A szokásosnál visszafogottabb decemberi élelmiszerforgalom várható az idén az OKSZ szerint

Várhatóan decemberben is nő majd a hazai élelmiszerforgalom a tavalyihoz képest, de az elmúlt években tapasztalt év végi kiugrás visszafogottabb lesz, mint korábban – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint az ünnepi költekezés mértékét jól mutatja, hogy mennyivel ugrik meg a forgalom decemberben a novemberihez képest. Tavaly 100 milliárd forint nagyságrendű volt az élelmiszerek forgalmának növekedése az év utolsó hónapjában az előző hónaphoz viszonyítva, az idén a koronavírus-járvány miatt ennek mértéke várhatóan kisebb lesz. […]

Tovább…

Már hamburgert és műtrágyát is készítenek a gombatermesztés során keletkező hulladékból

1 kilogrammnyi gomba előállítása során 3 kiló hulladék is keletkezik, ennek a hasznosítására találtak megoldást holland szakértők. A gombatermesztés folyamata alatt rengeteg melléktermék, például szalma, trágya és tőzeg is keletkezik, amit eddig nem igazán tudtak hasznosítani. Ez az Európai Unióban a becslések szerint évente körülbelül 3 milliárd kilogrammnyi hulladékot jelent. Holland kutatók azonban azzal kísérleteznek, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre ebből a hulladékból. […]

Tovább…

Közleményben nyugtat a NAK: nem kell annyira aggódni a növényvédő szerek miatt

A köztestület közleménye szerint elharapódzott a növényvédő szerekkel szembeni, jellemzően indokolatlan ellenérzés az Európai Unióban. Márpedig az élelmiszerként szolgáló növények folyamatosan ki vannak téve járványos megbetegedéseknek is. Amennyiben a szakemberek nem védekeznek megfelelően a kártevők ellen, az veszélyeztetheti az élelmiszer-ellátást, illetve unión kívüli, ellenőrizetlen élelmiszerek beáramlását eredményezheti. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt kívánja tudatosítani a fogyasztókban, hogy szükség van az észszerű növényvédelemre. […]

Tovább…

Magyar találmánnyal az élelmiszerhamisítók ellen: lebuktatja a csalást az új felfedezés

Több rafinált és illegális megoldás van arra, hogy a boltokban kapható paradicsomos termékeket egyes előállítók élelmiszerhamisítással a fogyasztók számára tetszetősebb színűvé, ízűvé és állagúvá alakítsák. A Szent István Egyetem kutatóinak vizsgálata közelebb hozta azt a pillanatot, amikor egy egy ilyen termék a minőségellenőrzési rendszeren már nem felel meg. A módszer létrejöttét a közeli infravörös spektroszkópia és az elektronikus nyelv használata teszi lehetővé. […]

Tovább…

Veszélyes is lehet az egészségesnek mondott chiamag, vizsgálják, hogy mennyire

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legfrissebb értékelése a hőkezelt chiamagok (120 °C feletti hőmérsékleten) feldolgozási vagy főzési eljárások során való biztonságosságára vonatkozik, amely a technológiai szennyező anyagok aggályos szintjének kialakulását eredményezheti. Tovább vizsgálják, mennyire kockázatos a chiamag kiterjesztett felhasználása. […]

Tovább…

Felelőtlen pazarlás: évente átlagosan 65 kiló élelmiszert dob ki egy magyar a szemétbe

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak. Erre hívta fel a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére idén első alkalommal tartottak meg. A pazarlás további csökkentése a cél. […]

Tovább…

Nagy változás októbertől: a teljes élelmiszerlánc-felügyelet az agrárminiszter közvetlen irányítása alá került

2020. október 1-től az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá került az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A minisztérium szerint a szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabb legyen ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület. Az élelmiszerlánc-biztonság szakmai irányításért dr. Bognár Lajos országos főállatorvos felel. […]

Tovább…

Megérkezett a 7 milliárd forintos válságkezelő támogatás az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások és a juhtartók számára

A koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára – tájékoztatta az MTI-t az agrárminiszter. Nagy István elmondta, hogy első körben 1261 vállalkozás részére 6,2 milliárd forint támogatást folyósított a Kincstár, a fennmaradó kifizetéseket pedig folyamatosan utalják. A kérelembenyújtás második köre szeptember 14-én fejeződött be, 187 élelmiszer-feldolgozó vállalkozás igényelt 500 millió forint támogatást. […]

Tovább…