Elindult a magyar kutatás: kevesebb műtrágya kell majd, ha rovarlárvák hasznosítják a gombatermesztési hulladékot

Összefogott a Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma a GINOP PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című felhívás keretén belül. „A gombatermesztési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának kutatás-fejlesztése” című projektet valósítják meg. […]

Tovább…

Magyar kutatók hasznosítanák újra rovarlárvákkal a gombatermesztés melléktermékeit

A Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma közös kutatás-fejlesztési projektet indít a gombatermesztés melléktermékeként megjelenő gombakomposzt és egyéb szedési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának és teljes ipari technológiájának kutatás-fejlesztésére, a gombaipar hulladékkezelésének megoldása érdekében. […]

Tovább…

A világ minden táján keresnek dolgozókat a magyar agráriumba – de megtartani nehéz őket

Évek óta egyre súlyosbodó helyzet elé állítja a kertészeteket a munkaerőhiány. A friss fogyasztású termények gondozása és szedése sok kézi munkát igényel, amiből egyre kevesebb van.
A korábban nálunk dolgozó határon túli magyarok továbbmentek Nyugat-Európába, a hazai vállalkozóknak messzebbről kell embereket toborozni. […]

Tovább…

Forradalmi átalakulást hozhat a gombatermesztés számára a magyar fejlesztés

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai. A természetes újrakomposztálódási folyamat során vett mintákból mikroorganizmusokat – baktérium- és gombatörzseket – izolálnak. Ezeket fajszintű molekuláris azonosítás után törzsgyűjteményben helyezik el. A kiválasztott baktérium- és gombatörzsek fermentációs körülményeinek optimalizálását követően termék-prototípusokat hoznak létre. Az eredményként kapott takaróföldet gombatermesztési kísérletekben tesztelik. […]

Tovább…

20 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a hazai gombatermesztők

Már be lehet nyújtani a pályázatokat a gomba előállító üzemek fejlesztését támogató felhívásra. A Vidékfejlesztési Program keretében 20 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívással kapcsolatban Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a termesztett gomba iránti igény folyamatosan növekszik, az ágazat pedig kiváló exportlehetőségekkel rendelkezik. A gomba tápanyagokban gazdag, rendkívül egészséges, úgynevezett „superfood” kategóriába tartozó élelmiszer. […]

Tovább…

Megosztja a magyarokat a gombafogyasztás, összeszedték az előnyeit

Kevés olyan étkezési téma van, mely kapcsán annyira megoszló véleményekkel lehet találkozni, mint a gombafogyasztás esetében. Egyesek kizárják az étrendjükből, mások viszont tudatosan illesztik diétájukba és nyernek belőle hasznos fehérjéket. Azt mégis kevesen tudják, miért válhat a gombából igazán értékes, tápanyagban gazdag élelemforrás és milyen előnyöket kínál a biotermesztési alternatíva. Országos kutatás indult a gombafogyasztás szokásainak felmérésére. […]

Tovább…

Megoldották a magyarok: mikotoxinmentes lehet a gombatermesztés

Mikotoxinmentesen folyhat az étkezési gombák termesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési projekt eredményeinek köszönhetően. A gombaipar a digitalizációt is magában foglaló nagyüzemi technológiák mellett növényi vázanyagok és különféle mezőgazdasági hulladékok alkalmazására is támaszkodik. Ezek felületén azonban összetételükből, továbbá kezelési, tárolási és szállítási előéletükből következően számos olyan penészgomba telepedik meg, amelyek másodlagos anyagcseretermékei között toxikus vegyületek, azaz mikotoxinok is vannak. […]

Tovább…

Már hamburgert és műtrágyát is készítenek a gombatermesztés során keletkező hulladékból

1 kilogrammnyi gomba előállítása során 3 kiló hulladék is keletkezik, ennek a hasznosítására találtak megoldást holland szakértők. A gombatermesztés folyamata alatt rengeteg melléktermék, például szalma, trágya és tőzeg is keletkezik, amit eddig nem igazán tudtak hasznosítani. Ez az Európai Unióban a becslések szerint évente körülbelül 3 milliárd kilogrammnyi hulladékot jelent. Holland kutatók azonban azzal kísérleteznek, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre ebből a hulladékból. […]

Tovább…