Eladták a 9 halálos áldozatot követelő zöldségeket kiadó bajai hűtőházat

A belga Greenyard cég közölte, hogy eladta magyarországi érdekeltségeit az ugyancsak belga Roger & Roger nevű családi vállalkozásnak. Az üzlet legfőbb eleme az a bajai hűtőház, amelyet 2018. június végén kellett átmenetileg bezárni azért, mert korábban olyan fertőzött zöldségek kerültek ki az egységből, amelyek fogyasztásába 9 ember halt bele Nyugat-Európában. Egyébként Baján tavaly szeptember közepén már újraindult a termelés, miután a fertőzés okát azonosították, és ahogy akkor jelezték, az előírt biztonsági követelményeknél is szigorúbb saját működési feltételrendszert dolgoztak ki. […]

Tovább…

A sok eső miatt különösen oda kell figyelni a zöldségek és a gyümölcsösök növényvédelmére

Az elmúlt időszakban lehullott jelentős mennyiségű eső jót tett a zöldségek és a gyümölcsök növekedésének. A csapadékos idő azonban kedvez a gombabetegségek elszaporodásának, ezért a gazdáknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelemre – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A gabonatermesztők szövetsége szerint pedig a sok csapadék hátráltatja a vegyszeres gyomirtást is. […]

Tovább…

Rossz hír a magyar zöldségtermesztés számára: tovább folytatódik a művelt területek csökkenése

Jelentősen csökken az idén a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon. Az idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület nagysága, viszont a főbb kultúrák közül nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdák. A csemegekukorica tervezett területe 13,6, a zöldpaprikáé 21,5, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb 2019-ben az egy évvel korábbinál. Már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a zöldségfélék vetésterülete az előző évihez képest, de akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete növekedett, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal lett kisebb. […]

Tovább…

Jóval kevesebb zöldség terem az országban, mint tavaly

A tavalyihoz képest idén 6,4 százalékkal csökken a magyarországi zöldségtermő terület, ennek ellenére ez nem jelent drasztikus változást. Nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdálkodók, viszont a csemegekukorica tervezett területe 13,6 százalékkal, a zöldpaprikáé 21,5 százalékkal, a görögdinnyéé 10,7 százalékkal, a vöröshagymáé 3,1 és a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb a tavalyinál. […]

Tovább…

Ahelyett, hogy megennék, zenélnek a zöldségekkel

Gondolná, hogy van olyan ember, aki növényeket használ arra, hogy hangokat adjon ki velük? Van. Ráadásul nem csak egy-egy elszigetelt zöldségzenész létezik, Ausztriában például egy egész zenekar alakult erre. Az osztrák társulat hámozza, dörzsöli, üti, vágja, dobja a zöldségeket abból a célból, hogy a közönségnek is élvezhető zenei élményt nyújtson. Hogy ez nem csak múló őrültség, azt az is bizonyítja, hogy a Vegetable Orchestra (Zöldség Zenekar) 1998. óta zenél a zöldségekkel. A Magyar Mezőgazdaság szúrta ki, hogy a különleges csapat megalakulása óta több, mint 300 koncertet adott a világ számos országában, mindezt kizárólag zöldségekből készült hangszereken. A 11 fős társaság […]

Tovább…

A gyümölcsök és zöldségek, amelyek fogyasztása segít a puffadás ellen

A diuretikumok segítenek megszabadulni a testnek a felesleges sótól és víztől azzal, hogy arra serkentik a veséket, hogy azok a vizeletbe ürítsék a nátriumot. Ehhez nem kell mindenképpen tablettákat bevenni, mert vannak olyan természetes diuretikumok, melyekkel leküzdhető a puffadás problémája. […]

Tovább…

Téli zöldségtárolás okosan – hogy minél több termés maradjon meg

A téli zöldségtárolás során a termény jókora része kárba veszhet, ha nem szakszerűen helyezi el azt a gazda. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kerti zöldségfélét hol, hogyan és mennyi ideig tároljuk. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak rövid ideig eltarthatók, mert hamar elveszítik a frissességüket és könnyen megromlanak. Anyagunkból kiderül, hogy melyek a legideálisabb tárolóhelyiségek, és hogy melyik zöldségfélét hol érdemes tárolni. […]

Tovább…