A KSH adatai bizonyítják, hogy egy év alatt eldurvult az élelmiszerdrágulás Magyarországon

2020 decemberében 2,7 százalékkal, 2020-ban pedig átlagosan 3,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző évhez képest, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal, 2020-ban pedig az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek. […]

Tovább…

Tájfajta paradicsomok kerülhetnek Magyarország kiválóságai közé

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használnak élelmiszerek előállításhoz. Ráadásul a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével. A tájfajták népszerűségét mutatja, hogy a Highlights of Hungary jelöltjei között is megtalálhatóak. […]

Tovább…

Minden negyedik magyar falat a kukában végzi

A Magyarországon megvásárolt élelmiszerek több mint negyedét dobják ki a szemétbe, ennek nagy része készétel. Ráadásul egyes élelmiszerek, például az alma, a narancs vagy a körte, megfelelő, hűtött tárolásával csökkenthető lenne a pazarlás. A hűtést igénylő élelmiszerek megfelelő tárolásával akár évi 600 ezer forintot is lehetne spórolni. A koronavírus járvány miatti korlátozások sokakat tudatosabb bevásárlásra ösztönöztek, a Samsung legújabb kutatásából azonban kiderül, hogy a megvásárolt ételek tárolásában már kevésbé előrelátók a magyarok. […]

Tovább…

Hús helyett zöldségekből készült különleges szalámi-szabadalom a Szent István Egyetemen

Különleges innováció: egy ritka élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésében. Nem csak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is a boldog és egészséges életmód záloga lehet a SALAdMI. A szabadalom igazi mérföldkőnek számít, mert a kutatási eredmények létrehozása és a kutatási eredmények piacképes termékekként való megjelenítése általában két markánsan elkülönülő folyamat. […]

Tovább…

Rengeteg állatfaj menekülhetne meg az emberek étkezési szokásainak megváltoztatásával

Egy nemrég publikált kutatás szerint a jelenlegi táplálkozási ritmus mellett a szárazföldi állatok közel 90 százaléka elveszítheti élőhelyének egy részét a következő 30 évben. A tudósok szerint azonban az élelmiszerpazarlás csökkentése, valamint az étkezési mód megváltoztatása megakadályozhatja a várható veszteségeket. Kevesebb hús, kevesebb földhasználat és kisebb ételadagok. Kérdés, hogy ezekre mekkora az esély? […]

Tovább…

Jól termett az orosz gabona, mégis otthon tartanák, ezért vámkvóta bevezetése várható

Oroszországban 132,9 millió tonna gabonát takarítottak be az elmúlt esztendőben. Ez a második legnagyobb mennyiség az ország történetében és 9,7 százalékkal volt több a 2019. évi 121,2 millió tonnánál, közölte az orosz statisztikai hivatal. A SovEcon orosz gazdaságkutató előrejelzése szerint a 2020 júniusától 2021 júliusáig tartó mezőgazdasági évben a teljes gabonaexport 51,2 millió tonna lesz. Ezen belül 40,8 millió tonna lesz a búzaexport, ami alig 100 ezer tonnával marad el a 2017/18-as rekordtól. Az intézet számításai szerint az árpaexport 4,9 millió tonna, a kukoricaexport pedig 3,9 millió tonna lesz. […]

Tovább…

Teljesen átalakíthatja az élelmiszerboltokat egy új magyar okoseszköz

Magyar fejlesztéssel a hagyományos módszereknél gyorsabb és pontosabb adatokhoz juthatnak a üzletekben gyorsan fogyó termékek gyártói a Telenor partnere, a MOHAnet Zrt. okospolc-megoldásával. A valós idejű és mesterséges intelligencia-megoldásokkal előre jelezhető az áruházi hűtők, polcok fogyása – közölte a távközlési szolgáltató az MTI-vel. A mobiltechnológiával összekapcsolt szenzorokra épülő megoldást már a boltokban tesztelik sörök, vákuumcsomagolt húskészítmények és dohányáruk esetében. […]

Tovább…

Bővítés és fejlesztés Kecskeméten: új üzemben fortyog az Erős Pista

8 milliárd forint értékű beruházásával 12 ezer tonnára növeli, ezzel megduplázza magyaros ételízesítőinek gyártókapacitását az Univer Product Zrt. A kormányzati támogatással 2021-ben induló fejlesztés eredményeként 2022 őszétől az cég kecskemét-hetényegyházi telephelyén a legkorszerűbb műszaki színvonalat képviselő új üzem gyártja majd a két hungarikum terméket, az Erős Pistát és Piros Aranyat. A beruházás egyszerre jelent kapacitásbővülést, technológiai innovációt és munkahelymegőrzést. […]

Tovább…