Rovarokkal változtatták környezetkímélőbbé a belga gofrit a Ghenti Egyetemen. A kutatók azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír jóval fenntarthatóbb a tejtermékek használatánál.A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre. Ebből egy konyhai centrifugával választották ki a rovaralapú vajat.
A rovaralapú hozzávalók használatának számos kedvező hatása van. A rovaroknak kisebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabban alakítják át a táplálékukat. Továbbá jóval kevesebb vízre van szükség a vaj előállításához – mondta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofri bemutatása közben.
A rovarvaj arányának növelésekor szokatlan ízélmény jött elő
A kutatók szerint a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget a teszteken, amikor lárvazsírral váltották fel a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét. Ám szokatlan ízről számoltak be akkor, amikor az édesség fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt. A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje-, a vitamin-, a rost- és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetkímélő, olcsó változatokat találjanak az állati termékek helyettesítésére.
Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ilyen volt az I. Rovaripari Konferencia
Ehető tücskök, sáskák, lisztkukacok, szöcskék és egyéb rovarok voltak a tányérokon az I. Rovaripari Konferencia kiállítóinál.
Tovább…