Megoldás kellene a gyerekeket veszélyeztető fuzáriumfertőzés csökkentésére

Többek között magas rosttartalmuk miatt is népszerűek a teljes kiőrlésű lisztek a fogyasztók körében, és az iskolai, az óvodai, illetve a bölcsődei étkeztetésben is használják azokat. Ugyanakkor ezeknél a liszteknél egy-egy járvánnyal kapcsolatban visszatérően előkerül a toxinszennyezettség, a fuzáriumfertőzés problémája. Az MTA rendes tagja, Mesterházy Ákos írt a toxinproblémák okairól és kezeléséről. […]

Tovább…

Harc a mikotoxinok ellen, a növények erejével

Az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélésért folytatott küzdelemben. Ezért sem elrugaszkodott dolog a növényekre támaszkodni, amikor olyan táplálkozási eszközök fejlesztésén dolgozunk, ami segít az állatoknak a stresszorokhoz való alkalmazkodáshoz. […]

Tovább…

Jobban tennék a gazdák, ha figyelnének a saját terményük minőségére

Fontos feladat a megtermelt gabona minőségének megóvása, a tárolás során bekövetkező veszteség lecsökkentése. A megfelelő időben betakarított, tisztított és kezelt termény a helyesen megválasztott feltételek mellett hosszú ideig gond nélkül tárolható. Lehetőség szerint ezt az ideális állapotot kell a tárolás alatt fenntartani, de a termelők egy része nem figyel erre. Az Agrárágazat cikkét szemléztük. A biztonságos tárolás leginkább a betárolt gabona hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függ, az viszont erős tévhit, hogy az eltarthatóság csak ezeken múlik. A betakarítás idejére az asszimilációs folyamatok befejeződnek, az érés végbemegy, de a mikroorganizmusok mindenkori jelenléte, a betakarítás során történő szemsérülés, a learatott, vagy szárított termény […]

Tovább…