Világelső teljesítmény: magyar kutatók is segítettek keresőkutyákkal feltérképezni az aranysakálok jelenlétét

Az aranysakál rohamos délkelet-európai terjedése az elmúlt időszakban egyre látványosabb. Ezért kiemelten fontos, hogy a fajjal kapcsolatos ismeretek minél frissebbek és pontosabbak legyenek. A Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve erre a célra a világon elsőként alkalmaztak keresőkutyákat. Az állatok jelzései alapján 73 százalékos pontossággal sikerült a sakálok jelenlétét bizonyító ürülékek kimutatása a Velencei-tó környékén, Fejér megyében. […]

Tovább…

Miniatűr juhok segítik a szőlősgazdákat Új-Zélandon

Bájos minijuhok segítenek a szőlőskertek művelésében. Az aranyos állatkák környezetbarát és költségkímélő munkát végeznek az USA-ban és Új-Zélandon. A babydoll fajtájú juhokat 2009-ben egy borász fogta be a szőlőművelésre. Azóta már 150 juh végzi ezt a munkát a birtokán, gazdájuk pedig 2014-ben az év farmere lett a szigetországban. […]

Tovább…

A sertéspestis, a német hús és az antibiotikum-rezisztencia veszélyei – interjú az országos főállatorvossal

Az idei év eseményeivel kapcsolatban több fontos kérdés is felvetődött az állattenyésztést illetően. Az afrikai sertéspestis németországi felbukkanásáról, a magyar húspiacra gyakorolt hatásáról, az antibiotikum rezisztencia veszélyeiről, az állatjóléti intézkedések gyakorlatáról és az ellenőrzések eredményeiről kérdeztük az egyik leginkább illetékes magyar szakembert. Dr. Bognár Lajos főállatorvos adott interjút a Magro.hu-nak. […]

Tovább…

Nagy áttörés a marhahús piacán: újra vihetnek brit árut az Egyesült Államokba

Bő két évtized után ismét brit marhahús kerülhet az Amerikai Egyesült Államok boltjaiba. A londoni kormány szerint ez 66 millió fontos, vagyis 26,5 milliárd forintos üzleti lehetőséget jelenthet a következő években. Az 1996-os BSE, közismertebb nevén kergemarhakór járvány után teljesen leállt az USA-ba irányuló brit marhahús export. Több mint 20 év után azonban változik a helyzet, és hivatalosan is elindulhatnak az első szállítmányok az észak-írországi Foyle Food csoporttól. […]

Tovább…

741 milliót költöttek el 6 halfaj termeléstechnológiájának fejlesztésére

A Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete és az Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvostudományi Intézete alkotta konzorcium szakembereinek hozzájárulásával valósult meg egy 741 millió forintos halas beruházás. Az akvakultúra ágazatot érintő komplex kutatási munka és infrastruktúrafejlesztés 6 halfajra fókuszált. Az innovációt ösztönző MAHOP-projekt támogatásával új technológiai eljárásokat fejlesztettek ki, melyek készen állnak a közvetlen piaci bevezetésre és gyakorlati felhasználásra. […]

Tovább…