Lendületben az ÖMKi: összefoglaltuk, mit ért el a magyar biogazdálkodás 2020-ban

Eseményteli év volt a 2020-as az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai számára is. Létszámbővülés, több kutatás, sok eredmény, számos projekt, szaktanácsadási szolgáltatás és cikksorozat valósult meg az elmúlt évben. Megkerestük az ÖMKi csapatát, hogy küldjék el nekünk a Kalendáriumuk szöveges formáját, amiben áttekinthetően összefoglalták azt, hogy mi történt velük az év egyes hónapjaiban. Irány az ökológiai gazdálkodás, a biotermesztés világa! […]

Tovább…

Miért és hogyan jó a bioszója termesztése?

A bioszója termesztése volt a középpontban az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napjain a Győr-Moson-Sopron megyei Püskin és Győrsövényházán. A program első része a 2020-2021-ben megvalósuló Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése című EIP-AGRI pályázatunkhoz kapcsolódott. Ennek során szervezett szántóföldi bemutatót a kutatóintézet. A szójatermesztés biológiai alapjait a Magyar Szója szója fajtabemutató parcelláin ismertették. […]

Tovább…

Európai vezetői szerepben a magyar kutatónő

Az ökológiai gazdálkodási mozgalmak meghatározó európai ernyőszervezete, a több mint 200 tagszervezettel rendelkező IFOAM Organics Europe az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetőjét, Dr. Drexler Dórát választotta meg egyik alelnökének a június 30-i közgyűlésén. A szervezet tagjai lefedik az ökológia gazdálkodás teljes rendszerét a mezőgazdasági termelőktől, feldolgozóktól, kereskedőktől, tanúsítóktól, szaktanácsadóktól, kutatóktól kezdve egészen a fogyasztói érdekképviseleti testületekig. […]

Tovább…

A búza kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek a biogazdálkodásban

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely főleg a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak. Közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Az ÖMKI összefoglalta a kőüszög fertőzés jellemzőit, és a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatását. […]

Tovább…

Napi egy bioalma rendben tartja a bélflórát

Az alma nem csupán kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, hanem számos hasznos mikroorganizmust, főleg baktériumot is tartalmaz. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből a szervezetbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek benne, az alma mikrobiális összetétele a bélflórán keresztül közvetlen hatással van rá. Ám nem minden alma hat ugyanúgy. Ahogy az emberi bélflóra, az almában élő mikrobiális közösség – más szóval mikrobiom – is egyedi és változó. Ráadásul egy 2019-ben publikált kutatás szerint az alma mikrobiális közösségére az is hatással van, hogy milyen termesztéstechnológiát használnak. […]

Tovább…

Elhagynák a monokultúrát és a GMO-t, és egyre nagyobb területen folytatnak biogazdálkodást

Több mint 60 százalékos gyarapodást ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon az elmúlt bő évtizedben – mondta Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) ügyvezetője. Hazánkban a legfrissebb adatok szerint 3929 vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással csaknem 210 ezer hektáron. A biotermékek iránt jelentkező igény miatt egyre több területen termesztenek szinte vegyszermentesen. […]

Tovább…

Magyar bioburgonya termesztési kísérletek és tápanyagutánpótlási képzés a gazdáknak

December elején ültek össze a SolACE projekt burgonya on-farm kísérletében résztvevő gazdálkodók az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet projektvezetőjével, Papp Orsolyával. A megbeszélés célja a tavalyi vizsgálati eredmények összegzése és értékelése, valamint a soron következő kísérletek megtervezése volt. Az intézet programjának folytatásaként az eddigi tapasztalatokat és a burgonya termesztését nehezítő tényezőket is figyelembe véve 2020-ban egy aszálykárt csökkentő terméket és egy komplex mikrobiológiai anyagot tesztelnek. […]

Tovább…

Réz helyett cukorral védekeznek a szőlőperonoszpóra ellen

Új, magyar megoldás segíthet a szőlőperonoszpóra elleni védelem során felhasznált réz kiváltására. A növényvédelmi kísérletet a tagatóz hatóanyagú szerrel végzik. Erre azért lehet szükség, mert a réz nehézfém, felhalmozódik a talajban és nagy mennyiségben alkalmazva kedvezőtlen körülményeket hoz létre az ott élő mikroorganizmusok számára. Ráadásul a réz bányászata sem kedvez a környezetnek, ezért is fontos alternatív megoldások után kutatni az ökológiai növényvédelemben is. […]

Tovább…