A gépi tanulástól kapnak segítséget a kerttulajdonosok

Tanulságos dolog egy géppel interjút készíteni. A feltett kérdésekre pillanatok alatt válaszolt, és amit mondott, az elgondolkodtató, a tapasztalat pedig tanácsadást is tartalmaz. Arra viszont egyelőre még nem képes, hogy talajt műveljen és öntözzön is. Érdekes és adat alapú beszélgetés a kertészet témáiról, többek között a zöldségtermesztés, a táplálkozás, az egészség és a konyhakert kérdéseivel. […]

Tovább…

Az allergia és az étkezés miatt is fontos az ősgabonák beltartalmi értéke

Egyes ősgabonáknak kiemelkedő a beltartalmi értékük és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók – hívta fel rá a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közleménye. A hazai termelésű, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívták fel a figyelmet a kenyér világnapja és az élelmezési világnap alkalmából. […]

Tovább…

A legjobb nassolnivalók cukorbetegeknek – a dietetikusok szerint

A nassolnivalók az egekbe röpíthetik bárki vércukorszintjét, ha felelőtlenül elkezd habzsolni. Ugyanakkor a snackeknek számos előnyük is van: mérséklik az éhségérzetet, és nem lesz farkaséhes valaki a következő étkezésnél. A nassolnivalók alapvető tápanyagokat biztosíthatnak, amelyekkel közelebb kerülhet a kritikus táplálkozási szükségletek kielégítéséhez, amelyek sok embernél hiányozhatnak. […]

Tovább…

Zöldségben európai elsők a horvátok

Számos gyönyörű hely, és rengeteg finom étel van Horvátországban. A horvát nép pedig egy fontos listán az első. Európában egy főre vetítve a horvátok fogyasztanak a legtöbb zöldséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének a legújabb adatai szerint. A FAO statisztikája alapján a horvátok átlagosan 302 kilogramm zöldséget fogyasztanak egy évben, ezzel pedig vezetik az európai rangsort. […]

Tovább…

Visszatérhet a konyhákba a disznózsír

Ahogy egyre több információt közöltek a telítetlen zsírsavak előnyös hatásairól, úgy romlott az állati zsírok megítélése. Elterjedt a köztudatban, hogy a telített zsírsavak fogyasztása rossz, a telítetleneké pedig jó hatású. Eszerint a sok telített zsírsavat tartalmazó állati zsírok a magas koleszterinszintért és több érrendszeri betegségért is felelősek. Ezek miatt is szorult a háttérbe a disznózsír fogyasztása. […]

Tovább…

Sok az előnye, ezért nem a szemétbe való a sárgarépa zöldje

Mivel a sárgarépa zöldje kesernyés ízű, sokan kidobják azt. Ez öreg hiba, mert ha elfogyasztjuk, kifejezetten jó hatással van az egészségünkre. Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a répa karógyökerében. Ezért a keserű íz ellenére is érdemes egy kevés sárgarépa zöldet hozzáadni ételekhez. Használható levesbe, salátába és pesztóhoz egyaránt. Olaszországban például szívesen adják omletthez vagy tojássalátához. Nyersen fogyasztva érdemes édes gyümölcslevekhez, például almához hozzáadni, hogy ne érvényesüljön a kesernyés íz, ami főzéssel még könnyebben elnyomható. […]

Tovább…