hőkezeletlen fagyasztott zöldségek fogyasztásával kapcsolatos kockázatokra is.

Az EFSA azt is javasolja, hogy a hatóság és az ipar alkalmazzon harmonizált módszertant az élelmiszerek kategorizálására az adatok gyűjtésekor, bármilyen okból is történjen ez. Legyen az megfigyelés, felügyelet, kitörés vizsgálata, vagy fogyasztás. A tanulmány azt is kijelenti, hogy a jövőbeli mikrobiológiai kockázatértékelések elősegítése érdekében a hatóságnak és az iparnak ezen adatgyűjtés részeként fontolóra kell vennie további információk gyűjtését az élelmiszer előkészítéséről, feldolgozásáról és tárolásáról is. A tanulmány az EFSA oldalán érhető el.

Kapcsolódó cikkünk:

Eladták a 9 halálos áldozatot követelő zöldségeket kiadó bajai hűtőházat

Korábban olyan fertőzött zöldségek kerültek ki az egységből, amelyek fogyasztásába 9 ember halt bele Nyugat-Európában.
Tovább…

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Itt a csemegekukorica szezonja A belföldi zöldségtermesztés egyik igen fontos alanya a csemegekukorica. Annál is inkább, mert Európa egyik legnagyobb termőterülete Magyarországon ta...
A csemegekukorica helyzete Magyarországon Európa legnagyobb kukorica termőterülete Magyarországon található. Évről évre egyre több csemegekukoricát termesztünk, idén például 3 ezer hektárral n...
Hogyan alakult a csemegekukoricát termesztők éve?... A mezőgazdaság nehéz terep: vagy a nagy szárazság miatt vannak bajban a gazdák, vagy a sok csapadék árt meg a növényeknek. Idén mindkét problémára vol...
Zöldségek és gyümölcsök az MRI gépben Érdekesen néznek ki tárgyak, ha azok egy MRI gépbe kerülnek. Zöldségek és gyümölcsök esetében hatványozottan igaz ez. Következzen néhány fotó, lássuk,...
Egy haszonnövény, amiben Magyarország világhatalom... Magyarország a csemegekukorica-piacon mindig is előkelő helyen állt. Idén sincs ez másképpen, Európában ugyanis itthon terem belőle a legtöbb, valamin...
Csemegekukorica a zöldségek titkos hazai királya... Idén mintegy félmillió tonna csemegekukorica kerül a feldolgozókba, ezzel a mennyiséggel Magyarország az Egyesült Államok után a világ 2. legnagyobb c...