Mi kerül a húsvéti asztalra?

A húsvét, Jézus feltámadása vallási és egyben családi ünnepet jelentett az emberek számára, a családi együttlét meghitt pillanataként élték meg. A háziasszony a tisztaszobában terített meg, s ezzel máris jelezte az ünnepet, hiszen csak a kiemelt, ünnepi alkalmakkor étkeztek itt. Összegyűjtöttük, mi kerül a húsvéti asztalra. […]

Tovább…

Hasznos tanácsok a jó húsvéti sonka kiválasztásához

A húsvét közeledtével a boltokban széles a kínálat, amelyben prémium kategóriás és alacsony minőségű sonkák egyaránt megtalálhatóak. A csalódás elkerülése érdekében a vásárlónak hasznos áruismerettel rendelkeznie, mielőtt a kosarába helyezi a portékát. Dr. Jónás Gábor, a MATE Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa segített eligazodni a kiválasztás folyamatában. […]

Tovább…

A legjobb karantén locsolóversek

Itt a húsvét, de a koronavírus miatt most mindenkinek változtatnia kell a családi hagyományokon, Ezúttal nem lesz rokonlátogatás és locsolkodás sem. Legalábbis nem a hagyományos módon. Virtuálisa viszont lehet és ehhet össze is gyűjtöttünk néhány locsolóverset, amit a karantén idején lehet videohívásban elmondani vagy emailben, chaten elküldeni. […]

Tovább…

Megnövelnék a magyarok juh- és kecskehús fogyasztását Húsvétig

A juh- és kecskehús fogyasztásának ösztönzését tűzte ki célul a „A JUH Ász. Mindenünk a birka” elnevezésű kampány, amelyet 2019. december közepén indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség. A szervezők növelni szeretnék az egészséges táplálkozásba könnyedén beilleszthető juh- és kecskehús kedveltségét. Magyarországon a juh- és kecsketenyésztés évezredes múltra tekint vissza, ennek ellenére a lakosság juh- és kecskehús fogyasztása elenyésző. Az ismertségük is igen alacsony, pedig a juh- és kecskehúsból készült ételek akár a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthetőek, hiszen zsírtartalmuk alacsony, tápanyagtartalmuk viszont magas. […]

Tovább…

Ha nem jön semmi váratlan, elég tojás lesz a piacon húsvétkor is

Rendeződni látszik a helyzet a hazai tojáspiacon. A különböző állategészségügyi nehézségek után az év végére visszaállt az eredeti szintjére a termelés, az árak pedig ezzel együtt csökkenni kezdtek. A tojás tavalyi drasztikus drágulása után az év elejét már inkább az árcsökkenés jellemezte. A mostani 30-40 forintos darabonkénti termelői ár pedig vélhetően az ünnepek közeledtével sem változik majd jelentősen. […]

Tovább…