A vetés mintázata elősegítheti a nagyobb terméshozamot

Napjainkban az emberiség számára nagy kihívást jelent, hogy hogyan lehet több élelmiszert termelni úgy, hogy a mezőgazdaságból származó negatív környezeti hatásokat csökkentsük. A fenntarthatóbb mezőgazdaság érdekében pedig a kutatók folyamatosan kísérleteznek, hogy mely technológiákkal és munkafolyamatokkal segíthető elő a fejlődés. A kutatások során fény derült arra, hogy a vetés mintázata is befolyásoló tényező lehet, amelyre nem is gondolnánk, hogy mennyit jelent a növények gondozása során. Ugyanis, ha erre odafigyelnek a gazdák, az befolyásolhatja a terméshozamot és a gyomnövények előfordulását is a területen. Ezen túl pedig az egységes térszerkezet hozzájárul a gyomirtó szerek, valamint a műtrágya mennyiségének csökkentéséhez is.

A Koppenhágai Egyetem professzora, Jacob Weiner elmondása szerint magasabb terméshozam várható és kevesebb gyomnövény, ha a növényeket rácsszerű mintázatban vetik el a gazdák és fontos, hogy a növények azonos távolságra legyenek egymástól. A kutatásban a világ három legszélesebb körben termesztett növénye szerepelt: a búza, a kukorica és a szójabab.

A vetőmagok rácsszerű mintázatban történő vetése elősegíti a fenntartható mezőgazdaság fejlődését. (Fotó: Pixabay, DarkWorkX)
A vetőmagok rácsszerű mintázatban történő vetése elősegíti a fenntartható mezőgazdaság fejlődését. (Fotó: Pixabay, DarkWorkX)

A professzor kollégáival, Ping Lu és Baiwen Jiang segítségével a Kínai Északkeleti Mezőgazdasági Egyetemen végzett nagy kiterjedésű kutatómunkát, amely az egységes térbeli minták hatását vizsgálja a terméshozamra, valamint a gyomnövekedésre. A kutatásuk pedig beigazolódott, ugyanis a közzétett tanulmány azt bizonyítja, hogy az egységes vetésminta magasabb termést eredményezett az elvégzett kísérletek 76 százalékában, illetve az esetek 73 százalékában kevesebb gyomnövényt is találtak a területen – írja a Science Daily.

A növénykultúrák vizsgálata során több tanulmányban is 20 százalékos termésnövekedést tapasztaltak, viszont akadtak eltérések is, ugyanis volt, ahol a búza terméshozama nőtt 60 százalékkal, és volt, ahol a szójababé 90 százalékkal. A gyomnövények esetében pedig 30 százalékos csökkenés volt tapasztalható, amikor a hagyományos vetésformát az egységes vetési forma váltotta fel. A kutatások alapján arra is fény derült, hogy ezzel a vetésformával hatékonyabb eredmények érhetők el nedvesebb területeken.

Napjainkban a vetést már teljes mértékbe gépek végzik, és a gazda beállítja a sorok távolságát, viszont a vetőmagok távolsága nem beállítható, így azt a gép véletlenszerűen szórja ki a sorokban. Éppen ezért előfordul, hogy néhány mag távol, néhány pedig kifejezetten közel helyezkedik el egymáshoz. Az egyenletes rácsmintában való vetés esetén azonban a vetőmagok egyenlő távolságra vannak egymástól, amely elősegíti a gyökerek gyorsabb terjedését, valamint a hatékonyabb tápanyagfelvételt, és a nitrogén kibocsátást.

A rácsminta viszont több szempontból is előnyös. Azon túl, hogy a növény könnyebben el tudja foglalni a termőterületét, a növekedés időszakában kevésbé árnyékolják be egymást, amely szintén elősegíti a gyorsabb fejlődést. Környezetvédelmi szempontból is előnyösebb, ugyanis így kevesebb gyomirtó szer használata szükséges a növénykultúráknál, amellyel csökkenthető a herbicid kibocsátás, és kevesebb a nitrogén kibocsátás is. Tehát a hozam növelése mellett egy fenntarthatóbb mezőgazdaság is elérhető a vetés mintázatának megváltoztatásával.

A professzor elmondta, hogy valójában ez a technika már régen ismert, csak a szántóföldi növénytermesztésbe nem vezették be, ugyanis nem gondolták, hogy ott hatással lehet. De például erdők esetében, amikor a csemeték elültetésre kerülnek, valójában ugyanezt a technikát alkalmazzák az erdészek is.

Technológiai szempontból a mezőgazdaságot segítő gépek is folyamatosan fejlődnek, így várhatóan a későbbiekben alkalmazhatók lesznek olyan eszközök, amelyek a sortávolságon kívül a tőtávolságot is szabályozzák.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
Második alkalommal adták át a fenntartható mezőgaz... Idén másodszorra ítélték oda az AGRO.bio Hungary Kft. által tavaly alapított „Márton József Díj a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért” elne...
Kukorica betakarítás előtti hasznos tanácsok Amennyiben kukoricánk sikeresen átvészelte az érési szakaszt, úgy lassan elkezdődhet a betakarítás. Ilyenkor is van néhány fontos dolog, amire oda kel...
Hasznos tanácsok közvetlenül betakarítás előtt... Beköszöntött az ősz, lassan elérkezik a kukorica betakarításának ideje is. Az elmúlt hónap csapadékos időjárása megnövelte a kukorica szemnedvességét,...
Lássuk, kikel-e?! A növények csodákra képesek, ha az utódlásról van szó. A kókuszdió képes a Csendes-óceán hullámain Afrikából áthintázni a dél-amerikai partokig és az ...
EU: stratégiai kérdés a fenntartható agrárium Csökkenő termőterület, rendelkezésre álló erőforrások szűkülése, globális felmelegedés… Mindezek következtében egyre nagyobb kihívás a mezőgazdaság sz...