Veszélyes is lehet az egészségesnek mondott chiamag, vizsgálják, hogy mennyire

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legfrissebb értékelése a hőkezelt chiamagok (120 °C feletti hőmérsékleten) feldolgozási vagy főzési eljárások során való biztonságosságára vonatkozik, amely a technológiai szennyező anyagok aggályos szintjének kialakulását eredményezheti. Tovább vizsgálják, mennyire kockázatos a chiamag kiterjesztett felhasználása.

Az Európai Bizottság 2009-ben hagyta jóvá az aztékzsályamag (Salvia hispanica) – közismert nevén chiamag – élelmiszer-összetevőként történő felhasználását. Ennek feltételeit azóta már többször módosították. A legutóbbi, 2020. januárjában megjelent 2020/24 végrehajtási rendelet – az EFSA korábbi megállapításai alapján – az aztékzsályamag olyan élelmiszerekben való felhasználására terjed ki, amelyek előállításuk, feldolgozásuk vagy elkészítésük során nem igényelnek 120 °C-on vagy annál magasabb hőmérsékleten történő hőkezelést. Így felhasználási szintekkel kapcsolatos korlátozások vagy óvintézkedések nélkül is biztonságos – számolt be róla a NAK.

Veszélyes is lehet az egészségesnek mondott chiamag, vizsgálják, hogy mennyire
Veszélyes is lehet az egészségesnek mondott chiamag, vizsgálják, hogy mennyire

További lépések szükségesek

A chiamagok biztonságosságára vonatkozó értékelés befejezése érdekében az EFSA azt javasolta a Bizottságnak, hogy adjon ki egy külön véleményt, amely az egyes élelmiszerekben található chiamagok termikus stabilitásával kapcsolatos esetleges aggályokra adna választ. Különösen azokra az élelmiszerekre, amelyek előállítása olyan hőmérsékleten történő termikus feldolgozást foglal magában, amely a technológiai szennyező anyagok, azaz az akrilamid és a furánok képződésének kockázatát eredményezheti (pl. kenyerek, kekszek esetében).

Veszélyes szennyező anyagok képződését vizsgálták

A biztonsági értékelés az EFSA által a chiamagokra vonatkozóan elvégzett korábbi értékeléseken, az EFSA nyilvános adatkéréséből származó információkon, valamint az EFSA által végzett kiterjedt szakirodalom-kutatásból származó információkon alapul. 2019-ben a chiamagok átfogó biztonsági értékelése során a Hatóság egy olyan hivatkozást talált, amely többek között a technológiai szennyező anyagok, azaz az akrilamid, a hidroxi-metil-furfurol (HMF) és a furfurol képződését vizsgálta a búzaliszt alapú kekszben, hozzáadott chiamag liszttel. A vizsgálat alapján a szakértők úgy vélik, hogy a kekszben jelentős akrilamid képződésre van lehetőség 10-20 százalékos hozzáadott chiamag liszttel, alacsony maradék nedvességtartalommal (<2 %). A Hatóság nem tud további tudományos bizonyítékokról, amelyek alátámasztják ezeket az eredményeket. Az EFSA által végzett kiterjedt, új szakirodalom-kutatások nem eredményeztek releváns forrásokat sem az aszparagin tartalomra, sem a chiamagokban és az azokból készült termékekben előforduló technológiai szennyező anyagok képződésére vonatkozóan. Az adatkérésből kapott információk vagy korlátozottak, vagy nem voltak meggyőzőek – írták.

Nem tartják aggályosnak

A rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá azt a következtetést, hogy a chiamagok hőkezelés alatt álló (120 °C feletti hőmérsékleten) élelmiszerekhez történő hozzáadása az akrilamid fokozott képződését eredményezi-e az említett, chiamag nélküli élelmiszerekhez képest. A hőkezelt chiamagokban a hidroxi-metil-furfurol és furfurol adott koncentrációi nem jelentenek biztonságossági aggályt. A chiamagokban lévő egyéb technológiai szennyező anyagokra vonatkozóan nem találtak információt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Alma, az ősi gyógyszer Egyre többen döntenek életmódváltás mellett, melynek oka a sok betegség jelenléte, melyek lesben állva keresik áldozatukat. Az életmódváltás egyik fő ...
Mindezekre kiváló a citrom Még mindig tél van, így a gyümölcskínálatban a boltok polcain még a citrusfélék dominálnak. Narancs, mandarin, grapefruit és citrom, ebből áll paletta...
Önkéntes jelölés segít eligazodni a GMO-mentes ter... Szeptember 20-án lépett életbe egy új rendelet, amely szabályozza a GMO-mentes termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazását. Mivel az unióban n...
Egérürülék a húsboltban, lecsapott a kommandó... Ismét lecsapott a törvény keze, ezúttal Győr-Moson-Sopron megyében razziázott a Nébih. Egy húsboltban és a hozzá tartozó előállító üzemében számtalan ...
Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...