Felmérte a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségügyi kockázatait a 2015 és 2018 közötti több országot érintő, a csemegekukoricához kapcsolódó kitörés után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A szervezet olyan lépéseket határozott meg, amelyeket az élelmiszeripari vállalkozások a fagyasztott zöldségfélék Listeria monocytogenes fertőzésének csökkentése érdekében alkalmazhatnak.
Meghatározta az EFSA a Listeria kockázatának csökkentésére szolgáló módszereket – írta a NAK. Az élelmiszer-feldolgozók gyakran előfőzik, vagyis blansírozzák a zöldségeket. Ilyenkor forró vízben vagy gőzzel rövid ideig forralják őket a fagyasztás előtt, mivel ez az eljárás megállítja az enzimes tevékenységeket, amelyek az íz, a szín és a textúra károsodását okozhatják. Az élelmiszeripar 2008–2018-as adatait felhasználva az EFSA összehasonlította az előfőzött fagyasztott zöldségek Listeria monocytogenes fertőzés kockázatát a fogyasztásra kész élelmiszerekkel kapcsolatos, élelmezésben előforduló betegségek ismereteivel. Így például a pástétom, a füstölt lazac vagy a lágy sajt is vizsgálat tárgya volt.
A hatóság megállapította, hogy a becsült egyéni kockázat, azaz az egy adagonkénti betegség valószínűsége alacsonyabb az előfőzött fagyasztott zöldségek esetében, mint bármelyik fogyasztásra kész élelmiszer-alkategória esetében – írták.
Így csökkenthető a lisztériafertőzés kockázata
A tanulmányban azt is leírták, hogyan csökkenthetik a vállalkozások a lehetséges szennyeződéseket. Az EFSA meghatározta azokat az ellenőrzési intézkedéseket, amelyeket az élelmiszer-ipari vállalkozók végrehajthatnak a fagyasztott zöldségek szennyeződésének kockázatcsökkentése érdekében. Ezek az üzemi környezet tisztításától és fertőtlenítésétől kezdve kiterjednek a víz, az idő és hőmérséklet ellenőrzésen át a különböző feldolgozási lépésekig és a pontos címkézésig is. Az EFSA a konyhai kockázatok csökkentése érdekében a fogyasztók számára is ajánlásokat fogalmazott meg. A legfontosabb a jó higiéniai gyakorlatok fenntartása. Például a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek tiszta fagyasztóban vagy hűtőszekrényben történő tárolása a megfelelő hőmérsékleten, valamint a biztonságos elkészítés a címke szerinti utasítások betartásával. A kockázatok általában sokkal alacsonyabbak, ha a zöldségeket megfelelően hőkezelik a kiolvasztás után.
Szabványcímkék, élelmiszerkategóriák létrehozása a lisztériafertőzés kockázatának csökkentésére
A tanulmány azt is ajánlja, hogy szabványosítsák az iparág által használt előfőzött fagyasztott zöldségek címkézését. Mindezt annak érdekében, hogy a fogyasztók jobban megértsék a biztonságos kezelési gyakorlatokat. Az anyag szerint a fogyasztókat oktatni és tájékoztatni kell a helyes higiéniai gyakorlatokról. Így például a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek tárolásáról, valamint az ételek megfelelő és biztonságos elkészítéséről is. Fel kell hívni a felhasználók – különösen az érzékeny csoportok körében (pl. idősebb korosztály, a várandós nők és a gyenge immunrendszerű fogyasztók) – figyelmét a nyers, hőkezeletlen fagyasztott zöldségek fogyasztásával kapcsolatos kockázatokra is.
Az EFSA azt is javasolja, hogy a hatóság és az ipar alkalmazzon harmonizált módszertant az élelmiszerek kategorizálására az adatok gyűjtésekor, bármilyen okból is történjen ez. Legyen az megfigyelés, felügyelet, kitörés vizsgálata, vagy fogyasztás. A tanulmány azt is kijelenti, hogy a jövőbeli mikrobiológiai kockázatértékelések elősegítése érdekében a hatóságnak és az iparnak ezen adatgyűjtés részeként fontolóra kell vennie további információk gyűjtését az élelmiszer előkészítéséről, feldolgozásáról és tárolásáról is. A tanulmány az EFSA oldalán érhető el.
Eladták a 9 halálos áldozatot követelő zöldségeket kiadó bajai hűtőházat
Korábban olyan fertőzött zöldségek kerültek ki az egységből, amelyek fogyasztásába 9 ember halt bele Nyugat-Európában.
Tovább…