A biztos spórolás mellett még nyerni is lehet a hűtőhasználati útmutatóval

Különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén karácsonyra. Ez segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. Az adventi időszakban érdemes időt szánni a hűtőszekrény és a fagyasztórekesz kiürítésére annak érdekében, hogy a karácsonyi fogásoknak és maradékoknak legyen elég hely. […]

Tovább…

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások, de bőven lehet még fejlődni

Fejenként 24 kilogramm élelmiszert pazarol el évente egy magyar lakos a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás. […]

Tovább…

Sörtörköly és mezőgazdasági maradékanyagok a sertéstakarmányozásban

Németországban évente közel 100 millió hektoliter sört állítanak elő. Ennek 1860 tonna sörtörköly (BSG) az eredménye. Nagy részét a helyi gazdáknak adják tovább, de gyorsan romlik. A BSG tejsavbaktériumokkal történő beoltása nagyobb teret biztosít a mikrobiológiailag biztonságos feldolgozáshoz, míg az erjesztés növelheti a tápértékét. […]

Tovább…

Évente és fejenként 66 kg élelmiszert dob ki a szemétbe egy magyar

Megjelent az Eurostat legfrissebb jelentése, mely szerint a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55%-a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kg élelmiszert dob ki évente. A magyar háztartásokra jellemző 66 kg éves fejenkénti élelmiszerhulladék mennyiséggel hazánk az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok közé tartozik. […]

Tovább…

Kötelező árufelajánlással csökkentené az élelmiszerpazarlás mértékét az Agrárminisztérium

Állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszerpazarlás, ennek érdekében új szabályozás segítheti az élelmiszerhulladék csökkentését – közölte Nagy István agrárminiszter a 2021. december 13-án benyújtott élelmiszerpazarlás megelőzéséről szóló törvényjavaslat kapcsán. A javaslat szerint karitatív szervezetek közreműködésével juttatnák el az élelmiszerkereskedők által az élelmiszermentésbe felajánlott élelmiszereket a rászorulók részére. Ez a megoldás a jótékonysági cél mellett hatékonyan szolgálja az élelmiszerhulladék csökkentését. […]

Tovább…

Felelőtlen pazarlás: évente átlagosan 65 kiló élelmiszert dob ki egy magyar a szemétbe

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak. Erre hívta fel a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére idén első alkalommal tartottak meg. A pazarlás további csökkentése a cél. […]

Tovább…

Letölthető kisokos, hogy ha jön a második hullám, ne menjen olyan sok élelmiszer a pocsékba

A Covid-19 járvány idején Magyarországon is jellemző volt a pánikvásárlás, ami a védekezés szempontjából kedvezőtlen tömegjeleneteket eredményezett az üzletekben. A legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni, ám a felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek. Éppen ezért a Nébih összeállított egy útmutatót, amely segítséget nyújt az élelmiszerek tudatosabb tartalékolásához. A kiadvány hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz többek között az otthoni élelmiszertartalék összetételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszerhulladék keletkezésének elkerülésére. […]

Tovább…

Ne dobja ki pénzét, zöldségét, gyümölcsét!

Magyarországon évente nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada, körülbelül a harmada termelődik a háztartásokban. Hazai kutatási eredmények szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lett volna. A kidobott élelmiszer azonban nem csak a háztartásoknak jelent veszteséget, hanem egyúttal komoly környezetterhelést is okoz. Összesítve 300 ezer tonna feleslegesen jelentkező biológiai hulladékkal jön létre, amelynek nem csak a megsemmisítése, hanem az élelmiszer célú megtermelése is komoly hatást gyakorol a környezetre. Jobb lenne maradék nélkül. A problémát felismerve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement) Környezetvédelmi alprogramjának pénzügyi támogatásával indította el […]

Tovább…