A karácsonyfák rostjaiból készítettek kekszet Dániában – videóval

A karácsonyfát feldíszíteni, aztán lecsupaszítani, majd megenni. Egy felfedezés következtében úgy tűnik, valóban étel is készülhet a keresztény ünnep egyik legfontosabb jelképéből. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával előállított fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható. […]

Tovább…

Napi egy bioalma rendben tartja a bélflórát

Az alma nem csupán kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, hanem számos hasznos mikroorganizmust, főleg baktériumot is tartalmaz. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből a szervezetbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek benne, az alma mikrobiális összetétele a bélflórán keresztül közvetlen hatással van rá. Ám nem minden alma hat ugyanúgy. Ahogy az emberi bélflóra, az almában élő mikrobiális közösség – más szóval mikrobiom – is egyedi és változó. Ráadásul egy 2019-ben publikált kutatás szerint az alma mikrobiális közösségére az is hatással van, hogy milyen termesztéstechnológiát használnak. […]

Tovább…