Védik a vető- és áruburgonyát: szigorodtak a növénykórokozó baktérium elleni intézkedések

Tavaly az előző évekhez képest jóval több helyszínen fordult elő Magyarországon a burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum uniós zárlati baktérium. A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az eddigieknél országosan 30 százalékkal több hatósági ellenőrzés – termőhelyi szemle, mintavétel és laboratóriumi vizsgálat – elvégzését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. […]

Tovább…

Magyar bioburgonya termesztési kísérletek és tápanyagutánpótlási képzés a gazdáknak

December elején ültek össze a SolACE projekt burgonya on-farm kísérletében résztvevő gazdálkodók az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet projektvezetőjével, Papp Orsolyával. A megbeszélés célja a tavalyi vizsgálati eredmények összegzése és értékelése, valamint a soron következő kísérletek megtervezése volt. Az intézet programjának folytatásaként az eddigi tapasztalatokat és a burgonya termesztését nehezítő tényezőket is figyelembe véve 2020-ban egy aszálykárt csökkentő terméket és egy komplex mikrobiológiai anyagot tesztelnek. […]

Tovább…

Megfelelő mennyiségű és minőségű hazai burgonyafajta kell a növény biztató jövőjéhez

30. alkalommal rendezték meg július 25-én az országos és nemzetközi burgonyatanácskozást, valamint fajta-, növényvédelmi és technológiai bemutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán. Augusztinyi András, a fajtakísérletek vezetője elmondta, hogy a nyírteleki-gyulatanyai állomáson idén több mint 50 burgonyafajtával kísérleteznek, együttműködve az ország legjelentősebb nemesítő intézményeivel és vetőgumó-forgalmazóival. […]

Tovább…