Idén nem lesz gyümölcsháború: odaveszett a lengyel alma 60 százaléka

Nem viselte jól a lengyel alma a két hullámban érkező fagyot és a szárazságot. Az ottani gazdák arról számoltak be, hogy a gyümölcsök éretlenül esnek le a fáról. A kár nem egyforma mértékben érte az egyes fajtákat; a legrosszabbul az idared és a golden járt. Ennek következtében az almapiacon nem várható árháború. […]

Tovább…

Rovarölő permetezőszer kapott szükséghelyzeti felhasználási engedélyt a bio gyümölcsösökben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyezte a Piretro Natura rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását ökológiai termesztésű alma, cseresznye, meggy, kajszi, szilva és bogyósgyümölcs kultúrákban cseresznyelégy, foltosszárnyú muslica, molykártevők, levéltetvek és levélbolhák ellen. Fontos, hogy a szer használata kizárólag ökológiai termesztésű ültetvényekben engedélyezett. […]

Tovább…

Kivágnák az almaültetvények egy részét a túltermelés miatt

Budapesten tanácskozott a visegrádi országok agrárkamaráinak alma-munkacsoportja. A szakértők az almapiaci helyzet javítása érdekében több javaslatot is megfogalmaztak. Többek között azt, hogy a túltermelést akár ültetvény-felszámolás árán is megakadályoznák, és ezt a kivágott ültetvények pihentetett területeinek rekultivációs támogatásával ösztönöznék. Magyar részről elhangzott, hogy a piaci helyzet javítására nem csak Magyarországon, hanem valamennyi V4-es országban termelői érdekeltségű feldolgozókat kellene létrehozni. […]

Tovább…

Robot szedi az almát egy óriási új-zélandi ültetvényen – videó

Az almaszedő robot idén márciusban kezdte a gyümölcsösben az alma betakarítását. A szigetország egyik legnagyobb élelmiszergyártója, a T&G Global együtt dolgozik az amerikai Abundant Robotics nevű céggel azon, hogy minél tökéletesebben működő rendszert hozzon létre. Mivel sokszor marad termés a fákon a munkaerőhiány miatt, a fejlesztés célja, hogy kézi munkaerő nélkül is lehessen betakarítást végezni. […]

Tovább…

Nagy bajba kerülhetnek a magyar gyümölcslevek, mert túl kevés a hazai alapanyag

Komoly kihívások előtt áll a hazai gyümölcslégyártás, mert gyors iramban csökken a felhasználható alapanyag. A klasszikus magyar gyümölcslevek készítéséhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség. Magyarországon nincs igazi ipari céltermelés, mindenki a frisspiacról kieső gyümölccsel keresi meg a feldolgozókat. Ha nem alakul ki valamilyen iparigyümölcs-termelési kultúra Magyarországon, hamarosan nem lehet magyar alapanyagból készíteni a klasszikus magyar gyümölcsleveket. […]

Tovább…

Ezekre figyeljen az alma tápanyag-utánpótlásnál!

Nagyon fontos a makroelem-ellátottság az alma tápanyag-utánpótlásnál, vagyis a megfelelő foszfor, kálium, kalcium és magnézium jelenléte.  Erre azért van szükség, mert a fák gyökerének legnagyobb része a talaj felső 60 centijében van, így ebből a rétegből vesz fel intenzívebben tápanyagot. Ezért fontos, hogy ide történjen meg a különböző makroelemek visszapótlása. Az alaptrágya kijuttatása pedig kötött talajon ősszel, laza talajon tavasszal történik meg. […]

Tovább…