Magyarország nemet mondott, mégis élelmiszer lesz a lisztkukac az Európai Unióban

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén. Ez az első alkalom, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt és általános a rovarélelmiszerek fogyasztása, Európában egyelőre még nem volt példa erre. A tagállamok többsége az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz. […]

Tovább…

Megvan a minősítés: emberi fogyasztásra alkalmas a lisztkukac az Európai Unióban

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek. Az uniós ügynökség első vizsgálati jelentését a közönséges lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek uniós engedélyezésére irányuló kérelem alapján készítette. Az állásfoglalás szabad jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának. […]

Tovább…

Rovarvajas gofrival kísérleteznek a belgák

Rovarokkal változtatták környezetkímélőbbé a belga gofrit a Ghenti Egyetemen. A kutatók azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír jóval fenntarthatóbb a tejtermékek használatánál.A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre. Ebből egy konyhai centrifugával választották ki a rovaralapú vajat. […]

Tovább…

Egyen bio tücsökkenyeret, ha tenni akar a környezetért

Sokat cikket találunk, amelyek a rovar alapú élelmiszerekről szólnak vagy a fogyasztásukra buzdítanak. Európában azonban kevés ilyen étel kapható. Ám most ez megváltozhat, ugyanis egy európai pékség tücskök hozzáadásával készült kenyérrel lépett a piacra az Egyesült Királyságban. […]

Tovább…

Friss narancslé helyett friss rovarpüré jöhet reggelire?

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Ebből kiderült, hogy a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé. Ezen felül az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. Ám mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé. […]

Tovább…

A szójatermesztés az erdőirtás egyik legfőbb oka

Világszerte a szója az állattenyésztés egyik legfontosabb takarmánya. A szójaültetvényeket pedig Brazíliában hatalmas erdőségek kiirtásával telepítik. Ennek csökkentésére összefogtak az üzleti szektor és a civil szféra szereplői, hogy fenntartható megoldásokat keressenek a problémára. […]

Tovább…

Könnyen elérhető takarmány lett a vándorsáska

Egy évtizeddel ezelőtt még különlegességnek számított a takarmányrovarok között a vándorsáska. Ma már igen elterjedt, könnyen hozzá is lehet jutni a szakkereskedésekben a keleti (Locusta migratoria) és az egyiptomi vándorsáskához (Schistocerca gregaria). Ezek a rovarok igazi csemegének számítanak a varánuszok, tejuk, és a nagytestű gyíkok számára. […]

Tovább…

Óriási népszerűségnek örvend a tücsöklisztes csoki

Bemutatta új, rovaralapú élelmiszer termékcsaládját a Carrefour üzletlánc Spanyolországban. A vállalat összesen 10 új rovaros terméket árul majd a boltjaiban, többféle árucikk alapja a tücsökliszt. A cél, hogy megismertessék a vásárlókat az olyan újdonságokkal, melyek a fenntartható, környezetkímélő termelés legjobb példái. […]

Tovább…