Rovarfehérjék az élelmiszerben: kötelező a tájékoztatás az új rendelet alapján

A Magyar Közlöny 2023. évi 40. számában megjelent agrárminiszteri rendelet szerint a jogszabály kihirdetését követő harmadik naptól élelmiszer-értékesítés esetén tájékoztatni kell a fogyasztót a késztermékben jelen lévő rovarfehérjéről. A szabályozás értelmében a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a “Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést. […]

Tovább…

A rovarral táplált kacsa húsa ízletesebb? Sok múlik a tájékoztatáson

A rovarok beillesztése a baromfitakarmányokba előnyös lehet az állatok jóléte és egészsége szempontjából, mivel a környezet gazdagítását szolgálják, és tápanyagforrásként szolgálnak. A rovarokkal etetett haszonállatokból származó termékek fogyasztói elfogadottságát azonban eddig csak korlátozott mértékben vizsgálták. […]

Tovább…

A rovarevésen alapuló táplálkozás már létező irányzat

Az Európai Unió a közelmúltban három rovarfajt talált emberi fogyasztásra alkalmasnak – új élelmiszerként nyilvántartásba vették ezeket. Az entoveganizmus, azaz rovarevésen alapuló táplálkozás már létező irányzat… Vagyis Európában is elterjedhet a rovarevés, adminisztratív akadálya nincs. Az élelmiszerként nyilvántartásba vett három rovar: a házi tücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska. […]

Tovább…

Magyarország nemet mondott, mégis élelmiszer lesz a lisztkukac az Európai Unióban

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén. Ez az első alkalom, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt és általános a rovarélelmiszerek fogyasztása, Európában egyelőre még nem volt példa erre. A tagállamok többsége az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz. […]

Tovább…

Megvan a minősítés: emberi fogyasztásra alkalmas a lisztkukac az Európai Unióban

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek. Az uniós ügynökség első vizsgálati jelentését a közönséges lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek uniós engedélyezésére irányuló kérelem alapján készítette. Az állásfoglalás szabad jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának. […]

Tovább…

Rovarvajas gofrival kísérleteznek a belgák

Rovarokkal változtatták környezetkímélőbbé a belga gofrit a Ghenti Egyetemen. A kutatók azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír jóval fenntarthatóbb a tejtermékek használatánál.A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre. Ebből egy konyhai centrifugával választották ki a rovaralapú vajat. […]

Tovább…

Friss narancslé helyett friss rovarpüré jöhet reggelire?

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Ebből kiderült, hogy a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé. Ezen felül az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. Ám mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé. […]

Tovább…