Új magyar felfedezés csökkentheti a gabona fagykárt: a beeső fény színképétől függ a fagytűrés szabályozása

Kanadai kutatók figyelték meg először, hogy a fagyálló búzafajták már viszonylag magas hőmérsékleten (15℃) képesek a hidegedződésre, míg az érzékeny tavaszi fajták csak a jóval alacsonyabb, 0 Celsius-fok körüli hőmérsékletre reagálnak. Ezért az érzékeny fajtáknak kevesebb idejük marad az alkalmazkodásra, így jobban károsítja őket az éjszakai fagy. Magyar kutatók a közelmúltban derítették fel ennek hátterét. Rájöttek, hogy a fagytűrő növények képesek a napfény színképének alkonyatkor beálló változását érzékelni. Ez indítja be náluk a fény spektruma által szabályozott hidegedződés folyamatát. […]

Tovább…

Magyar módszer osztályozza a növények hasznosságát, és adhat megoldást a természeti környezet legnagyobb kihívására

Az Európai Unió egyre több energiát fordít annak a kihívásnak a megoldására, hogy az emberi kezelés alól kivont, folyamatosan növekvő – főleg egykori mezőgazdasági művelés alatt álló – területeken visszaállítsa az eredeti, természetes vagy legalábbis ahhoz nagyon hasonló állapotot. Amerikai és magyar kutatók egymástól függetlenül dolgoztak ki szinte azonos módszert erre. Mivel az EU kiemelten foglalkozik az ökológiai restaurációval, így van rá esély, hogy a növényzet pontozásán nyugvó, Magyarországon kifejlesztett és alkalmazott módszer világszerte elterjedjen. […]

Tovább…

Új magyar módszer a takarmányvizsgálatra: gyorsítani lehet a gombafertőzések okozta terményhibák azonosítását

Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és a szigorodó fogyasztói elvárások miatt egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőségellenőrzését. Az egyik ilyen módszer a hiperspektrális képalkotás, melynek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje is vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén. A mintaelőkészítés nélkül érintés- és roncsolásmentes, gyors, objektív és valós idejű mérés végezhető. […]

Tovább…

Magyar találmánnyal az élelmiszerhamisítók ellen: lebuktatja a csalást az új felfedezés

Több rafinált és illegális megoldás van arra, hogy a boltokban kapható paradicsomos termékeket egyes előállítók élelmiszerhamisítással a fogyasztók számára tetszetősebb színűvé, ízűvé és állagúvá alakítsák. A Szent István Egyetem kutatóinak vizsgálata közelebb hozta azt a pillanatot, amikor egy egy ilyen termék a minőségellenőrzési rendszeren már nem felel meg. A módszer létrejöttét a közeli infravörös spektroszkópia és az elektronikus nyelv használata teszi lehetővé. […]

Tovább…