Emberéleteket is követel a szarvasgomba gyűjtése

yűjtése a Közel-Keleten régi hagyomány, nemcsak a fogyasztása miatt, hanem elsősorban kereseti lehetőségként tekintenek rá. A szíriaiak azonban halálos veszélynek vannak kitéve, amikor ezt a tevékenységet választják. Bár a szarvasgomba gyűjtése a Közel-Keleten ideális megoldásnak tűnik a jó keresethez, de mostanában óriási kockázatokkal jár. […]

Tovább…

Vár a gomba és a pénz: komoly támogatást kaphat, aki belevág a gombatermesztésbe

A gomba a mai napig az egyik legmegosztóbb alapanyagok egyike fogyasztói szempontból. Az viszont kétségtelen, hogy olyan élelmiszer, amely nagyon egészséges, tartalmazza az összes fő esszenciális aminosavat, ráadásul mindezt elérhető áron. Az elmúlt idők nehézségei ezt az ágazatot sem kímélték, ennek ellenére megfizethető maradt. Komoly támogatáshoz juthat az, aki most a gombatermesztés mellett dönt. […]

Tovább…

Elindult a magyar kutatás: kevesebb műtrágya kell majd, ha rovarlárvák hasznosítják a gombatermesztési hulladékot

Összefogott a Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma a GINOP PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című felhívás keretén belül. „A gombatermesztési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának kutatás-fejlesztése” című projektet valósítják meg. […]

Tovább…

Magyar kutatók hasznosítanák újra rovarlárvákkal a gombatermesztés melléktermékeit

A Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma közös kutatás-fejlesztési projektet indít a gombatermesztés melléktermékeként megjelenő gombakomposzt és egyéb szedési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának és teljes ipari technológiájának kutatás-fejlesztésére, a gombaipar hulladékkezelésének megoldása érdekében. […]

Tovább…

A világ minden táján keresnek dolgozókat a magyar agráriumba – de megtartani nehéz őket

Évek óta egyre súlyosbodó helyzet elé állítja a kertészeteket a munkaerőhiány. A friss fogyasztású termények gondozása és szedése sok kézi munkát igényel, amiből egyre kevesebb van.
A korábban nálunk dolgozó határon túli magyarok továbbmentek Nyugat-Európába, a hazai vállalkozóknak messzebbről kell embereket toborozni. […]

Tovább…

Forradalmi átalakulást hozhat a gombatermesztés számára a magyar fejlesztés

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai. A természetes újrakomposztálódási folyamat során vett mintákból mikroorganizmusokat – baktérium- és gombatörzseket – izolálnak. Ezeket fajszintű molekuláris azonosítás után törzsgyűjteményben helyezik el. A kiválasztott baktérium- és gombatörzsek fermentációs körülményeinek optimalizálását követően termék-prototípusokat hoznak létre. Az eredményként kapott takaróföldet gombatermesztési kísérletekben tesztelik. […]

Tovább…

20 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a hazai gombatermesztők

Már be lehet nyújtani a pályázatokat a gomba előállító üzemek fejlesztését támogató felhívásra. A Vidékfejlesztési Program keretében 20 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívással kapcsolatban Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a termesztett gomba iránti igény folyamatosan növekszik, az ágazat pedig kiváló exportlehetőségekkel rendelkezik. A gomba tápanyagokban gazdag, rendkívül egészséges, úgynevezett „superfood” kategóriába tartozó élelmiszer. […]

Tovább…

Megosztja a magyarokat a gombafogyasztás, összeszedték az előnyeit

Kevés olyan étkezési téma van, mely kapcsán annyira megoszló véleményekkel lehet találkozni, mint a gombafogyasztás esetében. Egyesek kizárják az étrendjükből, mások viszont tudatosan illesztik diétájukba és nyernek belőle hasznos fehérjéket. Azt mégis kevesen tudják, miért válhat a gombából igazán értékes, tápanyagban gazdag élelemforrás és milyen előnyöket kínál a biotermesztési alternatíva. Országos kutatás indult a gombafogyasztás szokásainak felmérésére. […]

Tovább…