December elején ültek össze a SolACE projekt burgonya on-farm kísérletében résztvevő gazdálkodók az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet projektvezetőjével, Papp Orsolyával. A megbeszélés célja a tavalyi vizsgálati eredmények összegzése és értékelése, valamint a soron következő kísérletek megtervezése volt. Az intézet programjának folytatásaként az eddigi tapasztalatokat és a burgonya termesztését nehezítő tényezőket is figyelembe véve 2020-ban egy aszálykárt csökkentő terméket és egy komplex mikrobiológiai anyagot tesztelnek.
A megbeszélést egy rövid szakmai képzés is követte a MÉM-NAK tápanyagutánpótlási rendszer használatáról. A számítási rendszer segítségével a gazdaságok tápanyagutánpótlásának tervezése konkrét talajminta eredmények felhasználásával történt meg – írta az intézet honlapja. Az évente rendezett szakmai találkozók nem csak a közös adatelemzés és az interaktív képzések miatt hasznosak az on-farm gazdáknak, hanem lehetőség arra is, hogy gyakorlati tapasztalataikat és ötleteiket megoszthassák egymással. A négy résztvevő gazdaság közül ketten talajforgatás nélküli művelést alkalmaznak, így a résztvevők ebben a témában is számos hasznos információt adtak át egymásnak.
Egy nagy projekt része
A burgonya kísérletek az intézet SolACE projektjéhez kapcsolódnak, ahol olyan új növényfajtákat és agrotechnikai módszereket vizsgálnak, amelyek együttes víz- és tápanyaghiány okozta stressz esetén is biztosítani tudják a megfelelő termésmennyiséget. Az intézet honlapja így ír a kutatásról: a burgonya a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségféle hazánkban. Annak ellenére, hogy a bioburgonya iránt is egyre növekszik a kereslet, a hazai termőterülete mindössze 70,5 hektár, ami a teljes burgonyatermő terület 16.412 hektárjából csak 0,43 százalékot foglal el (2016-os adat alapján). Az ÖMKi bioburgonya programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző és szakigazgatási szervezetekkel együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és kísérleti eredményekkel, rendezvényekkel, kiadványokkal hozzájáruljon a hazai bioburgonya ágazat fejlődéséhez.
“A bioburgonya kutatásainkkal a biotikus és abiotikus stressznek jobban ellenálló fajták kiválasztásán dolgozunk, hogy nagyobb biztonsággal és kevesebb ráfordítással termelhessenek a gazdák. A bioburgonya kísérleteinkkel a szermaradvány-mentes, egészségesebb élelmiszer-termelést segítjük elő, és hozzájárulunk az önellátó gazdaságok fenntartható termeléséhez is.” – írják.