Rovarvajas gofrival kísérleteznek a belgák

Rovarokkal változtatták környezetkímélőbbé a belga gofrit a Ghenti Egyetemen. A kutatók azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír jóval fenntarthatóbb a tejtermékek használatánál.A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre. Ebből egy konyhai centrifugával választották ki a rovaralapú vajat.

A rovaralapú hozzávalók használatának számos kedvező hatása van. A rovaroknak kisebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabban alakítják át a táplálékukat. Továbbá jóval kevesebb vízre van szükség a vaj előállításához – mondta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofri bemutatása közben.

Rovarvaj alapú gofrikkal kísérleteznek egy belga egyetem kutatói - képünk illusztráció
Rovarvaj alapú gofrikkal kísérleteznek egy belga egyetem kutatói – képünk illusztráció

A rovarvaj arányának növelésekor szokatlan ízélmény jött elő

A kutatók szerint a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget a teszteken, amikor lárvazsírral váltották fel a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét. Ám szokatlan ízről számoltak be akkor, amikor az édesség fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt. A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje-, a vitamin-, a rost- és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetkímélő, olcsó változatokat találjanak az állati termékek helyettesítésére.

Kapcsolódó anyagunk:

Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ilyen volt az I. Rovaripari Konferencia

Ehető tücskök, sáskák, lisztkukacok, szöcskék és egyéb rovarok voltak a tányérokon az I. Rovaripari Konferencia kiállítóinál.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Tudás és tapasztalat nélkül kudarcra van ítélve a ... A takarmányok legfontosabb alapanyaga a szója, ez adja ugyanis a keverékek fehérjetartalmának javát. Termesztése nem egyszerű feladat, az unió azonban...
Sáskainvázió lepheti el a stadionokat, már a Mezőg... Annyira elszaporodtak a sáskák a dél-oroszországi régióban, hogy Pjotr Csekmarjov, a mezőgazdasági minisztérium növényvédelmi kérdéseket felügyelő sza...
A franciák nem félnek a rovarliszttől, hanem nagy ... A tudományos előrejelzések szerint 2022-re csak a haltenyésztésben három millió tonna takarmány fog hiányozni. Azonban a takarmányforrások kimerülése ...
Óriási népszerűségnek örvend a tücsöklisztes csoki... Bemutatta új, rovaralapú élelmiszer termékcsaládját a Carrefour üzletlánc Spanyolországban. A vállalat összesen 10 új rovaros terméket árul majd a bol...
Könnyen elérhető takarmány lett a vándorsáska... Egy évtizeddel ezelőtt még különlegességnek számított a takarmányrovarok között a vándorsáska. Ma már igen elterjedt, könnyen hozzá is lehet jutni a s...
Miért élnek tovább a méhek télen? A méhek a hidegben 6-8 hónapot, melegben pedig csak 5-6 hetet élnek. Ezt a vitellogenin nevű fehérje szabályozza, amelyet a rovarok a zsírtestükben ha...