Rovarélelmiszerek az európai küszöbön: nem eszik olyan forrón a sáskát

A rovarevéssel szembeni hisztéria azután ívelt fel, hogy az Európai Unióban 2023. január végétől felvették az engedélyezett új élelmiszerek közé a házitücsökből készült zsírtalanított port, illetve a különféle alombogárlárvából készülő alapanyagokat. Ezzel a magyarországi forgalmazás is lehetséges. […]

Tovább…

Légylárvazsírt kaptak vaj helyett

Szinte minden háztartásban fellelhető a vaj, amelyet felhasználhatunk étkezéseink során rengeteg féleképpen, akár közvetlenül fogyasztva, akár sütemények alapanyagaként. Egészséges, sok felhasználási módot rejt magában és már jól ismert, Belgiumban mégis arra a döntésre jutottak a kutatók, hogy akár más módon is elő lehetne állítani a terméket, ezzel csökkentve az ökológiai lábnyom mértékét. Erre pedig megoldásként a rovarok szolgáltak. […]

Tovább…

Herelárvák ebédre?

A méhpempő elismert és közismert gyógyászati termék, de milyen sorsra jutnak a herelárvák? Elszánt kísérletező méhészeknek és ínyenceknek akár az is eszébe juthat, hogy különleges gasztronómiai fogást csináljanak belőle. A herelárvák ínyencségnek számítanak több afrikai és ázsiai országban is. Ezeken a helyeken előkelő szállodák és éttermek kínálatában is megtalálhatók. Bár több európai országban is próbálkoznak a bevezetésével, egyelőre nagyon kevés sikerrel. […]

Tovább…

Az ENSZ-javaslat szerint hús helyett sáskát és lisztkukacot kellene enni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint viszonylag rövid időn belül le kell szoknunk a húsevésről. Az ok, hogy 2050-re a hús ugyanolyan luxuscikknek minősül majd, mint ma a kaviár. Jelenleg az európai és észak-amerikai lakosság fejenként évente átlagosan 80 kilogramm húst fogyaszt – miközben 20 évvel ezelőtt a fogyasztás mindössze 50 kiló volt –, Indiában és Kínában viszont az évi húsmennyiség fejenként mindössze 25 kilogramm, ám előrejelzések szerint itt is jelentősen növekedni fog. Az élelmezési kihívásra megoldást az entomofágia, a rovarok fogyasztása jelenthetne. […]

Tovább…

Óriási népszerűségnek örvend a tücsöklisztes csoki

Bemutatta új, rovaralapú élelmiszer termékcsaládját a Carrefour üzletlánc Spanyolországban. A vállalat összesen 10 új rovaros terméket árul majd a boltjaiban, többféle árucikk alapja a tücsökliszt. A cél, hogy megismertessék a vásárlókat az olyan újdonságokkal, melyek a fenntartható, környezetkímélő termelés legjobb példái. […]

Tovább…

A franciák nem félnek a rovarliszttől, hanem nagy pénzt csinálnak belőle

A tudományos előrejelzések szerint 2022-re csak a haltenyésztésben három millió tonna takarmány fog hiányozni. Azonban a takarmányforrások kimerülése a világ szárazföldi állattenyésztésére is vonatkozik, ez az üzletág ma 480 milliárd eurót mozgat évente. Ezekre a gondokra lehet megoldás a rovarélelmiszer elterjesztése. […]

Tovább…