Légylárvazsírt kaptak vaj helyett

Szinte minden háztartásban fellelhető a vaj, amelyet felhasználhatunk étkezéseink során rengeteg féleképpen, akár közvetlenül fogyasztva, akár sütemények alapanyagaként. Egészséges, sok felhasználási módot rejt magában és már jól ismert, Belgiumban mégis arra a döntésre jutottak a kutatók, hogy akár más módon is elő lehetne állítani a terméket, ezzel csökkentve az ökológiai lábnyom mértékét. Erre pedig megoldásként a rovarok szolgáltak. […]

Tovább…

Herelárvák ebédre?

A méhpempő elismert és közismert gyógyászati termék, de milyen sorsra jutnak a herelárvák? Elszánt kísérletező méhészeknek és ínyenceknek akár az is eszébe juthat, hogy különleges gasztronómiai fogást csináljanak belőle. A herelárvák ínyencségnek számítanak több afrikai és ázsiai országban is. Ezeken a helyeken előkelő szállodák és éttermek kínálatában is megtalálhatók. Bár több európai országban is próbálkoznak a bevezetésével, egyelőre nagyon kevés sikerrel. […]

Tovább…

Az ENSZ-javaslat szerint hús helyett sáskát és lisztkukacot kellene enni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint viszonylag rövid időn belül le kell szoknunk a húsevésről. Az ok, hogy 2050-re a hús ugyanolyan luxuscikknek minősül majd, mint ma a kaviár. Jelenleg az európai és észak-amerikai lakosság fejenként évente átlagosan 80 kilogramm húst fogyaszt – miközben 20 évvel ezelőtt a fogyasztás mindössze 50 kiló volt –, Indiában és Kínában viszont az évi húsmennyiség fejenként mindössze 25 kilogramm, ám előrejelzések szerint itt is jelentősen növekedni fog. Az élelmezési kihívásra megoldást az entomofágia, a rovarok fogyasztása jelenthetne. […]

Tovább…

A Nestlé, a PepsiCo és a McDonald’s is beszáll a rovarüzletbe?

Egyre népszerűbbek a hagyományos húsokat helyettesítő termékek, ebbe a körbe pedig a rovarok is beletartoznak. Becslések szerint 2030-ra az ehető rovarok piacának mérete elérheti akár a 8 milliárd dollárt is. […]

Tovább…

Nincs elég halliszt, jöhet a rovarfehérje a takarmányokba

Várhatóan már jövőre rábólintanak az unióban a rovarfehérje baromfi-takarmányozásban való használatára, ami hatalmas változásokat hozhat. Ez a gyorsan előállítható, alternatív fehérjeforrás akkor érhet el áttörést, amikor a teljes tartási-takarmányozási technológia kiépül majd rá. […]

Tovább…

Óriási népszerűségnek örvend a tücsöklisztes csoki

Bemutatta új, rovaralapú élelmiszer termékcsaládját a Carrefour üzletlánc Spanyolországban. A vállalat összesen 10 új rovaros terméket árul majd a boltjaiban, többféle árucikk alapja a tücsökliszt. A cél, hogy megismertessék a vásárlókat az olyan újdonságokkal, melyek a fenntartható, környezetkímélő termelés legjobb példái. […]

Tovább…

A franciák nem félnek a rovarliszttől, hanem nagy pénzt csinálnak belőle

A tudományos előrejelzések szerint 2022-re csak a haltenyésztésben három millió tonna takarmány fog hiányozni. Azonban a takarmányforrások kimerülése a világ szárazföldi állattenyésztésére is vonatkozik, ez az üzletág ma 480 milliárd eurót mozgat évente. Ezekre a gondokra lehet megoldás a rovarélelmiszer elterjesztése. […]

Tovább…

Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ilyen volt az I. Rovaripari Konferencia

Ehető tücskök, sáskák, lisztkukacok, szöcskék és egyéb rovarok voltak a tányérokon az I. Rovaripari Konferencia kiállítóinál. Bár hazánkban a rovarok emberi fogyasztásra történő értékesítése tilos, azt nem akadályozza a magyar törvénykezés, hogy valaki a mezőn sétálva elkapjon és elmajszoljon egy tücsköt. De az EU-s szabályozás nem egységes, a 28 tagországból 5-ben tenyészthetnek és értékesíthetnek is rovarokat élelmiszerként. Néhányan Magyarországon is úgy gondolják, van lehetőség a rovarevésben illetve az állatok rovarral történő takarmányozásában. […]

Tovább…