Egy belga szakértő is kritizálta a szennyezett zöldségek és gyümölcsök témáját érintő PAN Europe tanulmányt

A Pesticides Action Network (PAN EU) nonprofit civil szervezet 2022. májusában publikálta a Forbidden fruit (Tiltott gyümölcs) című tanulmányát, amelyben olyan állításokat fogalmaztak meg, mint „drámai mértékben növekvő trend a legmérgezőbb növényvédőszer-maradványokkal szennyezett gyümölcsök és zöldségeknél”. A Genti Egyetem belga növényorvos professzora állásfoglalást fogalmazott meg erről. […]

Tovább…

Gyors válasz érkezett a növényvédő szerekkel szennyezett magyar zöldségek és gyümölcsök ügyében

A NAK és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szakemberei megdöbbenéssel olvasták azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az Európai Unió növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre. […]

Tovább…

Hatszorosára növekedhet a hazai termálenergia kihasználtsága, a hajtatókertészek is extrákat kaphatnak

Már elérhetőek a hazai üzletek polcain a magyar termesztésből származó friss tavaszi zöldségek. A növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamintartalma és élelmiszeregészségügyi biztonsága egyaránt igen magas, ráadásul a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben sok esetben felülmúlják az importot. […]

Tovább…

Az olaszok közel 90 százaléka elutasítja az importgyümölcsöket

Olaszország Emilia-Romagna régiójában, Riminiben zajlott le az olasz belföldi gyümölcsök legnagyobb éves rendezvényének számító Macfrut 2021 kiállítás és konferencia. Már a rendezvény első napján, a Coldiretti (az olasz agráregyesületek szövetsége) előadásán érdekes adatok hangzottak el. A „2021: a belföldön termelt gyümölcsök fekete éve” címmel megtartott prezentáció egyik pozitív statisztikai adata, hogy évi 1300 euróval, azaz átszámítva több mint évi 450 ezer forintos kiadással a zöldségek és gyümölcsök vezetik az olasz háztartások élelmiszeripari célú költéseit. […]

Tovább…

Szükséghelyzeti engedélyt kapott a Coragen és az Orvego a zöldségek növényvédelmében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérelmére indult eljárásában határozatban engedélyezte az Orvego gombaölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását 2021. május 20. és 2021. szeptember 16. között szabadföldi uborka és szabadföldi paradicsom kultúrákban, valamint a Coragen 20 SC rovarölő szer szükséghelyzeti felhasználását 2021. július 15. és 2021. november 10. között hajtatott paprika és hajtatott paradicsom kultúrákban. […]

Tovább…

Hogy ne legyen több haláleset: EFSA-javaslatok a lisztériafertőzés csökkentésére

Felmérte a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségügyi kockázatait a 2015 és 2018 közötti több országot érintő, a csemegekukoricához kapcsolódó kitörés után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A szervezet olyan lépéseket határozott meg, amelyeket az élelmiszeripari vállalkozások a fagyasztott zöldségfélék Listeria monocytogenes fertőzésének csökkentése érdekében alkalmazhatnak. […]

Tovább…

55 zöldség, amit kovászolni érdemes, és nem uborka

Az erjesztés, vagyis a fermentálás már az őskortól fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban. A kémiai folyamat során valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának tesznek ki. A kovászolás segítségével állítják elő a sört, a bort és az antibiotikumokat, például a penicillint is. A zöldségeket is lehet erjeszteni, hozzájuk kenyeret, kaprot és sós vizet adva, meleg helyen tartva lehet azokat kovászolni, a folyamathoz fényre nincs is feltétlenül szükség. […]

Tovább…