Hogy ne legyen több haláleset: EFSA-javaslatok a lisztériafertőzés csökkentésére

Felmérte a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségügyi kockázatait a 2015 és 2018 közötti több országot érintő, a csemegekukoricához kapcsolódó kitörés után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A szervezet olyan lépéseket határozott meg, amelyeket az élelmiszeripari vállalkozások a fagyasztott zöldségfélék Listeria monocytogenes fertőzésének csökkentése érdekében alkalmazhatnak. […]

Tovább…

55 zöldség, amit kovászolni érdemes, és nem uborka

Az erjesztés, vagyis a fermentálás már az őskortól fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban. A kémiai folyamat során valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának tesznek ki. A kovászolás segítségével állítják elő a sört, a bort és az antibiotikumokat, például a penicillint is. A zöldségeket is lehet erjeszteni, hozzájuk kenyeret, kaprot és sós vizet adva, meleg helyen tartva lehet azokat kovászolni, a folyamathoz fényre nincs is feltétlenül szükség. […]

Tovább…

Árnyékban is jól termő zöldségek javítanak a kertészek eredményein

Az árnyékban is jól termő zöldségek elhelyezésével több, kedvezőtlennek vélt adottságú területet lehet jól hasznosítani. […]

Tovább…

Szokatlan termeléssel nőnek a növények a pontgazdálkodás során – videókkal

A Campus Almkerk egy olyan különleges hely Hollandiában, ahol pixeles, más néven pontgazdálkodás folyik. Minden megművelt egység pontosan 100 négyzetcentiméteres, a különféle növények pedig egymás mellett nőnek. Az ültetés során egy robot egy tartályba szívja fel a magokat, majd a tábla egy meghatározott pontján juttatja a földbe azokat. Azt, hogy hol és mi fog teremni, egy GPS-alapú rendszer állítja be. Az pedig, hogy milyen zöldségek kerüljenek a földbe, a fogyasztó döntésén múlik. […]

Tovább…

Magyar növényfajták, amik kiválóan alkalmazkodnak a trópusi körülményekhez

Nagyon sok olyan szántóföldi növény és zöldségfajta van Magyarországon, amelyek jól alkalmazkodnak a trópusi körülményekhez – mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója. Gyuricza Csaba arról beszélt, hogy a tervek szerint 8 afrikai országban alakítanak ki mintafarm-hálózatot, ennek első lépéseként Ghánában már több ilyen gazdaság is működik. […]

Tovább…

Eladták a 9 halálos áldozatot követelő zöldségeket kiadó bajai hűtőházat

A belga Greenyard cég közölte, hogy eladta magyarországi érdekeltségeit az ugyancsak belga Roger & Roger nevű családi vállalkozásnak. Az üzlet legfőbb eleme az a bajai hűtőház, amelyet 2018. június végén kellett átmenetileg bezárni azért, mert korábban olyan fertőzött zöldségek kerültek ki az egységből, amelyek fogyasztásába 9 ember halt bele Nyugat-Európában. Egyébként Baján tavaly szeptember közepén már újraindult a termelés, miután a fertőzés okát azonosították, és ahogy akkor jelezték, az előírt biztonsági követelményeknél is szigorúbb saját működési feltételrendszert dolgoztak ki. […]

Tovább…

A sok eső miatt különösen oda kell figyelni a zöldségek és a gyümölcsösök növényvédelmére

Az elmúlt időszakban lehullott jelentős mennyiségű eső jót tett a zöldségek és a gyümölcsök növekedésének. A csapadékos idő azonban kedvez a gombabetegségek elszaporodásának, ezért a gazdáknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelemre – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A gabonatermesztők szövetsége szerint pedig a sok csapadék hátráltatja a vegyszeres gyomirtást is. […]

Tovább…

Rossz hír a magyar zöldségtermesztés számára: tovább folytatódik a művelt területek csökkenése

Jelentősen csökken az idén a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon. Az idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület nagysága, viszont a főbb kultúrák közül nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdák. A csemegekukorica tervezett területe 13,6, a zöldpaprikáé 21,5, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb 2019-ben az egy évvel korábbinál. Már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a zöldségfélék vetésterülete az előző évihez képest, de akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete növekedett, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal lett kisebb. […]

Tovább…