Rekord halfogyasztás a világon: egyre bővül a haltermelés, ami gondokkal is jár

20,5 kilogrammal rekordot döntött tavaly az egy főre jutó globális halfogyasztás. A haltermelés 2030-ban elérheti a 204 millió tonnát is, ami éves alapon 15 százalékos bővülést jelent 2018-hoz képest. Ezen belül nőni fog az akvakultúra jelenlegi 46 százalékos aránya – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új “A halászat és akvakultúra helyzete a világban” 2020-as kiadványból. Mindezekkel együtt a halfogyasztás is tovább nő. A halak élelmezésben és táplálkozásban játszott kiemelkedő szerepének erősítéséhez elengedhetetlen a haltermelés fenntartható fejlesztése és a hatékony halgazdálkodás. […]

Tovább…

Vegán termékeket is készít a kínai-magyar húsos cég

Új gyártási korszakot kezdett a Pápai Hús Kft. A Veszprém megyei cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. Az évszázados élelmiszergyártási hagyományokat gyakorló, ma már kínai tulajdonú társaságnak az a célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak a Pápai ízei, amelyekkel a húsevők sokszínűbbé tudják tenni az étrendjüket, és amelyeket akár a vegánok és vegetáriánusok is fogyaszthatnak. […]

Tovább…

Komoly ellenőrzéseket végzett az Irsai Olivér boroknál a Nébih

Komoly ellenőrzést kapott a hazai Irsai Olivér borok egy része: a Nébih szakemberei összesen 25 féle 2019-es évjáratú termék összetett vizsgálatát végezték el. A laboratóriumi elemzésekben több mint 50 paraméter adatait nézték meg. Többek között a termékek alkoholtartalmát, kén-dioxid, valamint illósav és összes savtartalmát is megmérték. A borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Szupermenta termékteszten. […]

Tovább…

Korona ide vagy oda, a magyar élelmiszerellátás fedezni tudja a keresletet a NAK szerint

Az élelmiszerfelhalmozás és az ellátáshoz kapcsolódó zavarok csökkentésére hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ne spájzoljon – Magyarországon van és lesz elég élelmiszer – című levelében a szakmai szervezet összefoglalja, miért nem szükséges a megszokott élelmiszermennyiség többszörösét vásárolni, és miért biztos a magyar emberek ellátása a koronavírus járvány okozta rendkívüli helyzetben is. […]

Tovább…

Blockchain rendszerrel zárják ki az élelmiszer-hamisítást

A világ élelmiszeripar 2024-ig körülbelül 31 milliárd dollárt spórolhat a blockchain rendszer alkalmazásával – derül ki a Juniper Research tanulmányából. A blockchain (blokklánc) egy olyan, folyamatosan növekvő adatblokkokból álló lista, amely segít ellenőrizni a termékek eredetét és hitelességét. A tanulmány összegzése szerint a blockchain és az IoT (Internet of Things, dolgok internete) eszközök együttes alkalmazása csökkentheti a kereskedők költségeit. Mindezt az ellátási láncok racionalizálása, az élelmiszer-visszahívások és nyomonkövetési folyamatok hatékonyságának növelése révén. […]

Tovább…

Fokozható a rosttartalom az inulin használatával

A beltartalomra összpontosító élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása; ennek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása. Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget biztosíthat, mint például a csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek. Az inulin előretörését jól mutatja, hogy forgalma 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt. […]

Tovább…

Ők jártak jól a drágulással: jól teljesített a magyar élelmiszeripar tavaly

Folytatni kellene az élelmiszerek áfa­csökkentését, és a következő uniós költségvetési ciklusban is fontos szerepet kellene kapniuk az ágazati fejlesztéseknek. Azonban az új pályázatok kiírása előtt érdemes megvizsgálni, milyen eredményeket hoztak a korábbiak – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. […]

Tovább…